Inglased palkasid MMile ja penaltitele mõeldes psühholoogi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondise mängijad pärast mullusel EMil Itaaliale kaotatud penaltiseeriat.
Inglismaa jalgpallikoondise mängijad pärast mullusel EMil Itaaliale kaotatud penaltiseeriat. Foto: SCANPIX

Tasapisi järgmisel suvel toimuvaks jalgpalli MM-finaalturniiriks valmistuv Inglismaa koondis palkas nimeka psühholoogi, kes peaks neid abistama eelkõige siis, kui tuleb taas silmitsi seista inglaste igavese kirstunaela – penaltiseeriaga.

Peatreener Roy Hodgson kinnitas, et meeskonna taustajõududega liitub spordipsühholoog Dave Reddin. Just Reddin aitas Inglismaa ragbitähel Jonny Wilkinsonil kerkida suurepäraseks karistuslöökide sooritajaks ning nüüd loodab Hodgson, et mees suudab ka jalgpalluritesse samasugust enesekindlust sisendada.

44-aastane Reddin alustab koostööd Inglismaa jalgpalliliiduga jaanuaris. Ehkki Hodgson pole oma karjääri jooksul kunagi varem psühholoogi abi kasutanud, avaldas talle muljet, kuidas mängijad kiitsid Reddinit pärast mullusuvist olümpiaturniiri, kus ta nõustas Suurbritannia meeskonda. Hiljuti tunnistas ka endine Inglismaa koondise peatreener Sven-Göran Eriksson, kuidas ta kahetseb oma ametiajast ennekõike seda, et ei palganud kedagi, kes tegeleks enne penaltiseeriaid mängijate vaimu tugevdamisega.

Reddini töö pole sugugi lihtsate killast – inglased on oma viimasest kaheksast suurturniirist koguni kuuel langenud konkurentsist just penaltiseeria järel. Kokku on Inglise koondis suurturniiridel penalteid löönud kaheksal korral ja võitnud vaid korra – 1996. aastal koduse EMi veerandfinaalis Hispaania vastu. Järgmises mängus ehk poolfinaalis pudeneti aga Saksamaa vastu penaltitega ikkagi konkurentsist, täpselt nagu ka kuus aastat varem Itaalias peetud MMil. Pärast seda on penaltid Inglismaale saatuslikuks saanud nii 1998. aasta MMil (kaheksandikfinaalis Argentinaga), 2004. aasta EMil ja 2006. aasta MMil (mõlemal korral veerandfinaalis Portugaliga) ning viimati mullusel EMil, kui veerandfinaalis lõpetas inglaste teekonna Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles