Kullamäe võitis eelmängu – kas see toob ka tiitli?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kullamäe näitas konkurentidele koha kätte nooleviskes. Mai lõpuks on selge, kas ta suudab seda ka meeskonna juhendajana.
Gert Kullamäe näitas konkurentidele koha kätte nooleviskes. Mai lõpuks on selge, kas ta suudab seda ka meeskonna juhendajana. Foto: Karli Saul

Homme algavate korvpalli Eesti meistriliiga poolfinaalide selged soosikud on Tartu Rock ja Kalev/Cramo.  

Andres Sõber ja Kalle Klandorf finaali ei pääsenud, esikoha otsustanud duellis alistas aga Gert Kullamäe Alar Varraku. Ei, see pole ajast ette ruttav uudis korvpalli Eesti meistriliiga medalimängudest, vaid koduse hooaja tähtsaimatele mängudele eelnenud pressikonverentsi elavdamiseks treenerite vahel peetud nooleviskevõistluse kirjeldus.

Võimalik, et asjade selline käik oli Kullamäe jaoks hea enne ning mai lõpus saab Tartu Rocki peatreener seekord auhinnaks olnud 20-liitrisele bensiinikanistrile lisaks kaela ka Eesti meistrivõistluste kuldmedali. Mõistagi ei taha sellest midagi kuulda tiitlikaitsja Kalev/Cramo. Võimalikult raskeks püüab selle aga teha ka Rocki poolfinaalivastane Tallinna Kalev.

«Iga aasta oleme nende vastu ühe võidu kätte saanud, kuid tänavu pole see õnnestunud – oleme ju ainult kaks korda kohtunud,» vihjas Tallinna Kalevi peatreener Kalle Klandorf ajaloolisele seaduspärasusele, mis justkui lubaks neil soosikute üle saavutada vähemalt ühe võidu. «Samas tuleb anda endale aru, et Rock on selle paari selge soosik.»

Küsimusele peale, mis võiks olla põhiturniiri võitnud Rockiga mängides väikese Kalevi relv, viitas Klandorf Mario Paistele, kes olevat viimasel ajal väga heas viskehoos ning kelle ülikauge vise kukutas mullu Rocki Eesti karikavõistluste konkurentsist välja. Kõige rohkem peaks aga Rock kartma iseenda mängu.

«Kas nüüd just Paiste on see kõige ohtlikum mees, aga Kalevil on mängijaid, kellele tuleb tähelepanu pöörata,» sõnas Rocki peatreener Gert Kullamäe. «Eelis peaks olema siiski meil – pikem pink on seerias oluline. Pealegi mängivad ühes meeskonnas amatöörid, teises aga professionaalid, kelle jaoks on korvpallimäng palgatöö.»

Rock on tänavu koduliigas endast nõrgematele meeskondadele kaotamist vältinud. Kullamäe hinnangul on seda suudetud tänu mängijate suhtumisele. «Isegi nendes mängudes, kus võib ette aimata, et oleme paremad, on mehed tegutsenud suure südamega. Usun, et suudame samamoodi jätkata ka poolfinaalis,» rääkis ta. Positiivsust lisab see, et pärast veerandfinaalseeriat mõned puhkepäevad saanud meeskond olevat värske ja emotsionaalselt heas seisus.

Isegi hiljuti rangluu murdnud leedulasest mängujuht Augustas Peciukevicius paraneb hästi ja kipub juba treeningutele. Tema võimalik platsile naasmine eeldab aga väga julget otsust. «Küsimus on selles, kas võtame riski või mitte. Üks asi on treeningutel harjutusi kaasa teha, midagi muud on aga kontaktsetes olukordades osaleda.»

Kolme viimase aasta meistril Kalev/Cramol on võimalus jätkata oma imelist koduste kohamängude seeriat. Nende viimane kaotus Eesti meistriliiga play-off’is pärineb nii kaugest ajast nagu 29. aprill 2010! Kuna viimaste aastate treeningute mudel on toonud edu, jäädi sellele truuks ka tänavu. Möödunud nädalal timmiti vormi Käärikul toimunud treeningulaagris. Pärast tõsist laagrit võtab mängutunnetuse taastamine veidike aega.

«See laager on treenerite poolt teadlikult võetud risk. Meie poolfinaalseeriad on alati möödunud intrigeerivalt, ent kui kõik läheb plaanitult, peaksime maikuuks jõudma heasse vormi,» rääkis Varrak, kelle sõnul on meeskond suutnud vahepealse raske aja taaga maha raputada. Võrreldes tavahooajaga, kui korraga mängiti kolme liigat ja mängugraafik läks kohati hullumeelselt tihedaks, on elu muutunud rahulikumaks.

«Nüüd on meil aega teha viske- ja kangitreeninguid… päike paistab ja kogu pilt on ilusam,» tõdes Varrak. «Vahepeal meeskonda tabanud negatiivsus mõjus ju halvasti. Ikka leidus neid, kes ütlesid, et mis te, mõttetud mehed, seal neid liigasid mängite.»

Ainsa tõrvatilgana meepotis mõjub Ty Abbotti vigastus. Hiljuti põlvelõikusel käinud ameeriklane hakkas juba taastuma, kuid reedel lõi põlve uuesti valu ning Varraku hinnangul on tema poolfinaalis osalemine üsna küsitav.

Tarva peatreener Andres Sõber tunnistas, et Kalevi vastu on raske saada ning mõneti võib poolfinaali pidada ka võimaliku tulise pronksiseeria ettevalmistuseks. Niisama ei kavatse ta aga koos hoolealustega Kalevile midagi kinkida – põhiturniiril õnnestus neil ju ühes kohtumises tiitlikaitsjat ebameeldivalt üllatada.

Sõber avaldas arvamust, et kui neil õnnestub homme Tallinnas peetavas esimeses mängus Kalevi üle võit napsata, võib kogu seeria kalduda neile 3:2. Tõsi, tegemist oli pisut ülemeeliku avaldusega ja seda tunnistas hiljem ka värvikas treener ise.    

Vaatamata kõigele on Sõbral aga Tarva edu valem selge. «Kahtepidi arvamust siin pole – meil on Gustas, Umbraško, Kurg, Saage, Leppik… järelikult peame eemalt ära panema ja mängu kiireks ajama. Eriti siis, kui Kalevil on Bamba Fall ja Frank Elegar korraga väljakul… nad ei jõua ju nagunii tagasi joosta,» rääkis ta. «Usun, et Varrak on meie mängu tõsiselt skautinud ja teab meist kõike. Võin öelda, et ega me pole vahepeal midagi muutnud.»

Eesti meistriliiga poolfinaalid

Kalev/Cramo – Rakvere Tarvas

• 29.04 kell 19 Tallinnas

• 2.05 kell 19 Rakveres

• 4.05 kell 17 Tallinnas

vajadusel:

• 6.05 kell 19 Rakveres

• 7.05 kell 19 Tallinnas

Selle hooaja mängud: 86:60, 73:83, 85:79

Tartu Rock – Tallinna Kalev

• 30.04 kell 19 Tartus

• 3.05 kell 17 Tallinnas

• 5.05 kell 19 Tartus

vajadusel:

• 7.05 kell 19 Tallinnas

• 8.05 kell 19 Tartus

Selle hooaja mängud: 60:40, 85:65, 84:72

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles