Ööpäev iseendaga võidu

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triumf! Rait Ratasepp on lõpetanud, nagu näitab tabloo, ligi ööpäevapikkuse võistlusliku tööpäeva. Ta on võitnud Ungaris ultratriatloni. Järgmist meest annab oodata ligi kolm tundi.
Triumf! Rait Ratasepp on lõpetanud, nagu näitab tabloo, ligi ööpäevapikkuse võistlusliku tööpäeva. Ta on võitnud Ungaris ultratriatloni. Järgmist meest annab oodata ligi kolm tundi. Foto: Erakogu

Õhtupimeduses, kui Rait Ratasepp alustas jooksmist, pani teda imestama – pisut, mitte palju –, et eelnevalt veedetud ligi tosin tundi ratta seljas pole teinud tema selga kangeks ega jalgu tuimaks. Seda hoolimata tõsiasjast, et vahetult enne 360 km pikkust pedaalimist oli ta rohkem kui kaks ja pool tundi ühtejutti ujunud.

Nüüd, pärast varavalgest kuni päikeseloojanguni kestnud pidevat pingutust, ootas teda ees 84,4 km pikkune jooksumaa. Ehk kaks maratoni.

Kui mõned arvavad, et täispikk triatlon, mida kutsutakse raudmehe võistluseks, tähendab inimvõimete piiri kompamist, siis Ratasepp oli otsustanud noid piire kaks korda kaugemale nihutada. Ta võttis Ungaris ette ultratriatloni. Ehk kahekordse raudmehe katsumuse.

Mitte ükski Eesti inimene polnud sellega varem hakkama saanud. Üks oli korra proovinud, ent katkestanud.

Varane võiduaimdus

Hommikul kell seitse Ungari suuruselt kolmandas, Velence järves alanud võistlusel tuli esmalt ujuda 7,6 km. Ujumine on juristiharidusega 31-aastasel Ratasepal kolmest alast nõrgim. Liiati eksis ta korra vale poi poole suundudes paariks minutiks rajalt. Lõpuks kaotas ta parimale kroolijale veidi üle veerand tunni, kuid tuli sellegipoolest veest meeste arvestuses neljandana.

Rattasõit kulges seitsmekilomeetrisel lõigul, mida tuli läbida 26 korda edasi-tagasi. See oli iseenesest hea, tunnistab Ratasepp, sest nii nägi pidevalt konkurente ning sai oma silmaga veenduda, kellega vahe suureneb ja kellega väheneb. Iga edasi-tagasi otsa järel tegi ta ligi minutilise pausi, et juua vitamiinidega vett ning süüa arbuusi, banaani, datleid, chia-seemneid ja goji-marju. Saja kilomeetri järel tõusis Ratasepp teisele kohale.

Päike küttis päeva peale õhutemperatuuri 30 kraadi ligi. Pole teada, kas süüdi oli põletav palavus või senise liidri väljapaistev muskulatuur, mis nõuab rohkem toidet, aga peagi kustus juhtkohta hoidnud rivaal nii kapitaalselt, et sellal, kui Ratasepp läbis järgmised 30 kilomeetrit, suutis too vaid poole sellest, 15.

360-kilomeetrise rattasõidu lõpuks käristas esikohale tõusnud Ratasepp vahe järgmisega ligi poolele tunnile. Ja kuna enesetunne püsis hämmastavalt hea – ei mingeid kehalisi vaevusi ega kurnatust –, jõudis ta juba esimeste jooksukilomeetritega veendumusele, et jääb konkurentidele püüdmatuks.

Tugeva jooksjana läbis Ratasepp ööpimedas pooleteise kilomeetri pikkusel ringil esimese maratoni 3:27ga ja teise sinna otsa 4:09ga. Tõsi, vahepeal tuli pealetikkuvat und peletada kokakoolaga.

Pöörane jalavalu

Ratasepp lõpetas esimese eestlasena topelttriatloni ajaga 22:17.56. Võidupreemiaks sai ta viissada eurot (osavõtumaks oli 250 eurot). Teise koha mees kaotas talle ligi kolme tunniga. Ratasepp finišeeris koguni nii varakult, hommikul kella poole kuue ajal, et pidi seejärel tund aega ootama, kuni võistluspaika saabub dopingukontroll.

«Ultratriatlon tundus algul hirmuäratav,» rääkis Ratasepp Postimehele, kusjuures miski tema olekus ega ükski tema liigutus ei andnud märku läbitud katsumusest. «Lõpuks osutus see tavaliseks mõnusaks võistluseks. Ma olin väga hästi valmistunud.»

Tõepoolest, mullu oktoobris lahkus Ratasepp vandeadvokaadi abi kohalt Paul Varuli advokaadibüroos ning kolis elama Kanaari saarestikku Lanzarote saarele spetsiaalse eesmärgiga valmistuda ultratriatloniks. Ta oli varem sportinud töö kõrvalt, peamiselt jooksnud. Kolm aastat tagasi osales ta oma esimestel, rohkem kui 80 km pikkustel mägistel ultrajooksudel, mille eduka läbimisega lunastas pääsme 119 km pikkusele jooksule ümber Mont Blanci.

«Too on siiani minu kõige raskem kogemus,» lausub Ratasepp, «raskem kui ultratriatlon.» Eeskätt pikkade ja järskude laskumiste tõttu, mis tegid juba esimese distantsipoole lõpuks jalalihased väljakannatamatult valusaks. «Pärast seda oli ainult kannatamine,» meenutab ta. Ometi jooksis Ratasepp lõpuni, läbides ränga raja, kus tõusumeetreid kogunes 7500, veerand tundi vähem kui ööpäevaga.

Ultratriatloniks ei saa valmistuda, kui kellast kellani tööl käia, sest treeninguaega lihtsalt ei jätku. Lanzarotel, juristitööst priina, sai Ratasepp tõsta koormused peaaegu kahekordseks. Kui varem treenis ta aastas 550 tundi, siis käesoleva hooaja lõpuks peaks see näitaja tõusma vähemalt tuhandeni. Mõnel kuul harjutas ta Lanzarotel koguni 115 tundi. Näiteks pikemad rattatrennid küündisid 240 kilomeetrini.

Ultratriatlon pole olümpiaala, seetõttu pole ka Ratasepal tiitlivõistluste eesmärke. Teda on innustanud end proovile panema inimlik huvi saada teada, milleks ta lihtsalt võimeline võib olla. Järgmiseks aastaks on ta leidnud endale uued sihid: kas võtta ette kolmekordne triatlon (11,4 km ujumist, 540 km rattasõitu, 126,6 km jooksu) või läbida viiel päeval järjest üks täispikk triatlon.

Aga pole needki jõuproovid inimvõimetele midagi äärmuslikku. Ungaris sai Ratasepa järel teise koha ungarlane, kes võitis mulle Itaalias võistluse, kus tuli täispikk triatlon läbida iga päev 30 päeva ühtejutti.


Kui kaua läks?

Rait Ratasepa tulemused ultratriatlonil:


•    koguaeg 22:17.56

•    7,6 km ujumist 2:42.46

•    360 km rattasõitu 11:43.19

•    84,4 km jooks 7:36.26

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles