Eesti loodab üleolevate inglaste tiibu kärpida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Inglismaa eeldatavad algkoosseisud
Eesti ja Inglismaa eeldatavad algkoosseisud Foto: Pm

E for Easy!»* teatas inglaste tabloidmeedia pärast Inglismaa jalgpallikoondise neljapäevast 5:0 võitu San Marino üle. Sellega viidati tõsiasjale, et inglaste meelest on 2016. aasta EM-valiksarja E-alagrupp nende jaoks liigagi lihtne jalutuskäik. Kahest mängust kaks võitu saanud inglaste järgmine katsumus seisab ees juba homme, kui Lillekülas tuleb neil vastu astuda Eestile. Jalgpalli sünnimaa koondisele on see teine külaskäik Tallinna, võrreldes eelmise korraga on külaliste staaride armee aga üsnagi kokku kuivanud.

Pärast ebaõnnestunud suvist MM-finaalturniiri peaks inglastel olema tõestamissoovi kuhjaga, kuid sealne meedia leiab, et lihtne alagrupp võib neile pigem karuteene teha, kuna suur üleolek vastastest võib tähendada, et olulisteks kohtumisteks ei olda hiljem valmis. «Pärast Šveitsi ja San Marino alistamist ning Eesti, Leedu ja Sloveenia mängude eel tundub Inglismaa teistest nii palju üle olevat, et tähtsateks mängudeks võib niimoodi tekkida liigne enesega rahulolu,» kirjutas Phil McNulty BBC veergudel.

Kui jätta kõrvale inglaste tavapärane virisemine, siis loomulikult ei saa nende puhul kunagi üle ega ümber nende tähtmängijatest, kes kohalikus meedias ohtralt tähelepanu pälvivad. Võrreldes 2007. aastaga on maailmakuulsaid nimesid nende ridades siiski tunduvalt vähem.

Eelmisel korral vedasid inglasi sellise kaliibriga ässad nagu David Beckham, Michael Owen, Steven Gerrard, Frank Lampard ja John Terry. Toonasest Tallinnas peetud matšist kaartide tõttu eemale jäänud Wayne Rooney on aga praeguse Inglismaa koondise suurim staar ning ühtlasi ka kapten.

Tuleviku maailma suurnimesid silmas pidades tuleb kindlasti jälgida Liverpooli 19-aastast ründavat poolkaitsjat Raheem Sterlingut, kelle inglased on tituleerinud praegu maailma parimaks teismeeas jalgpalluriks. Eesti väravale võib homme suurimat ohtu kujutada aga hoopis Londoni Arsenali ründaja Danny Welbeck – viimasel ajal heas hoos olev mees on käimasolevas valiksarjas löönud kahe mänguga kolm väravat ning hiljuti sai ta Meistrite liigas kirja kübaratriki. Kui mainida veel homsest matšist vigastuse tõttu kõrvale jäävat Liverpooli ründajat Daniel Sturridge’it ja Manchester City väravavahti Joe Harti, ongi inglaste praegusele koorekihile kiirelt tiir peale saanud.

Eriti peaks tõestamise soovist põlema inglaste kapten Rooney, kes on koduklubi Manchester Unitedi särgis saanud viimasel ajal omajagu kriitikat ning lisaks teenis ta koduliiga üle-eelmises voorus jõhkra vea eest kolmemängulise keelu. Praegu keskendutakse Inglismaa meedias sellele, millal võiks Rooney ületada koondise väravaterekordi, mis kuulub 49 tabamusega Sir Bobby Charltonile. 28-aastasel Rooneyl on pärast San Marino vastu realiseeritud penaltit kirjas 42 väravat. «Tal on karjääri jooksul veel palju mänge ees. Talle ei tohiks panna liigset survet,» märkis inglaste juhendaja Roy Hodgson pärast mängu San Marinoga The ­Guardianile.

Samas andis Hodgson vihjeid ka Eesti mängu silmas pidades: «Meil on ründeliinis palju andekaid. Mul oli hea meel, et sain võtta (Jordan) Hendersoni, Sterlingi ja Welbecki varakult puhkama. Kohtumises Eesti vastu võivad nad mängida olulist rolli.»

Eesti koondise algkoosseisu koha pealt on homse mängu eel suurimaks küsimuseks see, kes asendab Leedus punase kaardi saanud vasakkaitsjat Ken Kallastet. Sisuliselt on variante kaks: Taijo Teniste või Dmitri Kruglov. Neljapäevasest matšist vigastuse tõttu kõrvale jäänud Teniste mänguvalmidus võib selguda alles mängupäeval, Kruglov on samas Levadia ridades näidanud viimasel ajal tõusvat vormi. Võimalike Kallaste asendajatena mainis Pehrs­son veel Gert Kamsi ja Artur Pikka, kuid nende algkoosseisu edutamine tundub pigem ebatõenäoline.  

Kohtumisest Leeduga mõneti ootamatult eemale jäänud Igor Morozovi osalemine pühapäeval on samuti küsimärgi all, kuna kolmapäevase treeningu lõpus tundis ta opereeritud põlves ootamatut valusööstu ning Pehrsson ei soovinud seetõttu tema kaasamisega riskida. Seega võib taas väljakule oodata Alo Bärengrubi. Leedu vastu vahetusest korralikult sekkunud Konstantin Vassiljevi kanda jääb ka homme arvatavasti samasugune roll, kuna vigastusest taastumise järel pole tema füüsiline vorm veel kindlasti kiita, kuid samas võib ta ka nappide minutite jooksul vastastele peavalu valmistada.

«Usun, et saaksin Inglismaa vastu juba natuke rohkem kui 15 minutit mängida. Kui palju, on raske prognoosida – sõltub, kuidas mäng läheb ja seisund ütleb. Seekord rääkisime enne mängu peatreeneriga, et maksimaalne aeg võinuks olla 25 minutit, nii et 15 minutit oli päris okei,» hindas Vassiljev pärast Leedu-mängu ise oma seisundit.

Vigastusega on kindlasti mängust väljas Sloveenia vastu võiduvärava löönud Ats Purje, reielihasele viga teinud mees peab arvatavasti pidama mitme kuu pikkuse pausi. «Inglismaa vastu ei mängi ma kohe kindlasti, paus tuleb ikka pikem,» lisas Purje trauma kohta.

2008. aasta EM-valiksarjas kaotas Eesti inglastele nii kodus kui ka võõrsil 0:3, kuid kokkuvõttes kujunes Inglismaa koondise jaoks toonane tsükkel totaalseks katastroofiks – lõpuks jäädi alla nii Horvaatiale kui ka Venemaale ning finaalturniirist tuli neil suu puhtaks pühkida. «Arvan, et mängud Inglismaaga on boonusmängud. Need on natuke teistsugused, kuna meil ei ole survet peal – surve on hoopis vastastel,» viitas koondise kapten Ragnar Klavan homsele mängule.

Eesti ja Inglismaa koondise EM-valikmängule antakse Lilleküla staadionil homme avalöök kell 19.

* E ehk lihtne! – toim


EM-valiksari

E-alagrupp: Inglismaa – San Marino 5:0 (25. Jagielka, 43. pen Rooney, 49. Welbeck, 72. Townsend, 78. ov Della Valle), Sloveenia – Šveits 1:0 (79. pen Novakovič), Leedu – Eesti 1:0 (76. Mikoliunas).

Tabeliseis kahe vooru järel: 1. Inglismaa 6 punkti, 2. Leedu 6, 3. Eesti 3, 4. Sloveenia 3, 5. Šveits 0, 6. San Marino 0.

C-alagrupp: Valgevene – Ukraina 0:2, Makedoonia – Luksemburg 3:2, Slovakkia – Hispaania 2:1.

Tabeliseis: 1. Slovakkia 6, 2. Makedoonia 3, 3. Hispaania 3, 4. Ukraina 3, 5. Luksemburg 1, 6. Valgevene 1.

G-alagrupp: Liechtenstein – Montenegro 0:0, Moldova – Austria 1:2, Rootsi – Venemaa 1:1.

Tabeliseis: 1. Montenegro 4, 2. Venemaa 4, 3. Austria 4, 4. Rootsi 2, 5. Liechtenstein 1, 6. Moldova 0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles