Brasiillaste hirm Padar pani kogemuse maksma

Oliver Lomp
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne nädalavahetust võidetud Rooma MK-etappi seisis Eesti parim judoka Martin Padar (sinises) maailmakarikaetapi võitjana kõrgeimal astmel mullu juunis Tallinna võistlusel.
Enne nädalavahetust võidetud Rooma MK-etappi seisis Eesti parim judoka Martin Padar (sinises) maailmakarikaetapi võitjana kõrgeimal astmel mullu juunis Tallinna võistlusel. Foto: Mihkel Maripuu

Arvatavasti ei taha ükski Brasiilia judoka lähiajal kuulda eesti nime Martin Padar. Roomas peetud maailmakarikaetapil pühkis Padar oma teelt kolm brasiillast ja sai kaela kuldmedali.



Aasta alguses võisid judosõbrad hellitada lootust, et hooaeg tuleb ilus. Padar oli mullu üle pika aja jõudnud tiitlivõistluste medalini, kui sai Euroopa meistrivõistluste kulla, ning MM-hooaeg lubas ootused kõrgeks kruvida. Paraku tabas Eesti parimat judokat märtsi alguses väike tagasilöök, mis kujunes kardetust hullemaks.

«Arstide sõnul tekkis ühes viiendikus suurest rinnalihasest täielik rebend ja kõõlus oli katki,» sõnas Padar toona. Lõikus oli seejuures paratamatu.

Esimese tõsise võistluse pärast pausi pidas Padar kohe maailmameistrivõistlustel – raskekaalus langes ta teises ringis kohtumises brasiillase Rafael Silvaga ja absoluutkaalus prantslase Teddy Rineriga. Kuigi Padar ei soovinud ebaõnnestumist tervisliku seisundi süüks ajada, tõdes ta siiski, et MM jõudis kätte liiga vara. «Ega ükski judoka ei soovi, et pärast pausi oleks esimene võistlus MM,» nentis ta.

Et Padar nüüd pool kuud hiljem saapamaa pealinnas, oma teisel võistlusel kohe poodiumi kõrgeimale astmele tõusis, oli mehele aga positiivne üllatus.

«Mul on hea meel, et need ajad tunduvad möödas olevat, kus pärast küllaltki pikka vigastuspausi võttis hea tulemuseni jõudmine aega kümme turniiri, vaid sain kohe teisel korraliku resultaadi kirja,» rõõmustas Padar.
31-aastase eestlase sõnul mängib lisaks talle endale hea tulemuseni jõudmises üht peaosalist füsioterapeut Svea Miller, tänu kelle jõupingutustele MK-etapi võiduni jõuti.

«Üks asi, mida ma kindlasti tahan rõhutada, on suur tänu Svea Millerile,» kinnitas Padar, kes oli teadmatuses, kas ta terve pika turniiri vastu peab. «Ma ju ei saanud kindel olla, kuidas mu parem rinnalihas vastu peab, kuid see ei andnud nelja matši vältel tunda.»

Eestlase võistluspäev Rooma turniiril, kus maailma jooksva edetabeli kuus kangemat meest kaasa ei löönud, algas üsna lihtsalt ja paistis, et vastaste alistamiseks tal suurt vaeva näha ei tulnud. Enne otsustavat võtet wazari’ga ees olnud Padar alistas esimeses ringis üsna tundmatu jaapanlase Ryuta Ishii ippon’iga.

Seejärel kehastus eestlane Brasiilia vaenlaseks number üks, kuna pühkis oma teelt koguni kolm sambamaa maadlejat. Ippon’iga alistus teises ringis Luis Carmo ja poolfinaalis oli eestlane samuti seljavõiduga parem Walter Santosest. Finaalis tuli kohtuda «vana sõbra» Rafael Silvaga, kellele eestlane septembri keskel peetud maailmameistrivõistlustel raskekaalus kaotas, kuid kellest ta absoluutkaalus parem oli. Mõlemad mehed said algul kaks hoiatust ning normaalaeg lõppes võteteta viigiga. Lisaajal suutis Padar Silva kontrarünnakust külje peale heita ja kohtunikud andsid eestlasele yuko.

«Kuidagi läks jah nii, et vastasteks tulid brasiillased, ja nende vastu heidetud ippon’id olid päris ilusad,» kinnitas Padar, kes pidaski kõige raskemaks finaalmatši, kus otsustavaks sai heide tani-otoshi.

«Silva on kaks meetrit pikk ja kaalub 150 kilo, ega teda lihtne liigutada pole. Lõpuks sai määravaks võib-olla kogemus. Mina olen 31-aastane, tema 23.»

Padaril on aasta lõpuni pidada veel neli võistlust. Juba järgmisel nädalavahetusel peetakse maailmakarikaetapp Minskis, seejärel suure slämmi turniir Rotterdamis ja Saksa liiga võistlus. Novembri lõpus lõpetab Padar hooaja Araabia Ühendemiraatides peetaval järjekordsel suure slämmi turniiril.

Kaalukategoorias kuni 73 kg võistelnud Künter Rothberg oli Rooma avaringis vaba ja pidi teises ringis tunnistama Uus-Meremaa judoka Woosu Choi paremust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles