Vene spordiministri süüdistus: NBA palluritele ei tee keegi dopinguteste

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Mutko.
Vitali Mutko. Foto: SCANPIX

Venemaa spordiminister Vitali Mutko leidis, et Venemaal on sport dopinguküttidele palju avatum kui USA profiliigades ning et spordiavalikkus peaks venelaste asemel suuremat tähelepanu pöörama ookeani taha.

«Venemaa ei ole USA, ega NBA ja NHL. Me oleme nii korvpallis kui võrkpallis (sic!) avatud. USA profiliigades ja profipoksis ei tee keegi dopinguteste. Sportlasi kontrollitakse ainult iga nelja aasta tagant - enne olümpiamänge. Oleme selle poolt, et igal pool oleks dopingutestide süsteem samasugune,» vahendas Mutko sõnu uudisteagentuur TASS.

Ametlikult teeb NBA palluritele aasta jooksul kolm dopingutesti etteteatamata ajal. Muuhulgas kontrollitakse alates sellest hooajast ka kasvuhormooni kasutamist. Võrreldes enamike individuaalaladega (kergejõustik, talialad, jalgrattasport jne) on NBAs ja NHLis keelatud ainete kontroll seega oluliselt pistelisem.

Lisaks ütles Mutko, et südamerohu meldooniumiga vahele jäänud Venemaa sportlaste arv võib õige pea tõusta 30ni. Samas nõuab Mutko paljude karistuste tühistamist, sest Rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) polnud enne meldooniumi keelustamist piisavalt uurinud, kaua aine kehas püsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles