Uus paljastus: norralased üritasid astmaravimeid pettuse abil reeglipärasteks muuta (5)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: SCANPIX

Dopingusüüdistused Norra suusasportlaste aadressil ei taha kuidagi vaibuda. Õli valas veelgi tulle Oslo ülikooli emeriitprofessor Stein A. Evensen, kes rääkis väljaandele Verdens Gang (VG), kuidas viie aasta eest püüti meditsiinikomisjonis läbi suruda plaani, mis lubanuks täiesti tervetel Norra tippsportlastel meditsiinilise uuringu tähe all astmarohtusid tarvitada.

Evenseni sõnul on norralastel olnud juba aastakümneid tavaks astmarohtusid tarvitada. Lisaks väitis Evensen, et viis aastat tagasi üritati ravimite tarbimist uurimistöö sildi all reeglitepäraseks muuta, kuid ebaõnnestunult – meditsiiniline eetikakomisjon lükkas selle üksmeelselt tagasi.

Professor Evensen oli kuni 2012. aastani antud komisjoni esimees, seetõttu on ta valdkonnaga hästi kursis. «Aga ei pea olema isegi asjatundja, et mõista – kui täiesti terved inimesed võtavad kolme eri ravimit, ei ole see normaalne,» lausus Evensen VG-le. Tema sõnul on Norra koondises astmaravimeid tarvitatud juba viimased kaks aastakümmet.

«Kas on võlts väita, et nende rohtude tarvitamise eesmärgiks on aidata hingamisprobleemidega sportlastel tervete konkurentide tasemele tõusta? Minu arvates ei ole see mitte ainult võlts, vaid selline jutt lõhnab valetamise järele,» teatas Evensen. Tema sõnul esitati viis aastat tagasi eetikakomisjonile ettepanek tegeleda hingamisprobleemide uurimisega. Selle käigus oleks 25 Norra sportlasele manustatud kõrgmäestikutingimustes asuvas treeninglaagris kahte eri sorti astmarohtu. Eetikakomisjon keeldus üksmeelselt projekti heaks kiitmaks, sest tervete sportlaste «ravimist» peeti juba siis ülimalt kahtlaseks võtteks.

«Tundus, et projekti eest vastutajaid ei huvitanud absoluutselt see, et ravimeid oleks antud täiesti tervetele inimestele,» meenutas Evensen. Komisjonile püüti selgitada, et kõike tehakse vaid meditsiinilistel eesmärkidel, kuid Evensen tsiteeris VG-ga vesteldes Soome Antidopingu Liidu arstliku komisjoni esimeest Timo Seppälät, kelle sõnul on ilma igasuguse kahtluseta tegu saavutusvõimet tõstva võttega. «Seppälä tabas naelapea pihta,» nentis Evensen.

Seni on astmarohtude tarvitamise eest karistada saanud vaid Norra suusatipp Martin Johnsrud Sundby, kuid tema karistus oli üsna leebe – talt võeti Tour de Ski ja MK-sarja üldvõidud ning nendega kaasnenud preemiad, samuti peab ta kandma kahekuulist võistluskeeldu. Kuna viimane langeb aga hooajavälisele ajale, on tegu sisuliselt pseudokaristusega. Siiski on Sundby ka sellise karistuse tänaseks vaidlustanud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles