Treener, hoia mängu ajal mokk maas!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tenniseõdede Venus ja Serena Williamsi treenerist isa Richard Williams on mängu ajal tribüünil istuma pidanud.
USA tenniseõdede Venus ja Serena Williamsi treenerist isa Richard Williams on mängu ajal tribüünil istuma pidanud. Foto: SCANPIX

Mitte igal alal ei saa pealtvaatajad nautida Andres Sõbra taolise treeneri värvikat jutuvada. Näiteks tennises ja rannavõrkpallis võib suu lahti tegemine kaasa tuua karistuse.


Meie tennise maailmasaadiku Kaia Kanepi suurte tegude taustal teame, et õrnema soo esindajad võivad mängu ajal treeneri abi kasutada kord setis, kuid mitte rohkem kui kaks korda kohtumise jooksul. Eesti alaliidu peasekretäri ja rahvusvahelise valge märgi kohtuniku Allar Hindi sõnul otsustab treener, Kanepi puhul siis Silver Karjus, millal oleks sobivaim hetk hoolealusele appi tõtata. Tuleb vaid meeles pidada, et keset geimi ei tohi seda teha.

Naistennisistide treenerid istuvad üldjuhul väljaku ääres tribüünil neile ettenähtud sektoris, et nad võimalikult kiiresti sportlase juurde jõuaks. «Naised vajavad treeneri tuge rohkem, sest nende mäng on kõikuvam. Kindlasti aitab see naiste tennist atraktiivsemaks muuta,» arutles Hint.

Võib, ei või. Võib, ei või

Mehed, teiste seas Eesti esinumber Jürgen Zopp, peab aga suu sellisest hüvest puhtaks pühkima. Siinkohal tuleb märkida, et suurtel slämmidel kehtib juhendaja nn absoluutne keeld mõlema soo esindajatele, kuid näiteks Davis Cupil ja Fed Cupil peab kapten (loe: treener) väljaku ääres istuma ning tal on õigus pauside ajal mõtteid avaldada.

Põhjus, miks ei tohi treener kohtumise ajal aktiivselt valgepalluritele näpunäiteid jagada, peitub Hindi hinnangul rahas. «Kuna tennis on individuaalne spordiala ja mängijad reisivad võistlustele enamasti üksinda, saaksid eelise rikkamad sportlased ehk need, kelle eelarve lubab koos treeneriga mööda maailma liikuda,» selgitas Hint.

Juhul kui kohtunik tuvastab, et treener mängu ajal mokaotsast mõne õpetliku sõna poetab, piirdub õigusemõistja esmalt hoiatusega. Määrustevastase teo kordumisel kaotab tennisist punkti ja seejärel geimi.
«Tõmmata piir lobisemise, teise inimesega rääkimise ja õpetamise vahele on keeruline,» tunnistas Hint. «Pealegi ei pruugi kohtunik treeneri juttu kuulda ega sellest aru saada. Mina olen sekkunud siis, kui juhendaja suu pidevalt käib. Tavaliselt pole mängijad sedasorti abist ise huvitatud, sest see mõjub nende mainele kehvasti ja turniiridel on tavaliselt üleval kaamerad ning eksimuse tuvastamine võib kaasa tuua rahatrahvi.»

Hindi kogemuste põhjal esineb keelatud juhendamist eelkõige väiksematel turniiridel ja tagasihoidlikuma tasemega mängijate puhul. Tippude seas oli tõrvatilgaks meepotis serblanna Jelena Dokici treenerist isa Damir, kelle teenetest tütar loobus.

Rannavõrkpallis on treeneril keelatud mängu ajal, olgu tegemist mees- või naispaariga, õpetussõnu jagada. Tavaliselt istuvad juhendajad otsatribüünidel videokaamera taga ja teevad vajadusel märkmeid. Koos Karl Jaaniga aprilli lõpus Brasiilias MK-sarja alustav Rivo Vesik on kuulnud, et rahvusvaheline alaliit on treeneri rolli piiranud, et rannavolle sisetingimustes mängitavast vanemast vennast võimalikult palju eristuks.

«Et mängijad võtaksid ise otsuseid vastu ja improviseeriks,» täpsustas Vesik. «Ala tipp­riikide esindajatega pole probleemi olnud, kuid näiteks Venezuela ja Kuuba paaride treenerid kipuvad väljaku ääres lobisema. On juhtunud, et eriti agarad või purjus pealtvaatajad on asunud vastaste blokisuundi (näidatakse enne servi näppudega selja taha – toim) kõva häälega ette ütlema ja vastaseid sõimama, kuid sel juhul on mängijad ise palunud neil vait jääda.»

Vassiljev on saanud hoiatuse

Kaks aastat tagasi, kui Vesik koos Kristjan Kaisiga Poolas Aleksandrs Samoilovsi – Martins Plavniši vastu mängis, saatis kohtunik reegleid eiranud lõunanaabrite treeneri väljaku äärest minema. «Meie tunneme eelkõige puudust inimesest, kes treeninguid läbi viiks,» ütles koos Jaaniga Nõo rannahallis, kus sparringupartneriteks Martin Ruul ja Rain Raud, hooajaks valmistuv Vesik. «Oleme harjunud võistlustel iseseisvalt hakkama saama, treenerit pole umbes pooltel MK-etappidel osalevatel võistkondadel.»

Hoiatuse on saanud ka paari Oliver Venno – Kristo Kollo kuni 18-aastaste Euroopa ja U-19 maailmameistriks aidanud Rainer Vassiljev, kuid seda enda sõnul ainult liiga innuka plaksutamise pärast. Sisehooajal Tartu Pere Leiva meeskonda tüüriva Vassiljevi sõnul tal ilmade soojenedes ja liivale kolides ümberkehastumisega probleeme ei teki ning suu püsib rannavõrkpallivõistlustel kenasti lukus.

«Venno ja Kolloga Eestis noorteklassi võistlustel kuulsin pidevalt, kuidas vastaseid väljaku kõrvalt õpetati, kuid mina jäin enda põhimõttele kindlaks,» meenutas Vassiljev. «Olen kuulnud jutte, kuidas on võimalik nokkmütsi või päikeseprillide asendit muutes mängijatele infot edastada, kuid selles seltskonnas, kus mina välismaal liigun, suhtutakse sellesse äärmiselt taunivalt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles