Björgen esitas Šmigun-Vähi dopingujuhtumi kohta terava küsimuse (5)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi ja Marit Björgen 2007. aasta Otepää MK-etapil.
Kristina Šmigun-Vähi ja Marit Björgen 2007. aasta Otepää MK-etapil. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Maailma parim naissuusataja, tänavusel Lahti MMil neli kuldmedalit võitnud Marit Björgen tõstatas Norra ajalehele Dagbladet antud intervjuus küsimuse: millised on arengud Kristina Šmigun-Vähile enam kui kolm aastat tagasi esitatud dopingusüüdistuse osas?

Mäletatavasti ilmnes vahetult enne 2014. aasta Sotši olümpiamänge, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on esitanud Eesti suusatajale kahtlustuse dopingainete tarvitamises, sest 2006. aasta Torino olümpialt võetud proovide järeltestimisel leiti jälgi keelatud ainete tarvitamisest.

Šmigun-Vähi võitis 2006. aasta Torino olümpiamängudelt kaks kuldmedalit - 10 km klassikatehnika eraldistardist ja 15 km suusavahetusega sõidus. Pärast Sotši olümpia eel plahvatanud uudispommi võib kogu teema laias laastus kokku võtta lihtsalt: ainus uudis on, et uudiseid pole.

«Ma ei tea, mis olukorras on Šmigun-Vähi juhtumi menetlemine? Teema kerkis üles 2014. aasta Sotši olümpia eel, aga igasugune järelinfo puudub. Ja ma ei oska öelda, kes oskaks vastata, et mis on olukord?» rääkis Björgen tänases Dagbladetis avaldatud intervjuus. «Mulle öeldi, et tema juhtum läheb Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS). Vajame vastuseid.»

Juhul, kui Šmigun-Vähilt võetaks 2006. aastal Torinos võidetud olümpiakullad ära, täieneks Björgeni medalikapp ühe kuldmedali võrra, sest just norralanna sai 10 km distantsil Šmigun-Vähi järel teise koha. Björgen on praeguse seisuga kuuekordne olümpiavõitja ja 18-kordne maailmameister.

Norra tippsuusataja Marit Björgen.
Norra tippsuusataja Marit Björgen. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles