Rahaahnuse nimel tippjalgpallurid surmasuhu saatnud mees astus kohtu ette

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik Dortmundi Borussia mängijad pääsesid pommirünnakust imekombel eluga.
Kõik Dortmundi Borussia mängijad pääsesid pommirünnakust imekombel eluga. Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

Saksamaal algab täna kohtuprotsess mehe üle, kes pani kevadel Dortmundi Borussia jalgpallimeeskonna bussi läheduses plahvatama kolm pommi.

28-aastane elektrik Sergej W. sai süüdistuse Dortmundi meeskonna mõrvakatses.  Lisasüüdistuse kohaselt oli tema eesmärk omakasu. Dortmund on Saksamaa jalgpalliklubidest ainsana börsil registreeritud ning Sergej W. oli ostnud tuhandeid müügioptsioone. Kui mõni mängija oleks pommirünnakus surma saanud, oleks Dortmundi aktsia ülisuure tõenäosusega kõvasti kukkunud ja kurjategija oleks saanud seeläbi rikastuda. Tegu on Saksamaa õiguspraktikas enneolematu juhtumiga.

Dortmundi mängijate buss oli 11. aprillil asunud hotellist teele Meistrite liiga veerandfinaalmängule AS Monaco vastu, kui selle läheduses plahvatas kolm pommi. Imekombel ei saanud bussis olnud 27 inimesest keegi surma, sest näiteks üks metallitükk leiti plahvatuskohast 250 meetri kauguselt, teine avastati aga bussi peatoe seest.

Vaid üks politseinik ja Dortmundi hispaanlasest kaitsja Marc Bartra said vigastada. Bartra murdis randme, samuti vigastasid teda kahe purunenud aknaklaasi killud. Mõnigi Dortmundi mängija on hiljem tunnistanud, et pole toonasest šokist tänase päevani täielikult üle saanud. Mäng Monacoga lükati päeva võrra edasi ja peeti siis, kuid kahe kohtumise kokkuvõttes jõudis lõpuks poolfinaali Monaco klubi.

2003. aastal Uuralitest koos perekonnaga Saksamaale kolinud Sergej W.-d ootab süüdimõistmise korral ees kuni eluaegne vanglakaristus. Tübingeni linna ülikoolihaiglas töötanud meest iseloomustasid kolleegid silmatorkamatu, kuid pisut salapärase moega üksiklasena. Prokurör on aga maalinud istungi eel temast pildi kui külmaverelisest skeemimeistrist. Nende väitel plaanis ta rünnakuid mitu kuud ette ning ehitas põrgumasinate jaoks vajalikud osad valmis tööl asunud laboris.

Kahtlusalune Sergej W. soovis oma jõhkra plaani abil börsil rikastuda.
Kahtlusalune Sergej W. soovis oma jõhkra plaani abil börsil rikastuda. Foto: WOLFGANG RATTAY/REUTERS/Scanpix

Ööl enne rünnakut viis Sergej W. süüdistuse kohaselt kolme pommi osad hotelli lähedal asuvasse metsatukka ja pani pommid kokku, asetades neist igaühte vähemalt 65 sõrmepikkust metallpolti. Seejärel värvis ta pommid varjamise eesmärgil rohelise värviga üle ja toppis need hekki, mille kõrvalt buss mööda sõitis.

Mees oli end registreerinud samasse hotelli, kus peatus ka meeskond. Ta jälgis bussi teekonda oma numbritoa vannitoa aknast ja lõhkas pommid õigel hetkel kaugjuhtimise teel. Pärast plahvatusi kõndis mees keset üleüldist paanikat hotelli restorani ja palun endale serveerida liha kartulitega.

Uurijatele pole Sergej W. seni tehtu kohta midagi öelnud, kinnitades vaid järjekindlalt, et on süütu ja viibis kõigest puhkamas. Kuna ta jättis pettemanöövrina sündmuskohale erinevaid võltsteateid, jõuti esialgu plahvatustes kahtlustada nii Islamiriiki, neonatse, jalgpallihuligaane kui ka antifašiste. Parempopulistliku liikumise Alternative für Deutschland liikmed ründasid aga kohe kantsler Angela Merkelit, olles kindlad, et juhtunus on süüdi Saksamaa avatud uste poliitika ning teo toimepanija on mõni asüülitaotleja.

Kohtul on kasutada nii mängijate, abipersonali kui ka Dortmundi toonase peatreeneri Thomas Tucheli tunnistused. Sergej W. jälile jõuti aga tänu ühele austerlasele, kes hobikorras aktsiatega kauples. Mees märkas, et keegi on omandanud kahtlaselt palju Dortmundi aktsia müügioptsioone ning võttis ühendust oma pangaga. Pank jälitas optsioonide omaniku IP-aadressi ja jõudis nii hotellini, kus meeskond ja Sergej W. peatusid. Kurjategija vahistati kümme päeva pärast rünnakut, kui ta oli parajasti teel tööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles