Maailma sulgpall võitleb kurja kihlveokuradiga

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zulfadli Zulkiffli mänguhoos, kui teda veel väljakule lubati. FOTO: Mahesh Kumar A./Ap/Scanpix
Zulfadli Zulkiffli mänguhoos, kui teda veel väljakule lubati. FOTO: Mahesh Kumar A./Ap/Scanpix Foto: Mahesh Kumar A./Ap/Scanpix

Kokkuleppemängudenimeline vähkkasvaja murrab sporti aina laiemal ja jõulisemal rindel. Kuu aega tagasi andis rahvusvaheline sulgpalliliit teada, et ühele Malaisia pallurile (Tan Chun Seangile, 31) on määratud 15 ja teisele (Zulfadli Zulkifflile, 25) koguni 20 aasta pikkune võistluskeeld. Ühtlasi tuli neil tulemuste manipuleerimises ehk ausa mängu reeglite rikkumises osalemise eest tasuda vastavalt 15 000 ja 25 000 USA dollari suurune rahatrahv.

Zulkiffli on sündinud USAs, tema säravaimaks saavutuseks jäi juunioride MM-tiitel. Meeste maailma edetabelis küündis Zulkiffli kõrghetkel 30. ja Seang 32. kohani.

Tegemist on sel alal esimeste konkreetsete karistustega, kuid kindlasti mitte üksikjuhtumitega. Pakkumistest mänge müüa on avalikult rääkinud isegi sulgpalli absoluutse tippriigi Taani esindajad. Pärast Malaisia-skandaali lahvatamist avaldas näiteks ka Soome alaliidu juht Mika Heinonen kodumaises ajakirjanduses, et nendegi jutule on tuldud.

«Ma ei saa rääkida nimedest ja ajamääratlusest, sest rahvusvahelisele föderatsioonile tehtud avaldus on anonüümne ja sellisena ka uurimise läbib. Oleme teada andnud, et ebamäärased isikud on meile lähenenud,» sõnas Heinonen Helsingin Sanomatele.

30-aastane Eesti esireket Raul Must sõnab, et talle pole «kahtlased kujud» lähenenud. Ometi on maailma edetabelis 81. kohal asuv sulgpallur veendunud: probleem on juba mõnda aega tõsine ja vajaks selget sekkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles