Kangert: rünnak oli hukule määratud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert (paremal) ja horvaat Robert Kiserlovski veavad seitsmeliikmelist jooksikute seltskonda.
Tanel Kangert (paremal) ja horvaat Robert Kiserlovski veavad seitsmeliikmelist jooksikute seltskonda. Foto: AFP/SCANPIX

Jalgrattur Tanel Kangerti julge rünnak Kopenhaageni MMi grupisõidus naelutas eestlased tundideks televiisorite ette. Imet aga ei sündinud – jooksikud püüti kinni ja grupifiniši võitis Mark Cavendish.


Vanasõna julge hundi rasvase rinna kohta eile praktikas kinnitust ei leidnud, kuid avaringil koos kuue kaaslasega plehku pannud Kangerti ponnistusi tuleb tunnustada. Selle asemel, et lõpuni peagrupis loksuda ning grupifinišis mittemidagiütlev koht esisajas kirja saada, otsustas Astana meeskonnas profileiba teeniv mees 250 000 raja ääres sõidule kaasa elanud fännile ja 400 miljonile televaatajale tillukest Eesti riiki tutvustada.

«Tegemist oli minu senise karjääri pikima rünnakuga, ma pole varem üle 200 km ees sõitnud,» soris teist korda MMi grupisõidus osalenud Kangert mälusopis. «Tavaliselt teevad MMi grupisõidu algfaasis nalja eksootilised mehed, kuid meil tekkis tõsine punt. Huvilisi, kes tahtsid sõidu alguses minema kihutada, oli palju.»

Hea koostöö

Jooksikute hulka kuulus juhuste kokkulangemisel koguni kolm Astana ratturit, nende edu kasvas kiiresti üle kaheksa minuti, kuid vahe hakkas vähenema, kui grupifinišile panustanud suurriigid peagrupis tempo üles kruvisid. «Koostöö toimis hästi, kuigi mulle tundus vahepeal, et me ei liigu nii kiiresti kui vaja. Rahunesin, kui kaaslased ütlesid, et tegin vedades head tempot. Sõidu ajal sai selgeks, et ma pole Vueltast täielikult taastunud – puudus kerge tunne,» arutles Kangert.

Jooksikutega ühinesid lõpu eel veel kuus meest ja kolm ringi enne lõppu püsis vahe ühe minuti peal. Peagrupp lähenes aga hirmuäratava kiirusega ning 30 km enne lõppu lasi kurnatud Kangert jala sirgu ja katkestas varsti.

«Meil vedas, et meiega veel rattureid ühines, tänu sellele saime 30 km rohkem ees sõita. Mind tabas lõpus äkitselt totaal­ne energiapuudus. Kinnitust leidsid Rein Taaramäe sõnad, kes on öelnud, et eest ära olles ja suurtest mägedest üles rühkides põleb energia kui säraküünal. Mulle jäi sõidust positiivne mekk suhu hoolimata sellest, et meie rünnak oli eos nurjumisele määratud. Nii kergel rajal – 266 km kohta kogunes umbes 1200 tõusumeetrit – oli grupifiniš ette teada,» rääkis Kangert.

Cavendishile kuld

Kogu sõidu vältel peagrupis püsinud Rene Mandrit kimbutasid kolmel viimasel ringil krambid ja ta pidi leppima 55. kohaga. Viimasel ringil pudenes peagrupist valitsev Eesti meister Mart Ojavee.

«Pärast viimast tõusu said paagid tühjaks,» sõnas Ojavee. «Jään rahule, sest eelmisel korral kustusin MMil 200. kilomeetril. Minul sellist tervist pole, et nii kõrgetasemelisel võistlusel eest ära sõita. Eesmärgi lõpuni jõuda täitsin.»

Oma esimese MM-kulla võitnud ja maailma parima sprinteri staatust kinnitanud 26-aastane Cavendish edestas grupifinišis austraallast Matthew Gossi ja sakslast André Greipelit.

Maanteesõidu MM
Pühapäev

Meeste grupisõit (266 km): 1. Mark Cavendish (Suurbritannia) 5:40.27, 2. Matthew Goss (Austraalia), 3. André Greipel (Saksamaa), 4. Fabian Cancellara (Šveits), 5. Jurgen Roelandts (Belgia), 6. Romain Feillu (Prantsusmaa)... 55. Rene Mandri, 110. Mart Ojavee +4.00, Tanel Kangert katkestas.

Laupäev
Naiste grupisõit (140 km): 1. Giorgia Bronzini (Itaalia) 3:21.28, 2. Marianne Vos (Holland), 3. Ina Teutenberg (Saksamaa), 4. Nicole Cooke (Suurbritannia), 5. Julia Martisova (Venemaa), 6. Chloe Hosking (Austraalia)... 30. Grete Treier, Liisi Rist katkestas viimasel ringil.
Meesjuunioride grupisõit (126 km): 1. Pierre-Henri Lecuisinier (Prantsusmaa) 2:48.58, 2. Martijn Degreve (Belgia), 3. Steven Lammertink (Holland), 4. Florian Senechal (Prantsusmaa) +0.03, 5. Rick Zabel (Saksamaa), 6. Roman Ivlev (Venemaa)... 19. Aksel Nõmmela +0.03, 50. Mihkel Räim, 114. Oskar Nisu +3.28.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles