Kas suur tahtmine ja Rüütli geniaalsus toovad võidu?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondislased tähistamas kodust 4:1 võitu Põhja-Iirimaa üle.
Eesti jalgpallikoondislased tähistamas kodust 4:1 võitu Põhja-Iirimaa üle. Foto: Raigo Pajula

Täna jõuab kätte suur mäng, mida on oodatud viimased kuu aega. Mitmest tagasilöögist hoolimata läheb Eesti jalgpallikoondis kohtumist Põhja-Iirimaaga võitma. Peatreener Tarmo Rüütli sõnul on ta selleks ka lõpuminutitel valmis riskeerima.


«Tunne on selline, et väike šanss on olemas. Katsume seda ära kasutada, kuigi see ei sõltu ainult meist,» sõnas eestlaste äärepoolkaitsja Dmitri Kruglov.

«Elu on näidanud, et seisuhoidja meeskond me ei ole. Üritame ikka ja alati võita – ega me seisu hoida ei oska. Oleme varemaltki lõpus suutnud asju enda kasuks keerata,» lisas Rüütli.

Kohtumise eel on õhkkonna pingeliseks muutnud Eesti oluliste mängumeeste traumad. Kui sel nädalal uuesti vigastada saanud Raio Piiroja tuleb suure tõenäosusega väljakule, siis Konstantin Vassiljev ja Andrei Stepanov võivad kohtumise alguses istuda siiski varumeeste pingil. Sel juhul jääks Vassiljev eestlaste jokkeriks, keda otsustavatel hetkedel väljakule tuua, kui matši on vaja tuua pööre.

«Kellegi seis pole hullemaks läinud. Pigem ikka paremaks. Mäng läheneb ja siis tuleb lihtsalt otsuseid langetada,» täpsustas Rüütli. «Tema (Piiroja – toim) peab ikka ära pingutama. Minu jaoks ei ole tema osalemine kahtluse all. Kui uut vigastust peale ei tule, siis tuleb tal minna lahingusse.»

Samas jättis peatreener lahtiseks, kes alustab täna Piiroja kõrval teise keskkaitsjana. Lisaks vigastusest paranevale Stepanovile on Eesti koondisega selle positsiooni mängijatest kaasas Karl Palatu ja Mikk Reintam. Mõneti üllatusena oligi Rüütli otsustanud eilsele koondise pressikonverentsile kaasa võtta just Reintami.

«Eks natuke jalg ikka väriseb. Pole selliste mängude kogemust veel. Tunnen ennast koondises mugavalt ja olen seni hästi hakkama saanud. Kui vaja, siis tuleb lahingusse minna. Ma ei tulnud siia ju turistina kaasa,» teatas Reintam.

«Kui tema (Reintam – toim) vanust vaadata, siis tuleb tal arvatavasti varsti koht üle võtta. Ta peab harjuma ka pressikonverentsidel käima,» lisas Rüütli talle omase huumoriga.

Peale küsimärkide keskkaitses ja keskpoolkaitses on kindlasti sama tähtis küsimus, keda ründajatest väljakule saata, sest väravaid on vaja täna lüüa.

«Paar lahtist otsa on, valik sõltub minu lähenemisest mängule ega sõltu vastasest. Küsimus on selles, kas kasutada kindlat varianti või midagi muuta. Milline avang teha?» võttis Rüütli lõpuks appi maleterminid.

«Meie ründajatel on piisavalt kogemusi, et nende eksimusi ära kasutada,» viitas Kruglov vastaste mitmele Tallinnas tehtud eksimusele.

Kuidas Eesti koondis neile asetatud ootustekoormaga siiski toime tuleb – pole ju kunagi  varem oldud sellises seisus, kus viimasele kohtumisele minnakse võimalusega jõuda finaalturniirile?

«Mind see teadmine ei sega ning loodan, et ka mängijaid mitte,» sõnas peatreener. «Ei ole kuulda olnud ja ei ole kedagi selle teemaga üritanud ka motiveerida. Seda eraldi ei rõhuta.»

Kui vaadata meie tänase vastase viimase aja tegemisi, siis rohkem võib sealt välja lugeda Eesti jaoks rõõmustavat – viimasest 22 kohtumisest on suudetud võita vaid kaks ja kodus on hädas oldud väravate löömisega.

Põhja-Iirimaa on käimas­olevas valiktsüklis suutnud koduväljakul senisest neljast kohtumises skoori teha vaid ühes – Fääri saarte võrku taoti neli palli, Serbiale, Itaaliale ja Sloveeniale jäid neil Windsor Parkil (tänane mängupaik – toim) aga väravad löömata.

«Usun, et selle mängu võidab meeskond, kes rohkem tahab. Meie tahame seda väga,» sõnas Kruglov kogu meeskonna nimel.

JALGPALL

EM-valikturniir

C-alagrupi tabeliseis:

    1. Itaalia 22 (punkti) 8 (kohtumist), 2. Serbia 14/8, 3. Eesti 13/9, 4. Sloveenia 11/9, 5. Põhja-Iirimaa 9/8, 6. Fääri saared 4/10.

Järelejäänud kohtumised:

    Põhja-Iirimaa – Eesti (07.10), Serbia – Itaalia (07.10), Sloveenia – Serbia (11.10), Itaalia – Põhja-Iirimaa (11.10).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles