Blogi: Kontaveit jäi karjääri suurimas mängus tennisemaailma tõusvale tähele kindlalt alla (3)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit
Anett Kontaveit Foto: SIPA ASIA/SIPA/Scanpix

Anett Kontaveit (WTA 27.) ei mänginud Wuhani tenniseturniiri finaalis Arina Sabalenka (WTA 20.) vastu kehvasti, kuid jõuvahekorrad olid väljakul siiski selged. Vaid 20-aastane valgevenelanna alistas meie esinumbri 6:3, 6:3.

Enne mängu:

Mõlemad naised on seni karjääri jooksul võitnud ühe WTA-turniiri. Kontaveit oli mäletatavasti parim mullu s-Hertogenboschis, Sabalenka jäi tänavu alistamatuks New Havenis. Premier 5 tasemel tippturniiril pole aga kumbki varem finaalis mänginud.

Sabalenkast võib 20-aastasena saada noorim mängija, kes Premier 5 turniiril võitnud, pärast 18-aastast Belinda Bencicit 2015. aastal Torontos. Šveitslanna sai finaalis Simona Halepilt loobumisvõidu.

WTA-turniiridel mängib Kontaveit oma neljandas, Sabalenka viiendas finaalis.

Esikohamatšini jõudmiseks on piigad kokku veetnud Hiinas väljakul 949 minutit.

Kontaveidi jaoks oleks tänane võit sel hooajal 10. kord alistada maailma edetabeli 20 parema sekka kuuluv mängija. Tippude vastu on ta seni kaotanud vaid kuus matši. Olgu ära mainitud ka Sabalenka vastavate võitude arv – 12.

Eestlanna kerkib hoolimata finaali tulemusest maailma edetabelis 21. kohale. Sabalenka tõuseb 17. reale, tiitli korral möödub aga ka Serena Williamsist ja on 16.

Enne käesolevat turniiri oli 20-aastane Sabalenka teeninud auhinnarahana 1,3 miljonit dollarit, kaks aastat vanem Kontaveit täpselt miljoni rohkem. Aastane teenistus oli naistel üpris võrdne – natukene üle miljoni dollari. Nüüd kasvavad summad märgatavalt.

Mõlemad tennisistid on tänavu kaotanud 19 kohtumist. Võidetud mänge on Sabalenkal aga rohkem: 40 Kontaveidi 29 vastu.

Sabalenka on terve hooaja peale löönud 223 serviässa, mis on naiste seas maailma kaheksas tulemus. Samuti hea servijana tuntud Kontaveidil on ässasid kirjas 160. Wuhanis on naiste viie matši saldod vastavalt 32 ja 13 ässa.

WTA hooaja kangeimad servijad.
WTA hooaja kangeimad servijad. Foto: WTA

Oma servi on Sabalenka suutnud sel turniiril hoida suisa 83% juhtudest. Kontaveit on aga kaotanud iga neljanda pallingugeimi.

Esimese servi õnnestumisprotsent on parem eestlannal – napilt! 60,2% vs 58,9%

Kontaveit on senise turniiri jooksul mänginud 108 geim ja võitnud neist 65. Sabalenkal on kirjas 116 geimi, neist 67 lõppesid edukalt. Sette on naised mänginud võrdselt tosina ja võitnud mõlemad kümme.

Kui Sabalenka pikim mäng sel turniiril oli 1:53 kestnud lahing Carla Suarez Navarroga, siis Kontaveidil on kaks mängu veninud ka kolmandasse tundi. Samas pääses ta poolfinaalis vaid 44-minutilise tööpäevaga, sest Qiang Wang andis teises setis loobumisvõidu.

Eestlanna on suutnud murdepallidest suisa 59,1% realiseerida, aga samas on Sabalenka vastasel tekkinud murdevõimalustest päästnud 65,5%.

Sabalenka on harjunud pikkade mängudega – sel hooajal on ta 19. korral saanud võidu kirja alles otsustavas setis. Sel sajandil on ühe aasta jooksul vähemalt 20 korda kolmesetilise mängu võitnud vaid üheksa naist-

Kolme seti meistrid.
Kolme seti meistrid. Foto: WTA

Kontaveit on tänavu võitnud 12 kolmesetilist matši.

Mullu kaotas Kontaveit Wuhanis kohe avaringis – toonane maailma 83. naine Magda Linette oli eestlannast parem 7:5, 6:4.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles