Ronaldo tõusis kõigi aegade esiviisikusse, Mülleri ette. Liidrini on veel natuke maad

Toimetas Ville Arike
Copy
Cristiano Ronaldo viis Juventuse mängus Parmaga võidule.
Cristiano Ronaldo viis Juventuse mängus Parmaga võidule. Foto: Fototricarico / IPA/PA Images

Portugallane Cristiano Ronaldo kõmmutas nädalavahetusel Itaalia jalgpalliliiga mängus Parma vastu kaks väravat ja aitas liidri Torino Juventuse raske 2:1 võiduni. Ühes statistikatabelis olid need aga väga tähtsad väravad.

Ta möödus kõigi aegade edetabelis Gerd Müllerist. Kes noorematest lugejatest pole vutiajalooga kõige paremini kursis, siis Müller on Saksamaa kõigi aegade legendaarseim ründaja, hüüdnimega Der Bomber. Ta lõi 1960–1970ndatel kestnud karjääri jooksul kokku 735 väravat, sealhulgas Saksamaa LV koondises 62 mänguga 68 kolli. 1970. aastal kerkis ta 10 tabamusega MM-finaalturniiri resultatiivseimaks mängijaks, neli aastat hiljem lõi aga järgmise MMi finaalis Hollandi vastu võiduvärava. Müncheni Bayerni eest lõi Müller aastatel 1964–1979 453 mängus 398 väravat.

Miks nii palju praeguseks 74-aastasest Müllerist? Ikka seepärast, et näidata, mis masti mehega oli tegemist. Kui tema lõi 735 väravat, siis Ronaldo on nüüd jõudnud 736ni. Ehk ta tõrjus Der Bomber'i kõigi aegade edetabeli esiviisikust välja, kuuendaks. Vastavat tabelit peab jalgpallistatistikute ühendus Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF).

Edetabelit juhib 805 väravaga tšehh Josef Bican (1913–2001), kes sündis Viinis ja karjääri alguses mängis Austria eest, kuid seal poliitilise olukorra teravnedes kolis Prahasse ja esindas seejärel Tšehhoslovakkiat. Seega on Ronaldol liidrikohani veel 69 väravat minna...

Bicani ja Ronaldo vahele mahuvad brasiillased Romario ja Pele vastavalt 772 ja 767 ning ungarlane Ferenc Puskas 746 väravaga. Müllerist ähvardab mööduda järgminegi mees, sest argentiinlasel Lionel Messil on kirjas 717 tabamust.

Tegevmängijatest järgnevad Ronaldole ja Messile Rootsi äss Zlatan Ibrahimovic 544, uruguailane Luis Suarez 475, poolakas Robert Lewandowski 464 ja... Maldiivide esindaja Ali Ashfaq 463 väravaga.

RSSSF arvestab kõiki koondiste tasemel löödud väravaid (sh noortekoondistes), kuid klubijalgpallis ainult täiskasvanute seas (võib ka madalamate liigade tiimides) löödud väravaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles