Ajalugu teinud Kontaveit: suutsin säilitada positiivsust ega kaotanud pead (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Anett Kontaveit.
Anett Kontaveit. Foto: EDGAR SU/REUTERS/Scanpix

Eesti tennise esireket Anett Kontaveit tegi täna ajalugu, kui jõudis esimese eestlasena Austraalia lahtistel meistrivõistlustel veerandfinaali. Ühtlasi on see ka parimaks saavutuseks Kontaveidi karjääris, sest varem on ta jõudnud slämmiturniiridel kolmel korral neljandasse ringi.

Tänane kohtumine 18-aastase Poola tennisisti Iga Swiateki vastu tõotas tulla väga kaasahaarav. Poolatar polnud senise turniiri käigus ühtegi setti kaotanud ja teada oli, et tegemist tuleb võrdsete heitlusega. Nõnda ka läks, sest võitja selgitati alles pärast kahte tundi ja 45 minutit mänguaega.

Kohtumine algas Kontaveidi jaoks üsna rabedalt ning ta jäi avasetis kiiresti 0:2 kaotusseisu. Õnneks toibus ta sellest üsna kiiresti ning peagi juhtis ta ise juba servimurdega 4:3. Poolataril oli vastukäik alati varrukast võtta ning nii selgitati avaseti võitja kiires lõppmängus. Kumbki mängijatest polnud tänavusel turniiril veel pidanud kiiret lõppmängu mängima.

«Ma olin valmis ja teadsin, kuidas vastane mängib. Aga enne mängu on üks asi mõelda ja mängus tegema minna hoopis midagi muud. Ta on väga raske vastane ja mängib heal tasemel tennist. Minu jaoks natuke ebameeldiv ka,» kirjeldas Kontaveit tänast vastast Eesti ajakirjanikele.

Paremini alustas Swiatek, kes kiiresti minimurde sooritas ja 2:1 ette läks. Kontaveit võttis seejärel ise kaks punkti järjest, kuid sellele vastas poolatar nelja vastuseta punktita ja võitis kokkuvõttes avaseti 7:6(4).

Teine sett sai halvima võimaliku alguse, sest Swiatek murdis kohe Kontaveidi pallingu ja läks 2:0 juhtima. Sel turniiril juba väga südikaid mänge näidanud eestlanna ei andnud alla. Ta murdis peagi ise Swiateki pallingu ja kõik näis jällegi kiire lõppmängu suunas minevat. Sedasi ei arvanud Kontaveit, kes viimasel hetkel siiski servimurde leidis ja 7:5 setivõidu kirja sai. «Mina mängisin lihtsalt pikemalt punkte ja see võiski edu tuua. Säilitasin positiivsust ja ei kaotanud pead,» tõi Kontaveit välja väikese edu nipi.

Ees ootas otsustav sett, mis kulges kui Ameerika mägedel. Kontaveit alustas võimsalt, sest pärast esimest kuut geimi näitas tabloo eestlanna 5:1 paremust. Poolatar oli hetkeks täiesti löödud pilguga ja eestlanna võit vaid aja küsimus. Ühtäkki ärkas siiski Swiatek, kes paarist löögist niivõrd palju enesekindlust kogus, et suutis lausa 5:5 seisu tabloole tuua.

«Ta hakkas minu teist servi ründama ja mängis natuke paremini kui varem,» selgitas Eesti esireket.

Närvilises lõpuheitluses tõmbas ikkagi pikema õlekõrre kogenum Kontaveit. 24-aastane eestlanna hoidis üle pika aja oma pallingu ning suutis endale võidelda poolatari servilt matšpalli. Rohkem tal neid vaja ei läinudki, sest juba esimese suutis ta punktiks lüüa. Nõnda võttis ta jällegi 7:5 setivõidu ja liigub järgmisesse ringi ehk oma karjääris esimest korda veerandfinaali. «Praegu on turniiril veel mänge ees ja ei hakka turniirile tagasi vaatama. Küll pärast on hea analüüsida, millise tähise ma tegelikult ületasin,» sõnas enesekindel Kontaveit.

Ees ootab teda 28-aastane Simona Halep. Maailma edetabelis kolmandal kohal paikneva rumeenlanna jaoks on tänavune turniir kulgenud probleemideta. Ta pole senise nelja kohtumisega loovutanud vastastele ühtegi settigi.

Kontaveit ja Halep on varem kohtunud kahel korral. Mõlemad turniirid toimusid 2017. aastal, esmalt võeti mõõtu Miamis, kus Halepi võidunumbrid olid 6:3, 6:0, Rooma turniiri veerandfinaalis oli rumeenlanna parem 6:2, 6:4.

«Halep mängib pigem kaitsvat tennist ja ta eksib väga vähe. Tema arsenalis on osavad kontrarünnakud ning ta järjepidev. Niisama lihtsalt ta maailma edetabelis nii kõrgel ei oleks. Minul mingit pinget peal ei ole ja olen valmis selleks heitluseks,» selgitas Kontaveit lootusrikkalt.

Õnneks peetakse Kontaveidi ja Halepi lahing kõigi eelduste kohaselt kolmapäeva hommikul ning see jätab eestlannale aega tänasest maratonmatšist taastumiseks. «Keha on hetkel väsinud, kuid õnneks midagi ei valuta. Homme saan kenasti taastuda ja küll olen kahe päeva pärast valmis,» lõpetas Kontaveit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles