Andrus Veerpalu pöörduski spordikohtusse, Austrias esitati talle kriminaalsüüdistus

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Märtsi lõpus hakkas Eesti Antidopingu inimeste seas levima kahtlus, et Andrus Veerpalu võib olla Seefeldi dopinguskandaaliga seoses saadud ajutise võistluskeelu kaevanud edasi rahvusvahelisse spordikohtusse. Täna selgus, et nii ongi. 

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) kinnitas, et Veerpalu palus CASil temale määratud ajutine keeld tühistada, kuid kohus lükkas selle 6. märtsil tagasi. Hiljuti esitasid Innsbrucki prokurörid Seefeldis lahvatanud skandaali tõttu eestlasele kriminaalsüüdistuse.

Veerpalu tõmmati (uuesti) dopinguskandaali keskmesse mullu veebruaris, kui tema ja Mati Alaveri näpunäidete järgi harjutanud kasahh Aleksei Poltoranin jäi Seefeldis toimunud MMil koos Karel Tammjärve, Andreas Veerpalu ja kahe Austria suusatajaga vahele veredopingu kasutamisega. 

Pärast vahejuhtumit määrati Andrus Veerpalule ajutine võistluskeeld, mida pole praeguseni muudetud. 

Tagatipuks märgati kahekordset olümpiavõitjat mullu detsembris Eesti meistrivõistlustel raja ääres, kus ta abistas oma lapsi Anlourdeesi ja Andersit, mida ta vastavalt ajutisele võistluskeelule aga teha ei tohtinud. Eesti Antidopinguagentuur teavitas vahejuhtumist kohe ka FISi.   

Kui jaanuaris kinnitas FIS teiste eestlaste karistused, mis tehti aprilli alguses ka avalikuks, siis Veerpalu osas lõplikku otsust ei tulnud, kuna klassikaäss eitab oma seost dopinguskeemiga. Veel veebruaris andis FIS Eesti Antidopinguagentuurile teada, et Veerpalu osas peaks otsus tulema «kohe-kohe», kuid sellele järgnes ainult üks pikk vaikus. 

Seepärast hakkasidki Eesti Antidopingu inimesed kahtlustama, et Veerpalu võis olla asja taas spordikohtusse viinud. «Oletan nii, sest ei saa olla muud põhjust, miks FIS otsust kohe lubas, ent nüüd viivitab. Järeldan, et siin peavad olema tõsisemad vaidlused,» sõnas Eesti Antidopingu juhatuse liige Henn Vallimäe märtsi lõpus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles