Soome tervisesportlane läbis treppidest üles-alla joostes maratoni

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: imago/Steffen Kuttner/Scanpix

Tamperest pärit Aksu Karima sai nädalvahetusel Soomes üle riigi kuulsaks, kui ta läbis kuulsatel Pispala treppidel täispika maratoni. 

25-aastane mees veetis kogu öö astmeid mööda üles-alla tatsates ning 42 km läbimiseks kulus tal 12 tundi ja 32 minutit. Käel olnud nutikell näitas sealjuures, et Karima läbis oma katsumuse jooksul ka 5100 tõusumeetrit. Võrdluseks, Alpide kõrgeim tipp Mont Blanc on 4809 meetrit. 

Pühapäeva hommikul võttis mehega ühendust ka MTV Uudised ning kuigi hääletoonilt oli Karima reibas, ei saanud sama öelda tema keha kohta. «Hommik on möödunud võrdlemisi kangelt. Üritan vaikselt taas oma jalgu liigutada ning tasapisi kõndida. Pean tunnistama, et see oli päris karm katsumus, mu sääred on siiani valusad,» tõdes noormees. 

Mis teda säärase tembuni aga ajendas? «Ma olen terve elu siin Pispala treppide kõrval elanud. Aasta tagasi nägin internetis, kuidas üks mees kõndis treppidel poolmaratoni. Pärast seda mõtlesin kohe, et miks mitte teha siis täispikk maraton,» kruttis Karima ajaratast. 

Too mõte jäi ta pähe idanema ning mõistagi rääkis ta sellest ka oma semudele. Need omakorda hakkasid meest utsitama, et ta hullumeelse plaani ikkagi ette võtaks. Ja paar möödunud nädalavahetusel saigi plaan ette võetud. 

«Esimesed 20-30 ringi tundsin ennast päris hästi. Mul olid semud abis, kes aitasid mind toidu ja joogiga. Nad olid mulle suureks abiks,» sõnas Karima. Südaööl läksid aga kamraadid magama, pärast mida jäi noormees astmetele üksi. «Kui päris pimedaks läks, nii kahe-kolme vahel, oli mul tuju päris halb ning tahtsin isegi nutma puhkeda.»

Seejärel hakkas taamal aga päike tõusma, mis Karimalegi jõudu juurde andis. Esimene kamraad tuli teda treppidele vaatama kella seitsme paiku ning talle toodi isegi hommikusööki. 

Kokku tegi Karima Pispala treppidele peale umbes 120 ringi. Täpset arvu ta öelda ei oska, sest öösel läks tal vahepeal lihtsalt lugemine sassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles