JÄRELVAADATAV JA GALERII Aeglaselt käivitunud Eesti ei andnud lätlastele kokkuvõttes võimalustki

Postimees Sport
Copy

Eesti meeste võrkpallikoondis alistas Euroopa Kuldliiga teises kohtumises Läti 3:0 (25:23, 25:13, 25:11). Ardo Kreek tõi 14, Albet Hurt 13 ja Renee Teppan 12 punkti.

Eesti algkoosseis: Renet Vanker, Renee Teppan, Ardo Kreek, Timo Tammemaa, Albert Hurt, Märt Tammearu, libero Silver Maar.

Avageimi keskel läks Eesti meeskond Hurda rünnakust ette 16:14, ent Avo Keele hoolealused võitlesid end õige pea omakorda 18:17 eduseisu. Geimi lõpp oli tasavägine ning 21:20 eduseisul sekkusid mängu Oliver Venno ja Robert Viiber. Hiljem tuli Tammearu asemel platsile Kristo Kollo. Geimi lõpetas Kreegi äss ehk geim 25:23 Eestile, vahendab Volley.ee.

Teises geimis oli algkoosseis tagasi. Teppan viis oma meeskonna 7:2 juhtima ning õige pea kasvatati edu juba 11:3-le. Sellest lätlased ei toibunud ja geim kuulus vastast serviga kõvasti surunud (löödi ka neli ässa) Eestile tulemusega 25:13. Ka selles geimis said mänguaega ka Viiber, Venno ja Kollo.

Kolmas vaatus algas Eesti poolelt taas algkoosseisuga. Hurda rünnak andis meile neljapunktilise edu 9:5 ning Keel püüdis mõtlemisajaga mängu päästa. Ent ka selles geimis ei suutnud lätlased tõsist vastupanu osutuda, Kreegi blokipunkti järel oli Eesti edu 15:8 ning vahe püsis lõpuni. Taas käisid väljakul Viiber, Kollo ja Venno ning ka Andri Aganits. Geim võideti 25:11 ning kogu mäng 3:0.

Eesti lõpetab homme Tartu turniiri kell 19 algavas lahingus Belgiaga. Järgmisel nädalavahetusel mängitakse teine alagrupiturniir Lätis Liepajas.

Enne kohtumist:

Eesti koondis alustas kodust Kuldliiga alagrupiturniiri muljet avaldavalt, kui eile saadi kindlalt 3:0 (25:23, 25:16, 25:18) jagu Hispaaniast.

Peatreener Cédric Énard saatis oma esimeses mõisa peale mängus lahingusse tempomehed Ardo Kreegi ja Timo Tammemaa, nurgaründajad Märt Tammearu ja Albert Hurda, sidemängija Renet Vankeri, diagonaali Renee Teppani ja libero Silver Maari.

Avageimis kulges Eesti pikalt ühe-kahepunktilises kaotusseisus ning pärast 1:1 algust vaatas viigiseis teist korda tabloolt vastu alles 22:22 olukorras. Seejärel said otsustavaks aga Kreegi blokinäpud ja Teppani head servid, mis geimi 25:23 meile kallutasid.

Teises geimis näisid asjad sama rada kulgevat, kuid 8:10 kaotusseisust tegid sinisärgid Tammemaa serviseeria toel 7:0 vahespurdi ning korraks ette pääsenuna kulgeti rahulikult 25:16 geimivõiduni. Kolmandas geimis kordus sama: võrdselt kulgeti seisuni 13:13, siis tegi Eesti 4:0 vahespurdi ja 25:18 geimi- ja 3:0 mänguvõit oli tõsiasi.

Peatreener Enard oli pärast kohtumist hoolealuste esitusega rahul, kuid vihjas, et kavatseb Läti vastu teha natukene plaane ümber mängida. «Arvan küll [et teen vangerdusi], sest tahan turniiril kõiki mehi kaasta. Küll ei tea ma veel, kas muudatused tulevad kohe algkoosseisus - sest tänane mäng polnud väga pikk - või pigem kohtumise käigus. Elame-näeme,» lausus ta.

Möödunud nädalal pidasid Eesti ja Läti ridamisi kontrollkohtumisi, millest kõik kaldusid sinisärkide kasuks. Ainsas ametlikus kohtumises oli Eesti üleolek geimides aga paaripunktiline. 

Omavahel on üldse viimastel aastatel väga palju mängitud ning viimasest 11 lahingust on Eesti võitnud koguni 10. Lätlaste viimane triumf Eesti üle pärineb aga juba 2013. aastast, mil MM-valikturniiril saadi 3:2 võit, kuid Eesti oli tolleks hetkeks juba edasipääsu järgmisesse ringi taganud.

Kuivõrd Kuldliigas ei tee kaasa Läti kaks tavapärast liidrit, diagonaalründaja Herman Egleskalns ja sidemängija Deniss Petrovs, siis kas nüüd tasuks samamoodi oodata Eesti kindlat üleolekut? «Mina siin üllatusi juhtumas ei näe,» sõnas koondise abitreener Alar Rikberg enne turniiri, kuid lisas, et meie meeste jaoks saab see olema teistmoodi väljakutse. «Seal tuleb mängu tähelepanu teema, et mitte lohakaks muutuda. Need neli mängu võisid küll kõik meile tulla, aga ametlikus kohtumises olid geimid ainult kahepunktise vahega. Kuldliigas on lätlased kindlasti teravamad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles