Putini sõda toetav kahekordne olümpiavõitja kurdab, et talle tehakse liiga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jevgeni Rõlov.
Jevgeni Rõlov. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

President Vladimir Putini Ukrainas alustatud sõda toetav kahekordne olümpiavõitja Jevgeni Rõlov kurdab, et rahvusvaheline ujumisliit (FINA) on võtnud ta pihtide vahele.

25-aastane ujuja oli üks üheksast Venemaa sportlasest, kes osales 18. märtsil Moskvas Lužniki staadionil Krimmi annekteerimise aastapäeva üritusel. Rõlovil olid seal kaasas ka oma medalid, mida ta näitas publikule vahetult enne Putini kõnet. Lisaks oli tal rinnas Z-täht, millega avaldatakse toetust Ukrainas koledusi tegevatele Vene vägedele. 

Veidi pärast propagandaüritust andis ujuja üks toetajatest Speedo teada, et lõpetab temaga lepingu. Ühtlasi otsustas Austraalias loodud, kuid Inglismaal tegutsev ettevõte annetada Rõlovile mõeldud sponsorraha Ukraina sõjapõgenikele.

Olümpiavõitja ja mitmekordse maailmameistri tegemised võttis luubi alla ka FINA, kes alustas Rõlovi suhtes distsiplinaarmenetlust. Nüüd leiabki venelane, et ujumisjuhid on ta ülekohtuselt pihtide vahele võtnud.

«Kogu selle aktsiooni mõte seisneb selles, et ma olen ujumise nägu ning minu puhul kehtivad topeltstandardid. Kui Lužniki laval oleks minu asemel seisnud keegi teine, poleks sellele ilmselt isegi tähelepanu pööratud. Aga kuna ma tõmbasin juba olümpial nõnda palju tähelepanu, siis nüüd on see kandunud üle ka teistesse eluvaldkondadesse,» leidis ta Sport Expressile antud usutluses.

Rõlovi auhinnakapist võib lisaks kahele olümpiakullale ja ühele hõbedale leida veel kamaluga medaleid. Näiteks MMidelt on tal ette näidata 16 autasu, EMidel on ta seni piirdunud «kõigest» üheksa medaliga.

Tänavu tema auhinnakappi enam midagi ei lisandu, sest Rõlov ise loobus 18. juunil Budapestis algaval MMil osalemast.

Veidi hiljem ilmnes, et ta polekski saanud seal basseini hüpata, sest kuigi FINA oli esialgu üks vähestest alaliitudest, mis võimaldas Venemaa ja Valgevene sportlastel neutraalselt võistelda, siis pärast seda, kui mitmed riigid ähvardasid tiitlivõistlusi boikoteerida, otsustati agressorriigi sportlasi starti mitte lubada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles