Olümpiavõitja põrutas pehmenevatele spordijuhtidele: kas sõda on järsku läbi saanud ja inimesed enam ei sure?

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Žan Belenjuk.
Žan Belenjuk. Foto: Wang Yuguo

Kreeka-Rooma maadluse olümpiavõitja, praegu Ukraina parlamenti kuuluv Žan Belenjuk ei mõista, miks Venemaa ja Valgevene sportlastel on jätkuvalt võimalik rahvusvahelisel areenil võistelda.

«Hiljutised trendid maailma spordis on äärmiselt häirivad. Alustagem kas või ROKi presidendi Thomas Bachi sõnavõtust, kus ta lausus: «Seda sõda ei alustanud Venemaa inimesed, Venemaa sportlased, Venemaa olümpiakomitee ega venelastest ROKi komiteede liikmed,» ning liikus edasi erinevate rahvusvaheliste alaliitude käitumise juurde. 

Mu hea sõber Georgõi Zantaraia tõstis esile, et Venemaa sportlastel on võimalik Ulaanbataris toimuval judo MK-etapil neutraalsete sportlastena (föderatsiooni lipu all) starti tulla. Georgõi tuli selle peale lagedale avaldusega, et kui säärane otsus jääb jõusse, kavatseb ta kõikidest oma tiitlitest, sealjuures ka MM-kullast, lahti öelda.

See kõik paneb mõtlema. Mis on sääraste positsioonimuutuste taga? Kas sõda Ukrainas on ühtäkki läbi saanud ja inimesed enam ei sure? 

Meil tuleb jätkuvalt rahvusvaheliste alaliitude ja ROKi tasandil ühiselt edasi töötada, sest vastasel juhul näeme juba õige pea Venemaa sportlasi ja Venemaad ennast rahvusvahelistel võistlustel. Ja seda hoolimata Ukrainas käivas sõjast. 

Ukraina Olümpiakomitee ise peab samamoodi kindlalt selle eest seisma ning sama peavad tegema ka kõik alaliidud ning kõik sportlased. Kõik Ukraina eest!» kirjutas Belenjuk ühismeediasse. Tema auhinnakapist võib leida ühtekokku 11 tiitlivõistluste medalit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles