Jelena Välbe: oleme valmis naasma ka neutraalse lipu all, kuid seda ainult juhul... (3)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jelena Välbe.
Jelena Välbe. Foto: Tairo Lutter

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) peasekretär Michel Vioni tuli sel nädalal lagedale sõnavõtuga, kus teatas, et Venemaa ja Valgevene sportlasi plaanitakse võistluskarussellile tagasi lasta ning see juhtub varem või hiljem.

See on pälvinud suurt tähelepanu nii siin kui ka sealpool Peipsi järve. Kui soomlased ja rootslased olid kategooriliselt vastu sellele, et venelased rahvusvahelisele areenile naaseksid, siis Venemaal tervitatakse Vioni väljaütlemist mõistagi avasüli.

Nõnda uuriti Venemaa suusaliidust, kui reaalne see siis on, et Aleksander Bolšunov, Natalja Neprjajeva ning teised venelased võiksid uuesti MK-sarjas peale saada.

«Kui nad nii leiavad, siis meie osaleksime meelsasti nii MK-sarjas kui ka MMil, mis sel hooajal aset leiab,» sõnas Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe. «Meie hoiame FISi esindajatega ühendust ning kohtume peagi ka presidendi ja peasekretäriga. Parim viis asju ajada on ikkagi näost näkku. Samal ajal kuuleme ju, kuidas FISi otsus sõltub ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) omast. Nad käituvad ilmselt ülevalt poolt tulevate direktiivide järgi.»

Varem on ROKi juhised tähendanud venelastele neutraalse lipu all võistlemist. Kas midagi sellist võiks kõne alla tulla ka nüüd? «Kui see oleks samasugune, nagu eelmisel MMil, kus võistlesime Venemaa suusaliidu või siis FIS lipu all,» alustas Välbe vastamist, kuid lisas seejärel. 

«Aga seda ilma mingisugusele deklaratsioonile allakirjutamata, mida mõned föderatsioonid siin nõuavad. Kui see saab olema tingimus, kirjutada alla mingile [sõjavastasele] deklaratsioonile, kus sportlased peavad riigist lahti ütlema, siis me ei hakka seda teemat isegi arutama,» lausus ta Match TV eetris.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles