JÄRELVAADATAV ⟩ Pikast reisist vihaseks aetud Tartu Bigbank teenis hooaja esimese tiitli

Postimees Sport
Copy

Tiitlikaitsja Tartu Bigbank võitis Aadu Luukase karikavõistluste finaalis 3:0 (25:11, 29:27, 25:22) Selver/TalTechi. Mängu näitas otseülekandes nii Duo 5 kui ka Postimees.

Pärast Portugalis Assooridel toimunud eurosarja mängu mitmele edasilükatud ja ärajäänud lennule vaatamata eile öösel kodumaale jõudnud Tartu mehed alustasid maruliselt ja võitsid avageimi koguni 25:11. Teine geim oli väga tasavägine, ent otsustavatel hetkedel suutis ikkagi 29:27 peale jääda kodumeeskond ning kolmanda võitsid Alar Rikbergi hoolealused tulemusega 25:22.

Võitjameeskonnale tõi Matej Šmidl 20 punkti (+14), Taavet Leppik lisas 9 (+1) ja Timo Lõhmus 11 (+5) punkti. Tartlaste vastuvõtt oli 46%, rünnak 48%, blokiga teeniti 15 punkti (6 blokki pani Kevin Soo) ning servil löödi 5 ässa ja tehti 11 viga.

Selver/TalTechi poolel panustas Oliver Orav 14 silma (+7), Denis Losnikov lisas 10 punkti (+4). Tallinna klubi vastuvõtt oli 53%, blokipunkte kogunes 4 ja servipunkte 6 (12 viga). STATISTIKA

Timo Lõhmuse intervjuu:

Alar Rikbergi intervjuu:

Andres Toobali intervjuu:

Mängu käik:

Tartu Bigbanki algkoosseis: Markkus Keel, Matej Šmidl, Taavet Leppik, Timo Lõhmus, Mart Naaber, Kevin Soo, libero Rait Rikberg.

Selver/TalTechi algkoosseis: Leo Meyer, Oliver Orav, Rauno Tamme, Denis Losnikov, Andri Aganits, Marx Aru, libero Johan Vahter.

Pikk reisi oli Tartu mehed ilmselt väga vihaseks teinud, sest avageimis ei antud vastasele mingit sõnaõigust. Leppiku rünnak seadis tabloole numbrid 7:2 ja 2:10 seosul tuli TalTechil Orava asemele mängu Jan Markus Üprus. Geim kuulus ülikindlalt Tartule, tulemuseks 25:11.

Teises vaatuses tulid mõlemal klubil platsile algkoosseisud. Tallinna klubi oli avageimi ehmatusest üle saanud ja Orav viis oma meeskonna ette 9:6. Edasi kulges mäng tasavägiselt, geimi keskel oli minimaalne (17:16) edu TalTechil, mis õige pea kärises 19:16-le ja Tartu peatreener Alar Rikberg kasutas mõtlemisaega. Viigini jõudis Bigbank seisul 22:22, nüüd oli TalTechi kord mõtlemisaega kasutada. Geimpalle oli kasutada mõlemal, lõpuks võitis ülitasavägise geimi Tartu 29:27.

Kolmas geim algas samuti võrdsete võitlusena, kuni Tartu sai järjekordse blokipunkti järel kätte 12:8 edu, sundides vastast time-outi kasutama. Geimi keskel kärises vahe 15:9-le ja tundus, et seda edu tartlased enam ei loovuta. Siiski võitlesid Andres Toobali hoolealused end veel kahe punkti kaugusele (18:16) ja Šmidli rünnakueksimuse järel oli vahe vaid punkt – 20:19. Aga viigini enam ei jõutud ja kolmanda geimi võitis Tartu 25:22 ning mängu seega 3:0.

***

Mängu eel:

Teel finaali lülitas Bigbank poolfinaalis konkurentsist Võru Barrus Võrkpalliklubi, veerandfinaalis oldi samuti kindlalt üle esiliigaklubist Eesti Maaülikool/Structurast.

Selver/TalTech sai poolfinaalis jagu Pärnu Võrkpalliklubist ja veerandfinaalis esiliigameeskonnast Tallinna Ülikoolist.

Eelmise aasta finaalis kohtus Bigbank Selveriga – mitte segi ajada Selver/TalTechiga – ja sai 3:0 võidu.

Sel hooajal on finalistid domineerinud ka Balti liigat, kus Tallinna klubi on liidrikohal ja Tartu nende järel teine. Omavahel on Balti liigas kohtutud kahel korral, kui hooaja avamängus sai 3:2 võidu Selver/TalTech ja teisel korral 3:2 Bigbank.

Tartu meeskond tuleb karikafinaalile CEV Challenge Cupi pikalt reisilt Assooridelt, mis võib nende mänguvormile teatud jälje jätta, ent peatreener Alar Rikberg usub, et mängijad on hea tulemuse saavutamiseks piisavalt motiveeritud.

«Viimased kolm nädalat on olnud huvitav periood, kus me mitte ei treeninud selleks, et saada karikafinaaliks heasse konditsiooni, vaid me mängisime, et saada paremaks. Eelmise hooajaga võrreldes vastupidine olukord, mäng mängu otsa. Tulemust me Portugalis eile ei saanud, seega võtsime seda kui ettevalmistust laupäevaks. Karikafinaal on üks mäng, kõik on kõrgelt motiveeritud ja võidab see, kellel on rohkem sisu ja tahtejõudu,» sõnas Rikberg Portugalist.

Tartu Bigbanki peatreener Alar Rikberg.
Tartu Bigbanki peatreener Alar Rikberg. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

«Mängime küll kodus, aga ei välista, et jõuame tagasi Tartusse üsna samal ajal kui vastane. Seega koduse rütmi eelist meil pole, aga saali ja publiku eelis on. Publik annab kindlasti lisakäigu juurde.»

Rikbergi sõnul on kõik mängijad finaaliks mängukorras, kuigi muresid jagub ikka. «Osa muredega tegeleme ka reisi ajal, et koju jõudes oleksid kõik parimas võimalikus vormis ja võimelised aitama,» lisas peatreener.

Selver/TalTechi viimase aja mänguvorm on olnud kõikuv, meeskonda on seganud haigused ja vigastused. Peatreener Andres Toobali sõnul annavad tema ja ka mängijad endast kõik, et hooaja esimene tiitel endale võita.

«Ikka tahaks seda saada! Aga eks Tartu tahab ka. Pean poolfinaali eest Pärnut tänama, et nad meile pinge peale panid, nii treeneritele kui mängijatele. See oli meile hea proovikivi, ma pole peatreenerina sellises olukorras enne olnud, kus oled favoriit ja on selline raskem periood ka meeskonnas. Oli raske, aga suutsime välja tulla ja üritame selle finaalis enda kasuks maksma panna,» sõnas Toobal.

Tallinna Selveri peatreener Andres Toobal (keskel).
Tallinna Selveri peatreener Andres Toobal (keskel). Foto: Sille Annuk

«Finaalis ma ei paneks kummalegi favoriidikoormat, plusse ja miinuseid on mõlemal. Eks neil on selle raske reisi tõttu ka kuklas ehk vabandus võtta, kui ei peaks õnnestuma, aga eks selliseid reise on enne ka kogetud ja ma ei usu, et finaalis see neid segama hakkab. Finaalis on üks mäng ja selge see, et keegi seal mingile väsimusele ei mõtle ja neil on plussiks see, et kõva mäng on all.»

Toobalil on selle võrra kergem, et vahepeal vigastusega väljas olnud meeskonna rünnakuliider Oliver Orav on tagasi. «Selle võrra on mul vangerdamisruumi rohkem. Selge see, et Orav aitas meid finaali (tõi teises kohtumises 24 punkti – toim.), seda käiku ei oodatud,» sõnas Toobal sel hooajal nurgaründajana mänginud mehe kohta, keda selles mängus diagonaalina kasutati.

«Nüüd on mul võimalik valida, kus Oravat kasutada ja saan rohkem katsetada. Meil on põhikoosseisuga muresid olnud, pole saanud ka trennis kõik osaleda eri põhjustel ja olen sellest puudust tundnud. Teeme nüüd veel kõvasti trenni ja et on nädalavahetuse mäng, siis loodetavasti on ka meie tööl käivad mehed teravmaad kui nädala sees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles