BLOGI Argentina alistas penaltiseerias Prantsusmaa ja tõusis kolmekordseks maailmameistriks

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Lionel Messi ja Argentina on maailmameisterid!
Lionel Messi ja Argentina on maailmameisterid! Foto: CARL RECINE

Kataris toimuv jalgpalli MM sai täna oma punkti, kui Argentina alistas 3:3 lõppenud normaal- ja lisaaja järel penaltiseerias (4:2) Prantsusmaa.

Finaalis haarasid juhtohjad enda kätte argentiinlased, kes lõikasid ennekõike kasu kullamatšiks algkoosseisu lülitatud Angel Di Maria teravusest vasakul äärel. Just 34-aastane vanameister oli ka see, kes 21. minutil Ousmane Dembélé kohvile saatis, kasti murdis ning Argentinale penalti teenis. 

11 meetri karistuslööki asus realiseerima Lionel Messi, kes palli külmavereliselt paremasse nurka saatis. 

36. minutil sahises Prantsusmaa väravavõrk taas, kui Argentina tõi viie-kuue sööduga palli kiirelt oma kaitsefaasist rünnakule. I-tähe kiirrünnaku joonistas lõplikult ette Alexis Mac Allister ning punkti pani sellele Di Maria.

Prantsusmaa oli avapoolajal üdini hambutu: nad mitte ei teinud mitte ühtegi pealelööki, vaid ei teinud Argentina kastis isegi ühtegi pallipuudet!

Sama jätkus tegelikult ka teisel poolajal ning oma esimese pealelöögini jõudsid prantslased alles 68. minutil. Kuni 79. minutini olidki tiitlikaitsjad üdini nähtamatud, kuid siis muutus kõik. 

Siis jooksis Randal Kolo Muani üle Nicolas Otamendi ning Argentina kaitsja põhjustas tagantjärele «surkima» minnes penalti. Lööma asus Kylian Mbappé, kes ei eksinud. 

Ja 97 sekundit hiljem sahistas Mbappé uuesti. Kinglsey Coman võitis keskväljal Messilt palli ning rünnakule liikudes mängisid briljantselt omavahel kokku Mbappé ja Marcus Thuram, kellest esimene siis ühe puutega mänguvahendi võrku saatis. 

Pärast seda puhkes Argentina kaitseliinis tõeline tulekahju, kuid Prantsusmaal ei õnnestunud seda ära kasutada ja kohtumine läks lisaajale. 

Seal näis õnn paistvat Argentina õuele: 108. minutil tormati rünnakule ning kuigi väravavaht Hugo Loris tõrjus Lautaro Martineze terava nurga alt tehtud löögi, põrkas pall seejärel ette Messile, kes mänguvahendi väravasse saatis. Kuigi keskkaitsja Jules Koundé oli postide vahel olukorda klaarimas, oli pall selleks hetkeks joone ikkagi ületanud!

Sellest tabamusest aga Argentinale ei piisanud, sest 116. minutil uhas Mbappé 17-18 meetri pealt peale ning tabas kaitsja Gonzalo Montieli kätte. Tulemuseks penalti, mille 23-aastane ründaja ise realiseeris, tõustes seeläbi alles teiseks meheks, et MM-finaalis maha saanud kübaratrikiga.

Lisaaja lõpus oli veel mõlemal meeskonnal häid võimalusi, kuid 2022. aasta maailmameister selgitati ikkagi penaltiseerias. 

Seal sai Argentina lõpuks ikkagi oma tahtmise. Nende lööjad Messi, Paolo Dybala, Leandro Paredes ja Montiel kõik sahistasid, nagu ka Prantsusmaa esimene ja neljas mees – Mbappé ja Kolo Muani.

Ent Comani ürituse tõrjus Emiliano Martinez ning Aurélien Tchouaméni löök vuhises sootuks väravast mööda, mis tähendaski, et Argentina tõusis 36-aastase vaheaja järel taas maailmameistriks! 

Oma esimese tiitli võitsid nad siis 1978. aastal, teise 1986. ja kolmanda nüüd, 2022. aastal Kataris.

Kohtumise käekäiguga saab põhjalikumalt tutvuda allolevas blogiaknas.

Kes on selle mängu soosik?

Pigem Argentina. Selle aasta MMi finaalis lähevad vastamisi tõelised jalgpallimaailma gigandid, kellel mõlemal viimastel aastatel kogemusi turniirivõitude näol. Selles mängus saavad väiksed detailid maksma, ent viimased kohtumised on näidanud, et Argentina endale liiga palju vigu ei luba. Samuti räägib nende kasuks ajalugu. Meeskonnad on kohtunud varem viis korda, millest Lõuna-Ameerika koondis võitnud neli. Viimase lahingu, mis toimus neli aastat tagasi MMi kaheksandikfinaalis, võitis 4:3 Prantsusmaa.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Argentina koondis on MMi käigus üha tugevamaks muutunud ja kindlasti ollakse täisjõus. Kui veel veerandfinaalis olid muredega kimpus nii Angel Correa kui ka Paulo Dybala, siis poolfinaalis Horvaatia vastu teenisid mõlemad enda esimesed minutid Kataris.

Prantsusmaa olukord on vastupidine. Viimastel päevadel on meeskonnast käinud üle haiguslaine, mis muutnud mängijatevaliku ahtamaks. Juba poolfinaalist jäid viirushaiguse tõttu eemale Dayot Upamecano ja Adrien Rabiot, kes kuulunud vastavalt kolmes ja neljas mängus prantslaste algkoosseisu. Viimasena langesid haiguse küüsi ääreründaja Kingsley Coman ja keskkaitsjad Raphael Varane ja Ibrahim Konate.

Need pole kaugeltki prantslaste ainsad tervisemured Kataris. Avamäng röövis neilt tõsise põlvetrauma saanud Lucas Hernandezist ning treeningul sai lihastrauma Karim Benzema. Selle aasta maailma parim jalgpallur võib seejuures kuulduste kohaselt ikkagi meeskonda aidata, sest preatreener Didier Deschamps seda ei välistanud.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Argentina mängupilt on läinud järjest paremaks ning poolfinaalis näidati juba enda tõelist palet. Messi vedamisel näidatakse lustakat rünnakut, kus võimalused tekivad väga kiiresti. Pikematel positsioonirünnakutel on nende arsenalis ka kauglöögid. Pärast üllatuslikku kaotust Saudi Araabiale on Argentina teeninud võidud nii Mehhiko, Poola, Austraalia, Hollandi kui ka Horvaatia üle.

Prantsusmaa on tiitlikaitsjana tulnud toime nendele seatud ootuste ja pingetega. Teist MMi ollakse finaalis ja seda väga tulemusele orienteeritud mängustiiliga. Tihtilugu jäädakse eduseisus olles liiga palju lootma enda kaitseliinile, ent seni pole keegi suutnud seda reaalselt ära karistada. Turniiri käigus on alistatud nii Austraalia, Taani, Poola, Inglismaa kui ka Maroko. Ainus kaotus tuli prantslaste jaoks tähtsusetus alagrupikohtumises Tuneesiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles