Rassismiskandaali tulem: kuus kohtunikku jäi tööst ilma

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Peakohtunik Ricardo de Burgos Bengoetxea rääkimas Vinicius juunioriga.
Peakohtunik Ricardo de Burgos Bengoetxea rääkimas Vinicius juunioriga. Foto: JOSE JORDAN/AFP/Scanpix

Hispaania jalgpalli kõrgliigas lahvatas nädalavahetusel sarnaselt Eestiga rassismiskandaal, kui Valencia fännid ründasid Madridi Reali tähtründajat Vinicius juuniori. Puhkenud sündmusteahela tulemusena on praeguseks töö kaotanud ka kuus vutikohtunikku.

Mis jalgpalliplatsil täpselt juhtus? Nimelt sattus Reali brasiillasest ründaja 0:1 kaotusmängus Valencia fännide massilise pahameele alla, mistõttu tuli tal sisuliselt läbi terve kohtumise taluda rassistlike solvanguid.

Kuigi Vinicius andis sellest kõigest kohtunikele mitmel puhul teada, ei teinud nood midagi olukorra lahendamiseks. See kõik kulmineerus lisaminutitel, kui ründetäht sattus konflikti Valencia mängija Hugo Duroga ning sai vägivaldse käitumise eest punase kaardi.

Pärast kohtumist kirjutas Vinicius ühismeediasse: «Hispaania meistrivõistlused kuulusid kunagi Ronaldinhole, Ronaldole, Cristianole ja Messile, täna kuuluvad need rassistidele. See polnud esimene, teine ega ka kolmas kord. Rassism on La Ligas tavapärane. Liiga arvates on see normaalne, samamoodi arvab ka alaliit.»

Nüüd aga näitab La Liga, et nad siiski hoolivad oma mängijatest. Kuigi nad tegelevad ka rassismiskandaaliga, võtsid nad lisaks luubi alla Viniciuse punase kaardi olukorra.

Kuna peakohtunik Ricardo de Burgos Bengoetxeal ei olnud platsil puhkenud rüselusest täit ülevaadet, sai ta instruktaaži kordusest intsident üle vaadata. Pärast videopildi vaatamist otsustaski õigusemõistja Viniciusele punast kaarti näidata, samal ajal kui konflikti näiliselt alustanud Duro pääses puhta nahaga. 

See häiris juba mängu ajal paljusid, kes leidsid, et peakohtunik Bengoetxeale ei näidatud kõiki kaadreid. Sest kuigi Vinicius äsas Valencia meest käega, oli Duro see, kes enne brasiillase kõrist kinni haaras.

La Liga leidiski nüüd uurimise tulemusena, et videoruumis olnud arbiiterid ei edastanud väljakukohtunikule kogu olemasolevat materjali ning otsustas tolle mängu VAR-pealiku Iglesias Villanueva ja veel viis VAR-kohtunikku ametist vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles