BLOGI Raskelt tuli, kuid tuli! Eesti avas EMil võiduarve

Karl Juhkami
, reporter
Copy

Eesti meeste võrkpallikoondis avas Itaalias toimuval EM-finaalturniiril võiduarve, kui alistas 3:2 (25:18, 25:21, 22:25, 21:25, 15:13) Šveitsi. 

Peatreener Alar Rikberg toonitas juba enne turniiri, et kaks esimest mängu Perugias Saksamaa ja Itaaliaga on eelkõige lahtimängimine, sealt punkte oodata on keeruline. Kuid Anconas, kus vastasteks Šveits, Serbia ja Belgia, tahaks juba tulemust teha.

Seega tänase kohtumise eel oli Eestil kerge võidupaine, mis ilmselt jättis mängule ka oma jälje. Algas kõik väga ilusasti. Rikberg usaldas algkoosseisus platsile sidemängija Renet Vankeri, diagonaalründaja Oliver Venno, nurgamehed Robert Tähe ja Martti Juhkami, temporündajad Andri Aganitsa ja Timo Tammemaa ning libero Silver Maari.

Juba avageimis üheksa punkti toonud Venno vedas Eesti kenasti käima, vastastele loovutati kokku 18 punkti. Kõik laabus kenasti: suurepäraselt töötasid meie serv (4 ässa, 5 viga) ja blokk (5). Geimi keskel vigastas Maar palli päästes vastu LED-ekraaniga reklaamitahvlit tuisates kätt. Teda asendas Johan Vahter, kes jäigi platsile kohtumise lõpuni.

Teinegi geim oli kindlalt eestlaste jagu, Juhkami välja vahetanud Märt Tammearu tõi uut energiat ja punkte – geimis kokku 7. Šveits proovis kapten Reto Gigeri asemel sidemängija kohal Peer Harkseni ja võimalus anti 19-aastasele nurgaründajale Lars Miggele. Esialgu jäid juhtohjad Eesti kätte, teine geim võideti 25:21.

Kolmandas juhiti Vankeri serviässa järel 16:12… Pala Rossini spordihalli kogunenud mõnisada Eesti fänni siiski nii lühikest õhtut ei saanud. Esimest korda üle 50 aasta finaalturniiril osalenud Šveits võitles visalt ja riskis julgelt – kaotada polnud neil ju midagi – eestlased kippusid eksima. Oponendid tegid 8:3 spurdi ja võitsid lõpuks 25:22.

Neljandas geimis tuli Eesti poolel sööte jagama Markkus Keel. Geimi keskel vangerdati Vanker tagasi. Geim kulges lõpuosas võrdselt, paraku seisul 19:20 säras Simon Maag esmalt rünnakul ja seejärel blokis ning Šveits suutis eduseisu lõpuni hoida. Lisaks tuleb ära markeerida eestlaste 10 omaviga...

Viiendat geimi dirigeeris meie poolel taas sidemängijana Keel. Rikbergi sõnul sai väga oluliseks Tammemaa hea tegutsemine servijoone taga, mis andis otsustava vaatuse alguses meile väikese eduseisu. Vahetusest servima tulnud Karli Allik põrutas samuti efektse pallinguässa – 9:5. Ometi läks lõpp taas nugade peale, ehkki esimene matšpall oli kasutada seisul 14:11. Kui viimaks Tammearu hea löögi järel ei suutnud šveitslased ise enam rünnakut üles võtta, võisid eestlased kergendatult hingata: kõik on hea, mis hästi lõppeb!

Kohtumise statistika

Rünnakuprotsendid: Eesti 48%, Šveits 42%

Vastuvõtuprotsendid: Eesti 40%, Šveits 11%

Serv/blokk: Eesti 9 ässa - 26 viga, 12 blokki / Šveits 5 ässa - 13 viga, 12 blokki

Eesti punktid: Venno 24 (+17, 46%), Täht 16 (+1, 45%), Tammemaa 13 (+7, 64%), Tammearu 12 (+4, 48%), Vanker 6 (+3), Aganits 4 (+3, 67%), Juhkami 3 (0, 25%), Allik 1 (-2)

Šveitsi punktid: Ulrich 18 (+7, 48%), Weisigk 15 (+5, 39%), Migge 10 (0, 40%), Lengweiler 8 (+7, 55%), Harksen 7 (+6, 75%), Maag 7 (+4, 33%), Jukic-Sunaric 1 (+1), Zeller 1 (-3, 10%)

Tegemist on Eesti koondise statistikaga.

Tänane võit oli Eesti jaoks EM-finaalturniiridel läbi aegade neljas. 2011. aastal saadi 3:0 jagu Portugalist, neli aastat hiljem seljatati sama skooriga Horvaatia ning kahe aasta eest Tallinnas peetud EM-il võideti Slovakkiat 3:2. Tabelisse sai Eesti võidu ja kaks punkti, Šveits ühe punkti. Hilisõhtul mängisid A-grupis veel Saksamaa ja Belgia, kus raske 3:2 võidu said esimesed.

Põhjalikumalt saab matši käekäiguga tutvuda allolevas blogiaknas, kust leiab ka meeste kommentaarid.

Enne mängu:

Kuigi Šveits asub Euroopa edetabelis meist kaks kohta kõrgemal ehk 19. real – süsteemi reformiti Eesti jaoks õnnetul ajal, mistõttu haihtusid head punktid lihtsalt õhku –, on tegemist lõviosas poolprofessionaalidest koosnevad meeskonnaga, kelle üldine tase võiks olla meie omast madalam.

Selle ilmestamiseks kas või tõsiasi, et kuigi EMidel mängitakse teist korda, siis sellele kvalifitseeruti esmakordselt: 1971. aastal piisas finaalturniirile pääsemiseks lihtsalt soovi avaldamisest, kuna huvilisi oli nõnda vähe...  

Suuresti koduliiga meestest – ainus erand on Austria klubi Grazi hingekirja kuuluv diagonaalründaja Anes Perezic –, koosnev Alpide maa koondis eespool mainitud poolprofessionaalsuse tõttu suve esimeses pooles Kuld- ja Hõbeliigas ei osalenud.

Esimesed EMi-eelsed kontrollmängud Kreekaga lõppesid vastavalt 3:2 võidu ning 2:3 ja 1:4 kaotustega, viimased kohtumised Hispaaniaga näitasid nende taseme osas reaalsema suuna kätte: kolmest mängust jäi šveitslastele näppude vahele kõigest üks geim.

EMilgi on siiani selgelt autsaider rollis oldud: Serbia vastu teeniti 0:3 kaotusmängus vastavalt 19, 16 ja 19 ning Saksamaa vastu 14, 16 ja 21 punkti.

Mehi hoiti just Šveitsi vastu

Ühesõnaga, Šveits on meeskond, kelle vastu Eesti läheb võidumõtetega ning peatreener Alar Rikberg on sellest lähtuvalt ka enda plaane kogu aeg kohendanud. Nõnda anti Robert Tähele ja Henri Treialile Itaalia vastu puhkepäeva ning mängujärgsel päeval jäeti ära pallitreening. Ikka selleks, et Šveitsi (ja teisipäeval ka Belgia) vastu värskemad olla.

«Meil on nüüd kaks eesmärki: jätta alles nii hea mänguline hoog kui ka füüsiline värskus. Selle viimasega võib olla keeruline, kuna meil on vaja Anconas ikkagi kolm päeva mänguda, seega pallitrenniga üle ei pinguta,» selgitas peatreener pärast Itaalia mängu.

Kuigi eelolev jutt võib jätta mulje, et me alahindame Šveitsi, kinnitas Rikberg, et see nii pole. «Eks Šveitsilgi on sel EMil ainult üks missioon, nimega Eesti. Nemadki näevad, et see on nende ainus šanss võit saada,» oli juhendaja juba EMi eel vastaste ohtudest teadlik.

Samuti ei teinud ta maha Šveitsi liiga taset, kus aastate jooksul profileiba teeninud näiteks meie (eks)koondislased Kristo Kollo ja Kevin Saar ning peatreenerina tegutsenud Rainer Vassiljev.  

Eesti koondis

Sidemängijad: Renet Vanker, Markkus Keel

Diagonaalründajad: Oliver Venno, Renee Teppan

Nurgaründajad: Robert Täht, Martti Juhkami, Märt Tammearu, Karli Allik

Temporündajad: Andri Aganits, Timo Tammemaa, Henri Treial, Marx Aru

Liberod: Silver Maar, Johan Vahter

Šveitsi koondis

Sidemängijad: Reto Giger, Peer Harksen

Diagonaalründajad: Julian Weisigk, Anes Perezic

Nurgaründajad: Bruno Jukic-Sunaric, Luca Ulrich, Quentin Zeller, Lars Migge

Temporündajad: Linus Birchler, Simon Maag, Alexander Lengweiler, Karim Zerika

Liberod: Jonas Peter, Luca Müller

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles