REPLIIK «Pihtas põhjas» korvpallisaate kadumiseni viinud sündmusteahela algusel oli selge põhjus (1)

Jarmo Jagomägi
, reporter
Copy
Gert Kullamäe oli «Pihtas põhjas» podcast'i üks kolmest liikmest.
Gert Kullamäe oli «Pihtas põhjas» podcast'i üks kolmest liikmest. Foto: Eero Vabamägi

Teisipäeva hommikul potsatas meediamajade postkasti kiri, kus teatati, et populaarne Delfi korvpallisaade «Pihtas põhjas» lõpetas tegevuse.

Iga kuu paaril korral ilmunud taskuhäälingus osalesid viimastel aastatel ajakirjandustaustaga Ivar Jurtšenko, Pärnu Sadama klubi peatreener Gert Kullamäe ja Tartu Ülikool Maks & Mooritsa spordidirektor Janar Talts. Lõpetamise ajendiks oli Kullamäele määratud rahatrahv kohtunike väidetava kritiseerimise eest saates.

«Ühe saatejuhi, Gert Kullamäe rahaline karistamine ja ähvardamine treeneri litsentsi äravõtmisega Eesti Korvpalliliidu juhatuse liikme poolt on tekitanud olukorra, kus avalikus ruumis, vähemalt teatud persoonidele, on korvpalliteemade arutamine muutunud võimatuks,» seisis pressiteates.

Korvpalliliit esitas vastulause, kus märgiti, et kindlasti ei soovita meediat «suukorvistada, kuid vastavasisuline kokkulepe, et meedias hoidutakse kohtunike töö kritiseerimisest, sai kokku lepitud liigas osalevate klubide nõukogus enne hooaja algust».

Tegelikult ulatuvad loo juured juba märgatavalt kaugemasse aega. Selgitame pooli valimata, miks võisid asjad nõnda kaugele minna.

Korvpalliliidul oli eelmisel hooajal tõsine probleem, kuidas Eestis kohtunikesse suhtutakse ja sellest tulenevalt suur mure ka mainitud ameti jätkusuutlikkuse üle.

Miks? «Pihtas põhjas» taskuhäälingus ning ühes teises väga populaarses saates, kus samuti üks Eesti meistriliiga klubi peatreener iga nädal osaleb, tambiti kohtunikke üsna valimatult. Ehk võiski see toimuda osati ka läbi huumoriprisma. Aga paljud noortetreenerid võtsid sellest eeskuju ning lendasid oma mängudes arbiitritele kraesse. Matšidel, kus vilistavad ehk 13-14-15-aastased, alaealised. Asi olevat üsna kontrolli alt väljunud. Kes teab, ehk läks mõni väga tugeva potentsiaaliga kohtunik kaotsi? Pole saladus, et see amet pole Eestis kõige populaarsem valik.

Nõnda üritaski alaliit tänavuse hooaja eel juba eos asjade üle veidi kontrolli haarata. Paraku kukkus kogu kompott halvasti välja kõigi osaliste jaoks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles