PM ROOMAS Õiglane ootab EMi ja teivashüpet: mul on süda paha juba sellest 5.10 peal olemisest

Copy
Janek Õiglane.
Janek Õiglane. Foto: Tairo Lutter

Mõned asjad lihtsalt kuuluvad kokku. Nõnda on lugu ka Janek Õiglase ja tiitlivõistlusega, sest kui meie dekatleet juba kusagil suurvõistlusel stardis on, on sealt oodata ka head tulemust.

Olgu, päris alati see nii pole läinud, sest näiteks 2022. aasta Oregoni MMil astus Õiglane vigastuse tõttu kõrvale. Ent nagu praeguseks teame, oli see ainuõige otsus, sest kuu aega hiljem riputati talle Münchenis kaela EM-pronksmedal.

Lisaks on dekatleedil ette näidata veel MMi neljas, kuues ja kuues koht. Mis on see «miski», mis just tiitlivõistluste puhul Õiglast sütitab? «See on ikkagi hooaja tähtsaim võistlus, erinevate maade sportlaste kohalolu, publik…» alustab ta vastamisega, misjärel lööb aga käega.

«Ma ei oska tegelikult isegi öelda. Mul lihtsalt tekkib mingi hea tunne sisse, mida ma ei saa Eestis või USAs võisteldes. Ma ei tea, mis selle võlu on, aga nii lihtsalt on. Ka praegu on õhkkond juba selline mõnus – tunne, et suur võistlus tuleb. Ma tõesti ootan juba seda,» vuristas Õiglane vastuse kokku.

Janek Õiglane

Rekordigraafik 8524 punkti: 10,94 - 7.47 - 15.08 - 2.02 - 48,41 - 14,51 - 40.85 - 5.10 - 70.45 - 04.23,42

Tippmarkide kogusumma 8773 punkti: 10,89 - 7.47 - 15.50 - 2.05 - 48,41 - 14,33 - 45.94 - 5.19 - 72.46 - 04.23,43

Tänavused tippmargid: 11,00 - 7.18 - 14.73 - X - X - X - 43.19 - X - X - X

Kui enamik kümnevõistlejad seavad endale võistluste eel punktilisi eesmärke, siis Õiglase lähenemine on teine – tiitlivõistlustel loevad ikkagi kohad. «Punktisumma on küll tore, aga tulemus on lõpuks ikkagi tähtsam,» kostab ta.

«Ega kui nii mõelda, siis ega mu isiklikud rekordid polegi sellised, millega kõrgeid kohti püüda – äkki ma pole isegi esikümnes siin? – aga õigel võistlusel on tähtis lihtsalt omad asjad ära teha ja siis tuleb ka see koht,» selgitab ta oma lähenemist.

Siinkohal vahemärkus, et Õiglase üksikalade isiklike rekordite kogusumma on 8773 punkti, millega ta hoiab EMil startivate meeste arvestuses kaheksandat kohta. Samas on kümnenda mehe summa 8741 – ehk tase on tõepoolest kõva.

Juba nädala alguses Tallinnas antud intervjuus kinnitas meie mees, et kevadel tunda andnud Achilleuse mure on praeguseks taandunud ja viimased neli nädalat on ta saanud kõiki jookse teha. Küll olevat tervislikest iseärasustest (tavapärane) küsimärk kõrgushüppe kohal, mida ta pole saanud juba neli-viis aasta harjutada.

«Keha ei luba kahjuks trenni teha,» poetas ta esmaspäeval, kuid lisas, et see ei pruugi tähendada automaatselt halba. «Ma ei tea, kus ma selle alaga üldse olen. Võib-olla kehva, võib-olla väga hea.»

Janek Õiglane on Roomas kohal.
Janek Õiglane on Roomas kohal. Foto: Eero Vabamägi

Sellesse keerulisse võrrandisse lisandub Roomas aga veel üks muutuja, mis sai saatuslikuks näiteks kõrgushüppajale Elisabeth Pihelale – üllatavalt põrkav rada. Kas see muudab Õiglast ärevamaks?

«Ma ei pabista, sest igal võistlusel tuleb millegagi kohaneda ja kui sa seda teha ei suuda, siis oledki lihtsalt kehv. Kui aga suudad, siis pole tulemused kehvad,» sõnas ta ning lisas, et ootamatu põrkeefekt võib rolli mängida ka kaugushüppes. «Ka seal ei tea, mis võib tulla, sest vähemalt mina pole sellisel põrkaval laval varem võistelnud.»

Kolmandat hüppeala, teivashüpet, ootab meie mees aga väga. Seda äärmiselt lihtsalt põhjusel: ta tahab lõpuks ometi isikliku rekordit parandada. «Ma tahan hüpata teivast 5.20. Ma olen kümnevõistluse sees mingi kümme korda 5.10 hüpanud ning mul on lihtsalt süda paha juba sellest,» sõnas Õiglane, kelle tippmark sel alal on 2019. aastast 5.19.

Aitab sellest 5.10 ületamisest, ütleb Janek Õiglane.
Aitab sellest 5.10 ületamisest, ütleb Janek Õiglane. Foto: Tairo Lutter

Ka teistest aladest rääkides ootab dekatleet ennekõike just teise päeva omi – tõkkesprinti, kettaheidet, odavise ja 1500 meetri jooksu. «Olen alati öelnud, et kümnevõistlus algab teisel päeval ja minu trumbid on samuti seal. Esimese päeva osas mul ootusi pole: tahan lihtsalt läbi tulla ja oma asja teha,» lausus ta.

Esimese soojenduse Roomas tegi Õiglane eile ning selle põhjal julgeb ta öelda, et tunne on hea. «Endal on tunne küll selline, et plahvatust peaks jaguma. Jalg viskas hästi,» kinnitas ta.

Ent ühes asjas tahtis Õiglane siiski enne starti aus olla. Kuigi praegu on tal kehaga kõik hästi, siis kui võistluse käigus peakski mingi koht tunda andma, pole välistatud, et ta astub olümpiat silmas pidades ennetavalt kõrvale. Ühesõnaga, talitab täpselt nõnda nagu kaks aastat tagasi Oregonis.

«Midagi pole teha, olümpiamängud on mu elu suurim eesmärk ja ma pole seal veel käinud. Seega tuleb läheneda asjale veidi konservatiivsemalt ja kui ühel hetkel tunnen, et midagi on piiri peal, siis ma ei hakka läbi suruma. Kuklas on mul ikkagi olümpia,» lõpetas ta ausal noodil.

Kümnevõistlus toimub Roomas esmaspäeval ja teisipäeval. Kokku astub stardijoonele 25 sportlast ning isiklike rekordite võrdluses hoiab Õiglane (8524) viiendat kohta. Tänavu pole meie mehel sarnaselt paljudele konkurentidele veel kümnevõistlust ette näidata. 

Märksõnad

Tagasi üles