PM ROOMAS Lillemets EMi avapäevast: enam-vähem midagi ei valuta. See on ainus positiivne

Copy
EMi avapäev ei pakkunud Risto Lillemetsale rõõmu.
EMi avapäev ei pakkunud Risto Lillemetsale rõõmu. Foto: Eero Vabamägi

Kümnevõistleja Risto Lillemets hoiab Roomas toimuva kergejõustiku EMi avapäeva järel 4071 punktiga 17. kohta. Isikliku rekordi graafikule (8156) jääb ta alla 29 punktiga.

Lillemets läbis 100 meetrit 11,03ga, hüppas kaugust 7.16 ja tõukas kuuli 14.22. Seda, mida ta täpsemalt esimese kolme ala kohta lõunapausi kostis, saab lugeda SIIT, kuid kiirresümee oli, et midagi soovitult välja ei tulnud ning dekatleet avaldas lootust, et õhtune sessioon tuleb veidi ilusam.

Paraku tõi õhtupoolik talle kõrgushüppes 1.99 ja 400 meetris aja 49,69. «Läks sama rida edasi, jah...» kostis ta ka ise esmaspäeva viimastel tundidel nõutult, pannes avapäevale hindeks tugeva kolme. 

Risto Lillemets läks kõrgushüppes üle 1.99st.
Risto Lillemets läks kõrgushüppes üle 1.99st. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi Lillemetsa kõrgushüppe tippmark on 2.09, siis rekordvõistluses on ta üle läinud 2.00. Nõnda täna lennatud 1.99 kõige hullem ei tundugi, eriti kuivõrd nii see kui ka 1.96 alistusid alles viimasel katsel. «Jah, natukene oli õnne ka. Kümnevõistlejate värk – ikka juhtub, et tuleb mitu kõrgust kolmandal katsel,» sõnas ta muiates.

400 meetris, kus ta parimal päeval on staadioniringi läbinud isegi alla 49 sekundi, jäi parem aeg täna liiga kiire alguse taha. «300 meetri peal jäin Jussist (Johannes Ermist – K. J.) sekundi maha ja julgesin natukene kiiremini algusest välja minna. 250 meetri peal sai see mind aga kätte ja lõpus oli juba päris raske. Üle finišijoone põhimõtteliselt jalutasin – jalg oli väga kinni,» kostis ta. 

Risto Lillemets maksis liiga kiire alguse pealt 400 meetris lõivu.
Risto Lillemets maksis liiga kiire alguse pealt 400 meetris lõivu. Foto: Eero Vabamägi

Nõnda nentiski dekatleet avapäeva kokkuvõtteks nõutult. «Kurb on lihtsalt, aga on nagu on. Võitlus käib kohtade peale ja homme on veel üks päev. Ma ei anna alla veel, tuleb ära pingutada,» sõnas 8127 punkti poole liikuv Lillemets. 

Hetkeseisuga tähendaks see virtuaalses tabelis 11. kohta, kuid teoorias võiks olla püütav veel ka üheksas positsioon. Kust oleks teisel päeval kõige rohkem punkte tagasi võtta? «Kettaheites ja odas äkki? Teised on kõik okeid,» välkanalüüsis Lillemets. Ta lisas kärmelt: «Aga ma ei luba mitte midagi enam. Sellest pole kasu, pigem on kahju.»

Numbrite keeles on meie mehel teisel päeval rekordseeriast all siis tõkkesprindi 14,33 (tippmark 14,23), kettaheite 43.11 (46.70), teivashüppe 5.00 (5.10), odaviske 60.55 (65.36) ja 1500 m jooksu 4.30,72 (4.26,56).

Ahjaa, lõpetuseks midagi positiivset ka. «Enam-vähem midagi ei valuta!» hüüdis Lillemets.

Kümnevõistluse teine päev Rooma EMil algab Eesti aja järgi kell 10.30 ning sel on võimalik silma peal hoida Postimehe otseblogi vahendusel.

Silmapiirile ilmunud olümpiarõngad

Pärast Janek Õiglase katkestamist läks Risto Lillemetsa jaoks irvakile ka 2024. aasta olümpiamängude uks. Nimelt näeb Eesti Kergejõustikuliidu statuut ette, et Pariisi lendaval mitmevõistlejal peab olema 2024. aastal ette näidata üks lõpetatud kümnevõistlus.

Õiglasel seda aga all pole ning arvestades siin tema põlvega juhtunut, tundub ebatõenäoline, et ta võiks juuni viimastel päevadel ka Eesti meistrivõistlustel stardijoonele tulla.

Lillemets oli sellest klauslist teadlik, kuid asjadest ette ruttama ta ei hakanud. «Kui reegliteraamatusse vaadata, mis kirja sai pandud, siis ilmselt on Janek ikkagi stardis, aga eks näis. Hetkel ma sellele veel ei mõtle,» sõnas ta.

Mõneti tark, kuivõrd esmalt tuleks ka Lillemetsal endal olümpiale peale saada: seda kas normi (8460) täites või siis edetabeliga.

Viimane neist läheb lukku vahetult pärast Eesti meistrivõistlusi ehk 30. juunil, mis tähendab, et muutuda võib seal veel nii mõndagi - ka Rooma EMi kontekstis - kuid vähemalt nende ridade kirjutamise hetkel on Lillemets esimesena joone all.

Märksõnad

Tagasi üles