PM ROOMAS Katkestanud Lillemets lubas kahe nädala pärast taas stardis olla

Copy
Risto Lillemetsa EM lõppes tõkkesprindiga.
Risto Lillemetsa EM lõppes tõkkesprindiga. Foto: Eero Vabamägi

Avapäeva järel orienteeruvalt 8127 punkti poole liikunud dekatleet Risto Lillemetsa võistlus Roomas toimuval kergejõustiku EMil jäi teise päeva avaala ehk 110 m tõkkejooksu neljandasse tõkkesse.   

«Ausalt öeldes ei saanudki ise aru, mis juhtus. Lihtsalt ei saanud edasi joosta ja jäin neljandasse tõkkesse kinni. Päris pikali ei kukkunud, aga palju puudu ka ei jäänud,» sõnas tiitlivõistluse pooleli jätnud Lillemets teisipäeva lõunal.

Kuigi esimesest kahest tõkkest läks ta puhtalt üle – kolmas kukkus siiski – siis mõttes pilti tagasi kerides nentis ta, et ka need polnud väga head. «Algusest peale oli pigem jama – ei olnud nii ründav, kui pidanuks,» nentis ta ning möönis, et ka vastuolulisel soojendusstaadionil tehtud esimene soojendusjooks oli samasugune. 

«Siis jäin ka esimesse tõkkesse kinni ja põrutasin oma haige kanna ära. Aga teine ja kolmas soojendusjooks olid okeid, nagu ka peaväljaku oma. Sellist asja ei oleks osanud oodata,» täpsustas ta. 

Risto Lillemetsa tõkkejooks lõppes neljandal tõkkel.
Risto Lillemetsa tõkkejooks lõppes neljandal tõkkel. Foto: Eero Vabamägi

Pärast tõkkejooksu nulli otsustas Lillemets kümnevõistluse kontekstis võrdlemisi vähekoormavasse kettaheitasse siiski minna, saates kahekilose vahendi parimal juhul 45.40 peale. «Kui juba siin olen, siis teen nii palju, kui jõuan,» kostis dekatleet, kes pärast seitsmendat ala siiski kõrvale astus. 

Seda seepärast, et kahe nädala pärast tuleb tal Kadrioru staadionil toimuvatel Eesti meistrivõistlustel taas stardijoonel olla. «See plaan on võrdlemisi kindel,» sõnas jätkuvalt Pariisi olümpiamõtteid hellitav Lillemets.

Kergejõustikukaugemale inimesele siinkohal selgituseks, et kuigi Karel Tilga, Janek Õiglane ja Johannes Erm täitsid mullu Budapesti MMil kõik OM-normi (8460), siis Eesti Kergejõustikuliidu statuudi järgi tuleb neil Pariisi pääsemiseks ka tänavu kümnevõistlus kokku panna. Ermil on see kriteerium täidetud, Tilgal ja Roomas põlvele liiga teinud Õiglasel mitte

Kuna Janek Õiglasel tuli EM pooleli jätta, sattus teatud määral kahtluse alla ka tema Pariisi olümpia.  
Kuna Janek Õiglasel tuli EM pooleli jätta, sattus teatud määral kahtluse alla ka tema Pariisi olümpia.  Foto: Eero Vabamägi

Nõnda võibki juhtuda, et kui Lillemetsal õnnestub olümpiaedetabelis piisavalt kõrgele ronida – EMi eel oli ta näiteks esimesena joone all – eelistab statuut teda.  

«Kui on võimalik proovida ja üritada, siis tuleb ikkagi kõik võimalused ära kasutada ja valmis olla. Ei tea ju, mis siin saama võib hakata,» selgitas ka Lillemets, miks ta 29.–30. juunil taas kümnevõistlust teha plaanib. 

Seda silmas pidades. Kas mõningas mõttes oli siis ka hea, et nüüd EMil – kus suund oli nii 8127 punkti peale – ennast kõikidel aladel kulutama ei pidanud? Sest selle võrra on ta Eesti meistrivõistlustel nüüd värskem? 

Lillemets raputas pead: «See pole mingi päästja, pigem oleks ikkagi läbi teinud.»

Risto Lillemets
Risto Lillemets Foto: Eero Vabamägi

Kõige lõpetuseks aga, kuivõrd ta tegi liiga samale, vasaku jala kannale, mille tõttu jäi vahele terve tänavune talihooaeg, siis... kuidas on lugu sellega? «Valus on, aga saab korda! Raviasjad, jää ja puhkus,» lõpetas Lillemets. ​

Risto Lillemetsa seeria Rooma EMil: 11,03 – 7.16 – 14.22 – 1.99 – 49.69 – X – 45.40 – X – X – X.

Märksõnad

Tagasi üles