Toyota rallitiim alustas uut projekti

Elisabeth Siivelt
Copy
Toyota GR Yaris Rally 1.
Toyota GR Yaris Rally 1. Foto: IMAGO/Nikos Katikis/IMAGO/PanoramiC/Scanpix

Toyota Gazoo Racing käivitab järjekordse programmi, mille eesmärk on leida autoralli MM-sarja uusi sõitjaid ja kaardilugejaid.

Toyota käivitas WRC Challenge programmi esimest korda juba 2015. aastal, enne kui tootja naasis autoralli MM-sarja.

2015. aastal loodud programmist on Toyota ühe sõitja juba MM-sarja põhiklassi saanud. Takamoto Katsuta sõidab sel hooajal kõiki etappe ning tema areng on olnud paljulubav. Katsuta on autoralli MM-sarjas jõudnud poodiumile viiel korral.

Katsuta jälgedes astuvad Hikaru Kogure ja Yuki Yamamoto. Sel hooajal on nad sõitnud meeskonna Rally2 autodega ning duo kogub sel hooajal väärtuslikke kogemusi ka ralli EM-sarjas.

Nii-öelda kolmandasse põlvkonda kuuluvad Masataro Goto ja Takumi Matsushita. Nemad on saanud harjutada Soomes ja peaks tänavu Euroopas debüüdi tegema Rally4 autodega.

Neljas põlvkond alustab oktoobris. Taotlusi võetakse vastu alates juuli esimesest päevast. Toyota korraldab kandidaatidele Fuji Speedwayl proovisõiduürituse ning valitud sõitjad saavad seejärel oma oskusi näidata selle aasta detsembris Soomes.

Uued kaardilugejad ja sõitjad stardivad Toyota sõitjate programmis 2025. aasta alguses. Meeskonna eesmärk on loomulikult leida sõitjaid, kes võiksid edaspidi autoralli MM-sarjas kanda Jaapani autotootja värve.

Uued talendid saavad parima õpetuse, sest uusi talente juhendab aastaid autoralli MM-sarjas sõitnud Mikko Hirvonen.

«Tahtsime sellist programmi käivitada teist aastat järjest, sest tahame anda võimaluse võimalikult paljudele noortele,» ütles Hirvonen Toyota pressiteates.

Ta lisas, et eelmise aasta valitud sõitjad olid meeskonnale väga hea kogemus ja selle kaudu leiti mitu väga paljulubavat talenti.

Projektis on tööd küllaga, kuna juhiprogrammi valitud on tavaliselt veel üsna rohelised, kuigi väga arenguvõimelised.

«Ootame kõiki selliseid soovijaid, kellel muidu oleks ilma selle võimaluseta raskusi autospordis nii kõrgele tasemele jõuda. Tegelikult on kolmanda põlvkonna sõitjatel enne programmi astumist üsna vähe kogemusi, kuid meil on õnnestunud kohata tõeliselt suure potentsiaaliga sportlasi,» selgitas Hirvonen.

Toyota ehitab Lauka piirile suurt tehnoloogiakeskust. Sinna on tulemas ka testala, mida saab tulevikus kasutada noorte treenimisel. Lisaks sellele on Jaapani tootjal Soomes ka eraldi testimisala.

Märksõnad

Tagasi üles