Eesti on järgmine aasta jälle MM-sarjas, aga edasi? Rally Estonia kaugem tulevik on lahtine

Karl Mihkel Eller
Copy
Kalle Rovanperä võitis Rally Estonia aastatel 2021 kuni 2023, kui see kuulus WRC-kalendrisse. Tänavu on Eesti suurim rallivõistlus osa EM-sarjast, kuid 2025. aastal kerkitakse jälle kõrgeimasse klassi. Mis saab aga edasi?
Kalle Rovanperä võitis Rally Estonia aastatel 2021 kuni 2023, kui see kuulus WRC-kalendrisse. Tänavu on Eesti suurim rallivõistlus osa EM-sarjast, kuid 2025. aastal kerkitakse jälle kõrgeimasse klassi. Mis saab aga edasi? Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Sel nädalalõpul toimuv Rally Estonia on tänavu EM-etapp, kuid järgmisel aastal liitutakse jälle MM-kalendriga. Mis saab aga kaugemast tulevikust, on praegu lahtine. Paljuski sõltub Rally Estonia tulevik valitsuse otsustest.

Kevadel teatas kultuuriministeerium, et Rally Estonia korraldamist plaanitakse sel ja järgmisel aastal toetada kokku 3,15 miljoni euroga. Võistluse direktori Urmo Aava sõnul on rahvusvaheliselt väga kõrge taseme ja suure riigi turundamise potentsiaaliga sportivõistluste toetamise meede väga hea.

Mis saab aga ülejärgmisel aastal, ei osanud ta veel kommenteerida. «Töötame juba 2026. aasta ja tulevikuplaanide kallal. Me ei ole veel kogu paketti kultuuriministeeriumi jaoks kokku pannud. Tegeleme sellega lähikuudel ja esitame neile nägemuse, mis 2026–2028 võiks saada,» ütles Aava.

Rally Estonia korraldajad on varem mõista andnud, et WRC-sari on soovinud nendega sõlmida pikaajalist lepingut, kuid selleks oleks tarvis stabiilset riigipoolset toetust. Viimasel ajal on aga MM-sari sõlminud mitmeid lepinguid võistlustega väljaspoolt Euroopat. Kuna MM-kalender pole kummist, tähendab see, et Euroopa etappidele jääb tulevikus WRC-sarjas aina vähem ruumi.

«Eks see järjest raskendab väikeriikidel, nagu Eesti ja Läti, olla MM-karusselli peal. Me peame vaatama peeglisse. Rotatsioon on üks loogiline lahendus – kord korraldad EM-, siis jälle MM-etappi. Küsimus on selle tiheduses: kas see toimuks üle aasta, et kord ERC ja siis WRC või on ta ERC, WRC, WRC ja ERC,» arutles Aava juuni alguses ilmunud Postimehe artiklis Eesti võimaluste üle ralli tippsarjades osaleda.

Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Martin Pedaja

Teadupärast ootavad uut valitsust sügisel ees rasked otsused, riigieelarvest tuleb maha lõigata miljard eurot. Tõenäoliselt tulevane peaminister Kristen Michal ütles, et valitsus tervikuna kindlasti tahab Eestisse tuua suurüritusi ja neisse panustada.

«Seda debatti on peetud näiteks ka tenniseturniiridega. Ma ei ole kindlasti peaministrikandidaat, kes otsib populaarsust sellega, et asub lubama erinevatele võistlustele raha. Teeme tervikvaate. Selliseid üritusi, mis Eestisse inimesi, raha ja publikuhuvi toovad, on kindlasti vaja,» ütles Michal teisipäeval Vikerraadio saates «Uudis+».

Tänavu veebruaris avas kultuuriministeerium esimest korda toetusmeetme, mis annab suurvõistluste korraldajatele kindlustunde korraldusõiguse taotlemiseks pikemas perspektiivis, samuti muutub spordivõistluste toetamine süsteemsemaks. Vooru raames toetatakse täiskasvanute maailmameistrivõistluste, Euroopa meistrivõistluste või nende etappide ja samaväärsete võistluste või maailmakarikavõistluste korraldamist.

Sõelale jäid kaks suurvõistlust. Lisaks Rally Estoniale ka laskesuusatamise MM, mis toimub Otepääl 2027. aastal. Rally Estoniale eraldati tänavu 1,15 miljonit eurot, ülejäännud kaks miljonit jäävad 2025. aastasse. Laskesuusatamise MMi korraldamist toetatakse nelja aasta jooksul 4,3 miljoni‬ euroga.

Tagasi üles