FIBA uuendused: korvpalli EM hakkab toimuma iga nelja aasta järel

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIBA logo.
FIBA logo. Foto: FIBA.com

Rahvusvaheline Korvpalliliit FIBA andis rohelise tule muudatusele, millega MMil osalevate meeskondade arvu laiendatakse 32ni, maailmajagude meistrivõistlusi hakatakse pidama nelja aasta tagant ja kvalifikatsiooniturniir hakkab toimuma klubihooajaga samal ajal.

«Uuel süsteemil on oma plussid ja miinused,» ütles Eesti Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide. «Hea on muidugi see, et lõpuks ometi toimuvad koondise mängud aastaringselt nagu varem ja ka see, et rohkem riike pääseb tiitlivõistlustele. Kuid mureks on see, et kaob üks EM ja see annab kogu Euroopa korvpallile valusa löögi,» lisas Loide.

Kui maailmameistrivõistluste osalejate arvu (24-lt 32ni) suurendamise vastu ei tundu kellelgi midagi olevat, siis maailmajagude meistrivõistluste tsükli viimine kahelt aastalt neljale on mitmed Euroopa suurriigid ajanud tagajalgadele, vahendab basket.ee.

«Antud süsteemile oli selge EI öelnud FIBA Euroopa ehk maailma korvpallipere tugevaim tsoon, kuid kahjuks vastuargumente ja alternatiivseid ettepanekuid ei arvestatud,» ütles FIBA Europe’i võistluskomisjoni liikmena tegutsev Loide. «Selline tegutsemine ja vastuolud on maailma korvpallis tekitanud suuri pingeid. Euroopa alaliidu jaoks on üle kahe aasta toimuvate EMide korraldamine peamiseks sissetulekuallikaks, mille abil finantseeritakse võistlusi ning noorteprojekte. Tsükli viimine neljale aastale paneb meie tsooni väga raskesse positsiooni.»

FIBA Europe, kes vastutab Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri ja valikturniiri korraldamise eest, otsustas juba ligi aasta tagasi juhatuse tasemel, et selline reform on vastuvõetamatu ja pakkus omalt poolt alternatiivina formaate, mis oleks rohkem arvestanud erinevate tsoonide suuremate ning väiksemate riikide soovidega. Hetkel kinnitatud süsteemi puhul koondub lõviosa finantsidest FIBA kätte, kuid ebaselge on millisel kujul vahendeid ümber jagama hakatakse ja kas tsoone hakatakse toetama proportsionaalselt nendest teenitava tuluga.

Malaisias vastu võetud otsuse järgi peaks uue süsteemiga MM ja EM toimuma esimest  korda 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles