Draama suusarajal: Ojaste takerdus stardiväravasse

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Ojaste
Triin Ojaste Foto: Nordic Focus

Triin Ojastel oli viimane võimalus püüda murdmaasuusatamise U23 MMi sprindivõistluses kõrget kohta. Paraku lõppes Liberecis toimunud jõuproovil kõik veerandfinaali stardisaginas…

Eilne hommik algas Ojaste jaoks hästi. Eelsõidus sai ta kirja seitsmenda aja, mis andis lootust pürgida kohasõitudes kõrgele kohale – vähemalt veerandfinaalist edasipääsemine poleks tohtinud tekitada talle vähimaidki probleemi. Stardipaugu järel tuiskasidki suusaneiud paigalt minema, ent Ojaste takerdus stardiväravasse ja kukkus. Kuni ta püsti sai, olid konkurendid juba paari­kümne meetri kaugusel.

«Ma ei ütleks, et Triin liigselt kiirustas, õnnetus juhtus halbade asjaolude kokkulangemise tõttu,» nentis Liberecis Eesti koondist juhtiv suusaliidu spordidirektor Raul Olle ja oli sunnitud tunnistama, et jalule tõustes tegi eestlanna taktikaliselt vale otsuse. «Vaatamata sellele, et kõik üritavad stardist võimalikult kiiresti minema saada, jõudis Triin neile järele. Ta pani peale sellise tempo, et 350 meetri pärast juhtis juba võistlust.»

Paraku on loodusel omad seadused ning pärast sellist spurti polnud Ojaste enam võimeline lõpumeetritel kõrgete kohtade eest heitlema. «Viimaseks tõusunukiks ja staadioniks tal enam jõudu ei jätkunud. Arvestades vahepealse spurdiga kaasnenud jõukulu, on see mõistetav,» selgitas Olle. «Tagantjärele on lihtne olla tark ja öelda, et pärast grupile järele jõudmist polnud mõtet kohe ette minna, kuid ­tean, et samamoodi oleks käitunud umbes 90 protsenti suusatajatest.»

«Ma ei ütleks, et Triin liigselt kiirustas, õnnetus juhtus halbade asjaolude kokkulangemise tõttu.»

Veerandfinaaliga piirdunud Ojaste sai lõpuks 21. koha, vaid kaks kohta tagapool oli lõpuprotokollis samuti veerandfinaali pääsenud Heidi Raju. Kati Tammjärv oli 33.

Olle sõnul annab iga selline kogemus väärt õppetunni, kuid on kahju, et see juhtus Ojaste jaoks nii tähtsalt võistlusel. «Triin võistleb viimast korda selle vanuseklassi MMil ning hea tulemusega olnuks seda perioodi ilus lõpetada,» leidis ta. Ojaste osaleb täna 5 km vabatehnikasõidus, kuid see distants pole tema tugevaim külg. Olle sõnul ongi peamine hoopis see, kuidas suudab noor sportlane ebaõnnestumisega tekkinud vaimseid pingeid ületada.

Nurgas nukrutsemiseks pole Ojastel siiski aega, kuna Olle sõnul ootavad teda tänavu veel  mitmed sobivad MK-sarja sprindietapid ja täiskasvanute MM.

Noormeste võistlusel pääsesid Raido Ränkel ja Toomas Kaurson eelsõidust edasi, kuid ka neil ei õnnestunud poolfinaali murda. Seejuures oli oma veerandfinaalis kolmanda koha saanud Ränkel esimene, kes jäi aegade võrdluses poolfinaalist välja. Olle hinnangul on tegemist kerge pettumusega, kuna enne võistlust arvati, et vähemalt üks noormees suudab end poolfinaali murda.

Täna sõidavad noormehed 10 km vabatehnikas ning Olle sõnul on distantsivõistluses ka Ränkelil võimalik püüda kõrget kohta. Peale murdmaasuusatajate alustavad täna võistlust kahevõistlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles