Kes särab MMil – Lehtla, Tobreluts või Lessing?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata hiljuti kimbutanud tervisehädadele on Kadri Lehtla kindlalt MMil Eesti koondise õrnema poole liider.
Vaatamata hiljuti kimbutanud tervisehädadele on Kadri Lehtla kindlalt MMil Eesti koondise õrnema poole liider. Foto: Margus Ansu

«Kui ma ütlen, et ettevalmistus maailmameistrivõistlusteks õnnestus maksimaalselt hästi, poleks see õige – alati saab teha paremini. Küll aga võin öelda, et püüdsime teha ettevalmistuse nii hästi kui võimalik,» sõnas Eesti laskesuusatamise koondise peatreener Maris Cakars eile, päev enne Tšehhis Nove Mestos peetava MMi algust. «Tean, et sportlased andsid endast maksimumi, kas sellest piisab aga heade kohtadeni jõudmiseks, saame öelda alles pärast tšempionaadi lõppu.»

Esimese aimduse, millises seisus on Eesti suusatajad oma hooaja tähtsaimal võistlusel, saame juba täna pärastlõunal, kui võistluse avalöögina sõidetakse segateade. Eesti saadab rajale Kadri Lehtla, Darja Jurlova, Roland Lessingu ja Kauri Kõivu. Teatud ringkondades tekitas imestust MK-etappidel eestlastest tänavu parima koha saanud Indrek Tobrelutsu kõrvalejätmine, kuid Cakarsil oli sellele selgitus olemas.

«MMi programm on väga tihe ning Tobrelutsul ootab ees väga palju sõite – sprint, jälitussõit, distants ja meeste teade,» loetles peatreener. «Indrek on meie noor veteran, kuid me loodame siin temale.»

Cakars möönis, et Lessing pole tänavu kuigi säravalt esinenud, kuid lisas samas, et usub kogenud mehe võimesse end hooaja tähtsaimaks võistluseks üles töötada. «Roland on meie koondise ainus tõsine pereinimene ja see staatus teeb talle ainult head,» leidis treener.  

Lätlasest peatreener ei soovinud koondise MMi eesmärke täpselt välja öelda. Ta viitas tõsiasjale, et laskesuusatamise tase muutub iga hooajaga üha tihedamaks ning tiitlivõistlustele lisandub aina uusi riike. «Isegi nelja-viie aasta taguse ajaga on praegust seisu raske võrrelda, tänavu osaleb MMil 43 koondist,» nentis Cakars. «Lisaks on ka konkurents tihenenud ning kõige selle taustal oleks väga hea tulemus, kui eestlased mahuksid mõnel distantsil esikümnesse.»

Hooaja esimesel poolel näidatud tulemuste põhjal oleks nii edukas esinemine siiski väike ime. MK-sarjas on eestlaste tänavune parim tulemus Tobrelutsu 19. koht. Kokku on ta tänavu saanud 25 punkti, mis annab hooaja tabelis 65. koha. Daniil Steptšenko asub kolme punktiga 77. kohal. Punkte on saanud 81 meest.

Naistest on ainsana MK-sarja punkte kogunud Lehtla, kes asub 21 silmaga 65. kohal. Punktidele on end tänavusel hooajal sõitnud 85 naist.

«Treenerina ootan alati paremaid tulemusi,» kinnitas Cakars. «Isegi siis, kui ma ootaksin oma sportlastelt 2. kohta, oleksin halb treener, loota tuleb ikka parimat. Kui aga vaadata tänavust hooaega, siis… ma ei saa öelda ka seda, et need oleksid halvad, kuid kindlasti mitte pole need ka head.»

Rõõmu valmistas aga juunioride MM, kus Rene Zahkna noppis kaks medalit, korralike tulemusteni jõudsid ka neiud, kellest Darja Jurlova, Grete Gaim ja Johanna Talihärm mahtusid ka täiskasvanute koondisse. Noormeestest edutati meeste seltskonda Kalev Ermits. «Hea ja tubli poiss, kuid MMil on ta siiski esialgu vaid varuvõistlejana,» märkis peatreener.  

Cakarsi jutt ja selgitused on optimistlikud, kuid samas ei saa unustada ka fakti, et MMi eel polnud Eesti koondise seis kiita. Tõsine tervisehäda kimbutas naiste koondise liidrit Kadri Lehtlat, haigusevimm röövis ka mitme teise sportlase energia.

Tänaseks on siiski kõik paranenud ja rivis, Nove Mestos viibib kohal ka juunioride MMi järel tõsiselt haigestunud Talihärm, kes peatreeneri sõnul treenib esialgu ettevaatlikult, kuid kindla plaaniga startida sprindidistantsil.

Juba üleeile MMi toimumispaika jõudnud Lehtla leidis aega ka oma blogi täitmiseks, kus ta enda ja fännide rahustamiseks kirjutas, et viimasel treeningul võib minekule anda rahuldava hinde. Olukorra paranemist kinnitas ka Cakars. «Täna (eile – toim.) toimunud treeningul kohtusime Kadriga. Vahepeal kimbutanud haigus on taandunud ning ta oli rõõmus ja optimistlik,» kirjeldas ta.

Naistest ongi Eesti kõige suuremad lootused seotud just Lehtlaga. Lisaks temale ja Kadri Viigipuule on ülejäänud koondislased siiski alles juuniorid, kelle hooaja tähtsaim võistlus oli nädal-poolteist tagasi. Neidude jaoks muudab MMil kõrgete kohtade püüdmise keerulisemaks ka Nove Mesto radade raskus.

«Seni valitsevad siin kerged plusskraadid, kuid võistluse ajaks peaks kraad langema miinustesse. Sellise ilmaga saavad tüdrukud hakkama, ent kui peaks tulema mõni tsüklon, läheb neil muidugi raskeks,» arutles Cakars ja tunnistas, et rohkem kui suusarajal, on võimalik kaotada lasketiirus. «Tipptasemel suudavad kõik kiiresti sõita, määravaks saab see, kuidas tegutsetakse lasketiirus.»

Cakars lisas, et usub taustajõuna koondist aitavate hooldemeeste võimekusse ning ei usu, et võistluses jääks midagi suuskade taha.


Laskesuusatamine

MMil osalevad Eesti sportlased

Naised: Kadri Lehtla, Kristel Viigipuu, Darja Jurlova, Grete Gaim, Johanna Talihärm

Mehed: Kauri Kõiv, Indrek Tobreluts, Roland Lessing, Daniil Steptšenko, Kalev Ermits 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles