Kangelase üllatuslik langus

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius ja Reeva Steenkamp
Oscar Pistorius ja Reeva Steenkamp Foto: Reuters/ScanPix

Pärast pikka võitlust täitus eelmisel suvel Oscar Pistoriusel, kellel amputeeriti haiguse tõttu juba 11-kuusena mõlemad jalad, eluunistus, kui temast sai Londoni olümpiamängudel esimene tavaolümpial osalenud sportlane, kel amputeeritud kaks jäset. Pistorius on aastaid olnud eeskujuks paljudele invasportlastele ning seetõttu on ta kahel korral valitud ajakirja Time saja mõjuvõimsama inimese hulka.

Eile aga esitati 26-aastasele Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlasele süüdistus oma kallima, 29-aastase modelli Reeva Steenkampi mõrvamises. Veel eelmisel nädalal andis Lõuna-Aafrika üks kuulsamaid modelle Steenkamp intervjuu Sunday Timesile, kus kirjeldas Pisto­riust kui imelist ja äärmiselt hoolivat meest.

Eile pärastlõunal pidi Pistorius juba kohtusse ilmuma, kuid istung lükkus tänaseks, kuna prokurör vajas rohkem aega. «Kindlasti palub Pisto­rius kautsjoni vastu vabastamist, kuid riik on sellele vastu,» lausus politsei pressiesindaja Denise Beukes.

Kodus mitu relva

Traagiline vahejuhtum leidis aset eile varahommikul kell 4 Pistoriuse kodus, politsei teatel oli Steenkampil neli kuulihaava, teda oli Pistoriusele kuuluva revolvriga tulistatud pähe, rindkeresse ja kätte ning ta hukkus sündmuskohal.

Algul levis kohalikus meedias teooria, et Steenkamp oli tahtnud kallimat sõbrapäeva puhul üllatada, kuid Pistorius pidas teda murdvargaks, haaras relva ja tulistas.

Eelmisel aastal avaldas Pistorius teda külastanud Inglismaa ajakirjanikule, et kardab meeletult kurjategijaid, ja seetõttu oli tal magamistoas pesapalli- ja kriketikurikad, revolver ja automaatrelv. «See juhtum näitab, milline olukord on Lõuna-Aafrika Vabariigis,» rääkis LAVi ajakirjanik Kalay Maistry Sky Newsile. «Mees läks voodisse, tema kallim soovis teda üllatada, kuid mees arvas, et keegi tungib sisse ning tulistas. See tuli talle täieliku üllatusena.»

Politsei sõnul on see aga vaid kuulujutt. «Meedias ringleb igasuguseid hullumeelseid jutte, aga meie keskendume asitõenditele,» kommenteeris leitnant Katlego Mogale.

«Kuulsime sellest raadiost ja olime väga üllatunud, kindlasti ei ole sellist juttu levitanud politsei,» rääkis ka Beukes.

Beukes lisas, et naabrid kuulsid kolmapäeva õhtul ja tulistamise ajal Pistoriuse kodust ebatavalisi hääli, ning avaldas, et alates 2011. aastast on politsei korduvalt koduvägivalla tõttu Pistoriuse kodu külastanud. Steenkampiga oli Pistorius koos olnud küll vaid mõne kuu.

Pistoriuse esindaja Kate Silversi teatel teeb tema klient politseiga igakülgset koostööd, kuid rohkem ta juhtunut kommenteerida ei soovinud.

«Oscar on tagasihoidlik ja südamlik noormees, olen kindel, et juhtunu on kohutav viga, aga mul puudub selle kohta täpsem info,» jäi ka Pistoriuse agent napisõnaliseks.

Keerulise eraelu tõttu on Pistoriusel politseiga ka varem kokkupuuteid olnud. 2009. aastal pidi ta veetma öö trellide taga, kuna teda külastanud naisterahvas väitis, et Pisto­rius tungis talle kallale.

Toona selgus aga, et vahejuhtumis oli süüdi alkoholi tarvitanud neiu ise, kellel Pisto­rius oli palunud lahkuda, ning vihastanud naine virutas tema maja ukse pihta ja vigastas end.

Kuulsaim paraolümpialane

Eelmise aasta novembris ähvardas Pistorius vägivallaga Lõuna-Aafrika jalgpallurit Marc Batchelori, kuna kahtlustas, et Batchelor oli tema selja taga kohtunud tema tollase kallimaga.

Pistorius on maailma üks tuntumaid paraolümpialasi, kes esimest korda võistles koos tervete sportlastega 2007. aastal. Seejärel aga teatas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit 2008. aasta alguses, et tehisjalad annavad talle teiste ees, eelise ning keelasid tal tavavõistlustel osalemise.

Pistorius kaebas otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži, kus sai sama aasta mais ka õiguse. Pekingi olümpianormi Pistorius aga enam täita ei jõudnud ja seetõttu sai ta Hiina pealinnas osaleda vaid paraolümpial, kus võitis kolm kuldmedalit.

Londonis tegi ta aga ajalugu ja jõudis tavaolümpial 400 m jooksus poolfinaali ning osales ka 4 x 400 m teatejooksus. Londoni paraolümpialt võitis ta kaks kuldmedalit ja ühe hõbeda, seejuures oli 200 m jooksus kullata jäämine tema esimene kaotus üheksa aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles