Karm karistus: Jaapani judoliit jäi peksuskandaali tõttu rahata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani judkoondise treener Ryuji Sonoda (vasakul) oli sunnitud jaanuaris hoolealuste peksmise tõttu ametist taanduma.
Jaapani judkoondise treener Ryuji Sonoda (vasakul) oli sunnitud jaanuaris hoolealuste peksmise tõttu ametist taanduma. Foto: SCANPIX

Jaapani Olümpiakomitee tegi täna avalduse, et kärbib märgatavalt riikliku judoliidu toetust. Alaliit sattus eelmise aasta lõpus skandaali keskmesse, kui avalikustati, et koondise peatreener Ryuji Sonoda on sportlasi korduvalt peksnud.

Viisteist praegust ja endist naiste koondise liiget saatis riiklikule olümpiakomiteele ühise kirja, kaevates, et Sonoda ja tema abitreenerid peksavad ja löövad hoolealuseid bambuskeppidega. Lisaks mõnitas Sonoda maadlejaid ja andis mitmele neist soovituse enesetapp teha. Jaanuaris esitas süüdistuste alla sattunud Sonoda spordiministrile tagasiastumispalve, mis ka rahuldati.

Olümpiakomitee sõnul väljastati uurimise lõppedes alaliidule kolmteist direktiivi, mille hulka kuuluvad näiteks vägivalla keelamine, läbipaistvam koondiste koostamise protsess, tihedam suhtlus sportlaste ja otsustajate vahel ning soovitus palgata treeneriteks ja ametnikeks rohkem naisi.

Lisaks tegi olümpiakomitee riigi ajaloos pretsedenditu otsuse, kärpides tugevalt judoliidule jagatavat riigipoolset toetust. Varem pole selline saatus Jaapanis ühtegi alaliitu tabanud. Karistus hakkab kehtima juba aprillist ja hõlmab siis algavat uut rahandusaastat. Viimase aasta jooksul on liit saanud toetust 25 miljoni jeeni (enam kui 200 000 euro) ulatuses.

Judo sünnimaa Jaapan pidi Londoni olümpiamängudel leppima oodatust kehvema medalisaagiga, kui ennustatud seitsme kuldmedali asemel võideti vaid üks. Tokyo pürib koos Istanbuli ja Madridiga 2020. aasta suveolümpia korraldajalinnaks ning seetõttu soovivad jaapanlased vältida igasugust olümpialiikumisele langevat negatiivset tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles