Õpipoiss Eesti tahab Hollandit üllatada

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi koondise tähtmängija Arjen Robben oli sunnitud eile kerge vigastuse tõttu treeningu pooleli jätma, kuid täna peaks ta suure tõenäosusega jooksma algrivistuses platsile.
Hollandi koondise tähtmängija Arjen Robben oli sunnitud eile kerge vigastuse tõttu treeningu pooleli jätma, kuid täna peaks ta suure tõenäosusega jooksma algrivistuses platsile. Foto: AFP/SCANPIX

Täna õhtul Hollandi pealinnas 53 000 inimest mahutaval Amsterdam Arenal tulpide maa koondisele vastu astuv Eesti meeskond ei näe põhjust vastast peljata ja umbkaitsesse vajuda, kuid kapten Ragnar Klavan rõhutas, et võidelda tuleb nagu üks mees. Kõik sõltub sellest, kuidas me ise suhtume – kas me jõuame 95. minutil veel ühe minuti ja meetri joosta. «Peame võitlema nii, et veri ninast väljas,» lausus Klavan.

Keskkaitsja, kellel Hollandis mängimise ajast see keel vabalt suus, on enda sõnul ka natuke kohalikku meediat jälginud. «Nagu ma vastaste peatreeneri Louis van Gaali pressikonverentsist ja intervjuudest olen aru saanud, ei tule nad meist kindlasti rongiga üle sõitma ja ikkagi austavad meid. Alahindama nad meid kindlasti ei hakka,» sõnas Klavan.

Meenutus aastast 2001

Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli oli samuti kindel, et van Gaal suhtub Eestisse lugupidavalt. Tal on ju ka kogemus, kuidas mängus Eestiga võib raskesse seisu sattuda, viitas Rüütli 2001. aasta mängule Tallinnas, kus van Gaali tüüritud Holland alles lõpuminutitel võidu kätte sai. Vastased oskavad juba meiega arvestada ja teavad, et meiega tuleb pingutada. Aga mängus Hollandiga ellu jääda on lihtne – tuleb hoida palli ja ei tohi seda ära anda, naljatas Rüütli. Staadionile tuleb täismaja, kuid meil on oma võimalused õhtu kõigi jaoks huvitavaks teha. Omasid saabub toetama ka arvestatav hulk Eesti fänne (umbes 500 inimest).

Eesti tänast algkoosseisu Rüütli eilsel pressikonverentsil nagu tavaliselt veel avaldada ei soovinud, tunnistades, et teema valmistab talle kerget peavalu. Samasugused mured vaevasid Rüütlit mängutaktika asjus. «Nii tugeva vastase puhul on alati dilemma: kas lähed ise lööma, või nagu Roman Ubakivile meeldis öelda, tõmbad koti ette. Samas on neil kvaliteeti nii palju, et me ei saa kasti ees istuda ja loota, et paneme kõik praod kinni,» märkis Rüütli.

Sama rõhutas kindlasti täna platsile jooksev ründaja Andres Oper. «Tahame samuti rünnata ning loodetavasti suudame Hollandi ilusa tulemuste rea lõpetada. Holland mängib kodus ja loomulikult nad üritavad oma mängu meile peale suruda, aga meil on kindlasti oma võimalused.»

Pressikonverentsil avaldas Rüütli vaid, et kindlasti alustavad põhikoosseisus nii Klavan kui ka Oper.

«Kaitseliin on teil enam-vähem selge, kusjuures minul endal veel sada protsenti ei ole – jääb Piiroja ja Morozovi küsimus,» lõõpis ta ajakirjanikega. «Küsimusi on eeskätt selle kohta, kes läheb kohe peale, kes vahetusest. Koosolek on enne õhtust trenni, selleks ajaks peavad mul otsused olema tehtud,» nentis Rüütli.

Koondise õhtune treening andis lõpuks aimu, et keskkaitses alustab Klavani kõrval Igor Morozov. Ründajatest on lisaks Operile väljakule jooksmas ka Henrik Ojamaa.

Rünnakuteravus jääb aga 35-aastase Operi kanda, kes on karjääri jooksul kurvastanud van Gaali tervelt kolmel korral. Oper, kelle jätkuvat tähtsust Eesti koondisele märkis eile ka Hollandi veebileht Voetbal International, saatis lisaks Tallinnas Hollandile löödud väravale 2006. aasta viimasel päeval koguni kaks palli ka van Gaali juhendatud AZ Alkmaari võrku. Roda teenis 2:2 viigi, Alkmaar minetas tolle mänguga aga lootused Hollandi meistri tiitlile.

Eriline kohtumine

Tarmo Rüütli jaoks on kohtumine Hollandiga mõnevõrra erilise tähendusega, sest 70ndatel avaldas just toonane kuulus, nn totaalset jalgpalli harrastanud tulpide maa koondis talle sügavat muljet. «Cruyffi aega mäletan hästi, lootsin ikka MMil nende finaalivõitu. Holland oli mu lemmik ja ka soosik, aga lõpptulemus jäi neil toona vormistamata. Nad viljelesid totaalset jalgpalli, olid kiired ja tehnilised. Kindlasti on see minu filosoofiat palju mõjutanud,» nentis peatreener.

Postimees teeb Eesti-Hollandi jalgpalli MMi valikkohtumiselt otsekajastuse veebis aadressil: otse.postimees.ee, kus kommenteerivad mängu käiku ajakirjanikud Kristjan Jaak Kangur (Amsterdamist) Madis Kalvet ja Kaarel Täll ning eksperdid Aivar Pohlak (Amsterdamist), Kojamees (Woodstockist) ja Aavo Sarap. Oodatud on ka lugejate kommentaarid! Twitteri kaudu saab osaleda #jalka abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles