Teel Euroopa jalgpalli uuteks valitsejateks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arjen Robben tähistamas Barcelonale löödud väravat. Teisipäeva õhtul näidati Euroopa senisele valitsejale koht kätte.
Arjen Robben tähistamas Barcelonale löödud väravat. Teisipäeva õhtul näidati Euroopa senisele valitsejale koht kätte. Foto: Reuters/ScanPix

Viimastel aastatel on FC Barcelonat peetud kindlalt maailma parimaks jalgpalliklubiks ja Meistrite liigas on neid loetud suurfavoriitideks. Eelmisel neljal hooajal juhendas meeskonda juba legendi staatusesse kerkinud Pep Guardiola ning saavutati kaks tiitlivõitu ja kahel juhul piirduti poolfinaaliga. Siiski tasuks meenutada, et mõlemas kaotatud seerias (2010 jäädi alla Milano Interile ja 2012 Londoni Chelseale) mängisid vastased ülimalt ettevaatlikult kaitsest lähtuvalt ja suutsid ära kasutada tekkinud üksikud võimalused.

Teisipäeva õhtul koges Barcelona aga midagi sellist, mida eelnevatel aastatel pole keegi näinud. Hispaania suurklubi valdas küll rohkem palli, nagu neile tavaks, kuid Mün­cheni Bayern oli oma vastasest silmanähtavalt üle ja 4:0 võit poolfinaali avamängus oli igati teenitud.

Vaadates Bayerni koosseisu, on loodud kõik eeldused, et just nemad võiksidki anda Euroopa klubivutis tulevikus senisest veelgi rohkem tooni. Teisipäeva õhtul Barcelona vastu väljakule jooksnud mehed tegid briljantse esituse ning arvestades, et platsile tulnud mängijatest oli vanim aprilli alguses 30-aastaseks saanud Franck Ribery, võib seda koosseisu näha veel aastaid kõrgel tasemel pallimas.

Bayernis raha ei loeta

Siiski ei plaani Bayern olemasolevaga rahulduda ja nii imbus teisipäeval avalikkuse ette juba mõnda aega varem kokku lepitud üleminek – Bayerni praeguse suurima koduse rivaali Dortmundi Borussia 20-aastane tähtmängija Mario Götze liitub suvel Müncheni tiimiga. Selles pole aga midagi tavapäratut, et Bayern ostab endale koduste rivaalide parimaid mängijaid. Nii soetati Schalkest Manuel Neuer, Stuttgardist Mario Gomez, Wolfsburgist Mario Mandžukic, Hoffenheimist Luiz Gustavo ja Mönchenglad­bachist Dante.

Samas pole selliste üleminekute puhul midagi imestada, kuna Müncheni tiimi eelarve on Bundesligas umbes poole suurem kui kellelgi teisel ja Bayerni nimi on Saksamaal lihtsalt niivõrd kõva, et nende kutsele keegi naljalt ära ei ütle. Nii pakuti ka viimati Götze eest 37 miljonit eurot (selline summa oli kirjas mehe väljaostuklauslis) ja Dortmundil ei olnudki enam õigust üleminekule kätt ette panna – otsustusõigus oli vaid mängija käes. Sarnasel jõumeetodil (maksame nii palju, et teine klubi kätt ette panna ei saa) on Bayern ka varasemalt endale mängijaid soetanud – näiteks eelmisel suvel maksti Javi Martinezi eest Bilbao Ath­leticule Bundesliga rekordit tähistavad 40 miljonit eurot.

Bayerni koosseisu vaadates tuleb siiski tõdeda, et lisaks Bundesligast koorekihi riisumisele tehakse ka ise tõsist tööd ning tänapäeva Euroopa tippjalgpallis on nad Barcelona kõrval ühed edukamad oma kasvandike arendajad. Nii on Bayerni noortetiimidest juba karastuse saanud Thomas Müller, Philipp Lahm, David Alaba, Holger Badstuber, Bastian Schweinsteiger ja Toni Kroos.

Guardiola soov täideti

Lisaks kõrgel tasemel enda kasvandikele, teiste Bundesliga klubide parimate ostmisele ja mõne superstaari soetamisele (Franck Ribery ja Arjen Robben) on Bayern pannud pilgu peale ka naaberriikide suurtele talentidele ja nii on Müncheni klubis Austria koondise hetke tuntuim nimi Alaba, Šveitsi tulevikutäht Xherdan Shaqiri ning lähiaastatel on tõenäoliselt pead tõstmas 17-aastane taanlane Pierre Højbjerg, kellest sai tänavu noorim Bundesligas platsil käinud Bayerni mängija. Nii on kokku sulatatud meeskond, kelle edu Euroopas võib järgnevatel aastatel saada tavaks.

Uuel hooajal asub taas Bayerni tüüri juurde endale justkui võitmatuse oreooli loonud Guardiola ning praegu on kõik eeldused, et Münchenis võib teda saata samasugune edu nagu Barcelonas, kus ta võitis nelja aastaga 14 karikat. Tõenäoliselt teeb Bayern suvel vastavalt Guardiola soovile veel mõned suured ostud – ka 42-aastane endine Barcelona juhendaja on suutnud endale luua sellise imidži, et tema kutsele ei suuda suured staarid lihtsalt ära öelda.

«Götze lahkus, kuna Guardiola isiklikult soovis tema palkamist. Ta tahabki mängida Guardiola käe all ja tema stiilis. Ma ei saa teha ennast 15 cm lühemaks ja hakata rääkima hispaania keeles. Ma ei saa juurutada oma mängufilosoofiat ja siis järsku üle minna hoopis tiki-taka’le,» iseloomustas Dortmundi peatreener Jürgen Klopp teisipäevasel pressikonverentsil ilmekalt praegust olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles