Veerpalu päästab positiivse dopinguproovi andnud Soome suusataja?

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Lallukka
Juha Lallukka Foto: Nordic Focus

Soome suusataja Juha Lallukka ligi kaks aastat veninud dopingujuhtum saab lõpuks lahenduse. Meie põhjanaabrite Antidopingu Angentuur lubas otsuse välja kuulutada enne jaanipäeva.

Lallukkalt novembris 2011 võetud dopingutestist leiti keelatud aine kasvuhormooni jääke. Ehk siis soomlane oli patustanud sama ainega kui Andrus Veerpalu, kes andis positiivse proovi sama aasta jaanuaris. Loomulikult lükkas Lallukka kõik süüdistused tagasi ja kinnitas, et pole dopingut pruukinud.

Kuna Veerpalu juhtum oli Lallukka vahelejäämise hetkel spordikohtu menetlusse antud, jättis Soome suusaliit otsad lahti ning määras mehele tähtajatu võistluskeelu, mis kehtib tänaseni.

Alles mitu kuud pärast seda, kui spordikohus Veerpalule õiguse andis, võttis Soome Antidoping juhtumi menetleda. Lallukka kutsuti tänavu 5. juunil aru andma, rääkis suusataja advokaat Hannu Kalkas kohalikule meediale, kuid üksikasju ei lisanud. Samuti ei spekuleerinud ta teemal, kas Lallukka antakse õigus. «On kaks võimalust, kas võistluskeeld tühistatakse või mitte,» teatas Kalkas. «Ootame otsuse ära. See peaks tulema enne jaanipäeva.»

Lallukka loodab abi leida Veerpalu juhtumist ning arvab, et teda ei saa süüdi mõista, sest kasvuhormooni test – nagu spordikohus otsustas – pole pädev, selle piirnormid ei ole teaduslikult tõestatud. Kas ka Soome Antidoping spordikohtu arvamusega nõustub, selgub lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles