Sõbra positiivsus: meie jaoks hakkab turniir alles pihta

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondislased võitlesid kõvasti, kuid võimsate prantslaste vastu jäi sellest siiski väheseks.
Eesti koondislased võitlesid kõvasti, kuid võimsate prantslaste vastu jäi sellest siiski väheseks. Foto: Toomas Huik

Raske on öelda, palju oli neid inimesi, kes uskusid, et Eesti U20 korvpallikoondis suudab alistada omavanuste tippu kuuluva Prantsusmaa, kuid kindlasti oli vähe neid, kes oskasid karta, et eestlaste visketabavus osutub niivõrd kohutavaks. Suurelt jäädi alla ka lauavõitluses.

Peatreener Andres Sõbral oli aga asjade sellise käigu kohta selgitus olemas. «Ma saan poistest aru, siin peab vaatama füüsilisi võimeid. Kaitses võitlesime kõvasti, kui sa aga nii palju töötad, on rünnakul raske endast tugevamate ja kogenenumate vastu saada,» lausus ta. «Täna polnud meil sellist meest, kes oleks pallid eemalt sisse pannud, aga vaatamata sellele ütlen, et poisid olid tublid. Meie jaoks hakkab turniir alles pihta!»

Kui veel enne mängu kerkisid mälusopist esile 12 aasta tagused sündmused, mil Eesti rahvusmeeskond alistas samas saalis Prantsusmaa koondise, siis pisut rohkem kui poolteist tundi hiljem tuli nentida, et toonane ime ei kordunud.

Eesti koondise ainus helge periood jäi teise veerandaja lõppu, kui kaotusseisust 16:29 suudeti visata kaheksa punkti järjest. Selleks hetkeks tundus, et mäng on juba käest libisenud – Eesti koondise tabavusprotsent oli kõigest 18, lisaks lubati vastastel võimutseda lauavõitluses. Kuid siis sopsas kolmesega Martin Paasoja, korvi alt keerutas palli sisse Rauno Nurger ja kiirrünnaku lahendas kaugviskega Sander Saare.

Vägev vahespurt lubas minna poolajapuhkusele kõigest viiepunktilises kaotusseisus 24:29 ja emotsionaalseltki pidanuks eelis kuuluma Eestile, kuid kolmas veerandaeg algas taas möödavisetega ning vahe paisus suureks.

Seejuures on raske teha etteheiteid Eesti koondise kaitsemängule. Prantsusmaa ei jõudnud korduvalt 24 sekundi jooksul viskelegi, lisaks sunniti vastaseid patustama pallikaotustega. Paraku ei suudetud nendest olukordadest tekkinud eelist ära kasutada. Rünnakul kiilus eestlaste mäng kinni ja nii tuli tihti leppida sunnitud ja raskete visetega. Seejuures ei rõhunud Eesti kolmeste loopimisele, vaid püüdis palli sokutada korvi alla. Seal oli aga vastas Prantsusmaa väga võimas eesliin.

Vaatamata sellele kerkis juba teist mängu järjest Eesti parimaks tsenter Rauno Nurger. Ta viskas Eesti koondise esimesed seitse punkti ja kogus lõpuks 14 silma. Rait-Riivo Laane lisas 11 ja Martin Jurtom kuus punkti.

Nagu avamängus Sloveenia vastu on raske teha etteheiteid ka eestlaste võitlusvaimu kohta – isegi rasketes olukordades ei löödud käega ja korduvalt teeniti ära arvuka publiku aplaus.

Tegelikult on seda publiku toetust vaja kõige rohkem täna, kuid Eesti kohtub Tšehhiga. Mõlemad meeskonnad on seni võiduta ja suure tõenäosusega langetakse alumisse vahegruppi ning omavaheline mäng võetakse sinna kaasa. Eesti ja Tšehhi kohtumine algab kell 20.15. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles