Võitlus dopinguga: Bundesliga jalgpalluritele hakatakse tegema vereteste

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproovi võtmise varustus.
Dopinguproovi võtmise varustus. Foto: SCANPIX

Saksamaa jalgpalli kõrgliigas ehk Bundesligas kavatsetakse juba tänavu kasutusele võtta veretestid, et tuvastada dopingutarvitajaid.

Sel nädalal avalikustati Saksamaal uuring, mille andmetel kasutati Lääne-Saksamaal 40 aastat tagasi valitsuse toetusel laiaulatuslikult dopingut. Valitsus on salatsemist eitanud, kuid spordi maine puhastamiseks kavatsetakse nüüd luubi alla võtta jalgpallurid. Liiga juhtkond ja Saksamaa antidopinguagentuur NADA kinnitasid siiski, et reedel algava liiga esimeste mängude ajal siiski keegi veel vereproovi andma ei pea.

«Ma ei saa täpset kuupäeva öelda, kuid võtame testid kasutusele võimalikult kiiresti,» lausus liiga president Reinhard Rauball AP vahendusel. «Anname sellega dopinguvastases võitluses õige signaali,» lisas ta. Saksamaa jalgpalliliidu president Wolfgang Niersbach lausus eile, et hetkel pole mingit märki, nagu oleks doping riigi tippjalgpallis probleem. «Tahame lihtsalt avatust, ehkki praegu pole mingeid märke, et dopinguproovide järele oleks otsest vajadust,» kommenteeris liiga tegevjuht Andreas Rettig.

Skandaali põhjustanud raporti järel leiti kolme 1966. aasta MM-finaalis mänginud jalgpalluri organismist keelatud stimulandi efedriini jälgi. Tollase meeskonna mängijad on avalikult kinnitanud, et dopingujuttude näol on tegemist jamaga. «Ma ei arva dopingust mitte kui midagi. Mina seda ei võtnud ja ei tea ka kedagi teist, kes oleks võtnud,» lausus tollane tähtmängija Uwe Seeler.

Niersbachi sõnul langetati vereproovide võtmise otsus juba enne skandaali puhkemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles