Alberto Contador – surmasuust rattakuningaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Contador hoiab tahvlit, kus on prantsuse keeles kirjutatud teine tuur, viidates tema teisele üldvõidule Prantsusmaa velotuuril.
Alberto Contador hoiab tahvlit, kus on prantsuse keeles kirjutatud teine tuur, viidates tema teisele üldvõidule Prantsusmaa velotuuril. Foto: AP / Scanpix
Viis aastat tagasi oleks hispaanlane Alberto Contador raske kukkumise tagajärel peaaegu surnud. Pühapäeval krooniti ta aga kahekordseks Prantsusmaa velotuuri võitjaks.

2004. aasta hooaeg oli Contadori jaoks elu raskeim. Asturia velotuuri esimesel etapil kukkus ta nii rängalt, et tal lõhkes ajuveresoon, mis põhjustas tserebraalse cavernoma. Üksnes velotuuri arsti kiire reageerimine päästis tema elu.

 Contador langes kümneks päevaks koomasse ning pärast seda tegi läbi väga raske operatsiooni. Ühtekokku tehti talle 70 õmblust. Nüüd on tal selles hirmuäratavast kogemusest järel üksnes mälestused ja vasaku kõrva tagant algav arm. «Mõtlen sellele kogemusele väga tihti. See aitab mul väärtustada iga väikest pisiasja,» avaldas 26-aastane hispaanlane.

Haiglavoodis lamades luges ta oma suure rivaali Lance Armstrongi raamatut «Minu teekond tagasi Ellu,» kus ameeriklane selgitas, kuidas ta vähi seljatas. Contadori sõnul aitas see raamat tal uuesti ratta selga istuda.  Vaimselt tugevamana kui kunagi varem.

«Inimene ei pea kogema surmatunnet, selleks, et võita. Aga tõsi on see, et see raamat motiveeris mind. Lance on minu suur eeskuju,» avaldas Contador 2007. aasta Prantsusmaa velotuuri võidu järel.

Tänavu sai seesama suur eeskuju Contadori tiimikaaslaseks Astanas. Ja hispaanlase suhtumine ameeriklasse muutus silmapilkselt. Prantsusmaa velotuuril tahtsid mõlemad mehed võita ja tiimi sees tekkisid pinged. Kõigest kaks päeva pärast tuuri võitu avaldas hispaanlane oma tegelikud tunded ameeriklase vastu. «Ma ei saa Armstrongiga üldse läbi,» lausus ta.«Lance on küll suurepärane rattur, kuid kehva iseloomuga inimene. Ma pole teda kunagi imetlenud ega hakkagi imetlema.»

 Ent Contadori elus on lisaks valusale kukkumisele ning kokkupõrkele Armstrongiga veel teisigi  ebameeldivaid etappe. 2007. aasta Tour de France'i võidu järel süüdistas Saksamaa antidopingu boss Werner Franke teda dopingutarvitamises.

 

Artikli täisversiooni loe Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles