Kaitses pettunud Tšehhi peatreener: nii ei saagi võita

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhide kogenud väravavaht Petr Cech (kollases) pillas tsenderduse Nihat Kahveci (punases) jalale, kes lükkas palli tühja väravasse ning viigistas seisu.
Tšehhide kogenud väravavaht Petr Cech (kollases) pillas tsenderduse Nihat Kahveci (punases) jalale, kes lükkas palli tühja väravasse ning viigistas seisu. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi jalgpallikoondise juurest lahkuv peatreener Karel Brückner ei suutnud ära imestada viimast kahtekümmet minutit, millega tema hoolealused suutsid 2:0 edu vastaste võiduks mängida.

«Sellisest allajäämisest ülesaamine võtab veel tükk aega,» tunnistas Brückner, et viimastel minutitel käestlastud edu oli väga valus. «Selline kaotus on uskumatu! Olime vaid kolme minuti kaugusel veerandfinaalidest.»


Tšehhi jalgpallikoondis kaotas teatavasti A-alagrupi otsustavas kohtumises 2:0 eduseisus olles Türgile 2:3 – kaks viimast väravat lõid türklased normaalaja viimasel kolmel minutil.


«Selliseid vigu, nagu me teise ja kolmanda värava puhul tegime, ei tohtinuks endale lubada,» märkis Brückner. «Üks kord eksis jämedalt väravavaht, teine kord kaitseliin. Nii ei saagi mänge võita.»


Brücknerile oli see kaotus eriti valus, kuna sellega sai läbi tema seitsmeaastane juhendamisseeria Tšehhi koondise eesotsas. Paljud jalgpallivaatlejad ootasid, et 68-aastane vanahärra lõpetab karjääri stiilselt ning koondis suudab korrata
2004. aasta EMi saavutust, kui nad jõudsid poolfinaali.


Väravavahi prohmakas


Türklaste viigivärav oli neile nagu kingitud. Kogu turniiri kindlalt tegutsenud Tšehhi ja Lon­doni Chelsea väravavaht Petr Cech pillas nõrga tsenderduse Nihat Kahveci jalale, kes nahkkera tühja väravasse suunas.


«Minu viga oli kõigile šokk. Nende teine värav oli puhas minu eksimus. Pidanuksin palli rusikatega eemale lööma, kuid see on vaid tagantjärele tarkus. Samas olen ka mina kõigest inimene ning võin eksida,» rääkis patuoinas ise.


«Andsin oma parima, kuid pall oli vihmast märjaks läinud ning see libises mu sõrmede vahelt. See kohtumine rikkus terve mu hooaja, kuna ka Chelsea’ga kaotasin tiitlid viimasel hetkel. Koondisega jõudsime taas nii lähedale, kuid rikkusime lõpus kõik.»


Türklaste kangelane, viigi- ja võiduvärava löönud Kahveci paistis teadvat, kuidas nii imelise come-back’iga hakkama saadi.


«Isegi 0:2 kaotusseisus ei lakanud me oma edasipääsu uskumast, kuigi tol hetkel ei mänginud me kõige paremini,» märkis Hispaania tänavuse hõbemedalimeeskonna Villareali ründaja Kahveci, kelle löödud 3:2 võiduvärav kaunistaks igat finaalturniiri. «Näha, et nii kaunis tabamus kindlustab su riigile pääsu veerandfinaali, tekitab sees imelise tunde. Need tabamused olid mu karjääri tähtsaimad.»


Mõttetu eemaldamine


Türklaste peatreener Fatih Terim oli võidu üle mõistagi ülevoolavalt rõõmus ning kutsus kogu riiki üles pidutsema. Samas jäi triumfi tumestama nende esiväravavahi Volkan Demireli punane kaart. Kohtuniku antud üleajal tekkis ärev olukord türklaste värava all ning kuigi see suudeti likvideerida, vihastas Demirel millegi peale ning lükkas tšehhide hiiglasemõõtu ründajat Jan Kollerit – tasuks teenis ta vilemees Peter Frojdfeldtilt eemaldamise.


«Mängida ainult paar minutit, nii et ma ei kiida tema tegutsemist heaks,» mõistis Terim hoolealuse käitumise hukka. «Ma ei tea, mis juhtus, aga tean, et see, mida ta tegi, oli vale ning kohtunikul oli täielik õigus ta väljakult minema saata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles