Teateneliku supertulemus jäi eelviimasesse lasketiiru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauri Kõiv
Kauri Kõiv Foto: Nordic Focus

Laskesuusatamise MK-etapil Hochfilzenis liikus Eesti meeskond 4 x 7,5 km teatesõidus esikümnekursil, Kauri Kõiv tõstis Eesti vahepeal koguni viiendaks, kuid paraku kustus lootus supertulemusele viimase vahetusega.



«Kolm vahetust tulime ilusti…» kommenteeris Eesti laskesuusatamise koondise peatreener Hillar Zahkna lõpuks 24 meeskonna seas 12. koha saanud Eesti teateneliku võistlust. «Tegelikult on 12. koht üks viimaste aastate parimaid tulemusi teatesõidus.»



Esimeses vahetuses sõitis Eesti eest Roland Lessing, kes kasutas küll kummaski tiirus ühte varupadrunit, kuid andis sellest hoolimata vahetuse edasi üheksandal kohal. «Roland tegi ilusa vahetuse, jättis võistkonnale kõik võimalused,» oli Zahkna rahul.



Teisena läks rajale Kauri Kõiv, kes suurepärase sõidu ja veatu laskmisega tõstis Eesti viiendale kohale. «Kauri tegi väga õnnestunud sõidu,» kiitis ka Zahkna.



Tobreluts nõrgim lüli


Ka kolmandas vahetuses sõitnud Priit Viks tegutses lasketiirudes kindlalt ja tabas kõik märgid, kuid suusarajal läksid kiiremad temast mööda ja Viks andis vahetuse üle üheksandana. «Ta pidas vastu, lõpetas samas pundis,» hindas Zahkna. «See oli meeldiv, et Kauri ja Priit tegid laskmise ära. Nad said rahulikult ringi peal kellegi tuules sõita.»



Kas selle aja peale oli treeneril juba süda tavapärasest kiiremini lööma hakanud? «Eks kõik olime pisut ärevil,» tunnistas Zahkna muheledes. «Määrdemehed ja teised abilised ka rääkisid kõvemini ja jooksid kiiremini kui muidu.»



Ankrumehena läks rajale kogenuim mees Indrek Tobreluts, kes on sel hooajal Eesti meestest parimaid tulemusi näidanud. Paraku polnud Tobrelutsul just parim päev – esimeses tiirus kasutas ta ära kõik varupadrunid ja pidi minema kahele trahviringile, teises tiirus kasutas ta taas kõik varupadrunid ära, pidi sõitma veel ühe trahviringi ja läks viimasele ringile 14. kohal. Suusarajal andis ta endast maksimumi ja tõi Eesti finišisse 12. kohal, kaotust esikoha saanud Austriale 3.58,0.



«Suurem võistlus jäi Indreku lamadestiiru,» tõdes Zahkna. «Ta ütles, et arvestas vist tuult valesti. Kaks esimest lasku tabas ilusti enam-vähem keskele, aga siis läks üks alla serva peale ja edasi hakkas vasakule mööda taguma.»



«Kindlasti oli ta ise ka pettunud, aga see on võistkonnaala, meil mingeid etteheiteid pole, kõigiga võib juhtuda,» lisas Zahkna. «Arvestada tuleb ka sellega, et tal oli teistest eestlastest kindlasti raskem, kuna tal oli kolmas võistluspäev järjest, teised said vahepeal puhata.»



Zahkna möönis, et väga palju paremat kohta polnukski võimalik saada. «Suurepärase laskmisega oleks ehk 8.–10. kohale jõudnud, aga eespool küll seekord väga palju ei eksitud,» selgitas ta. Hooaja esimesel MK-etapil Östersundis sai Eesti teatemeeskond 21. koha, siis sõitis Viksi asemel Martten Kaldvee.



Hanni karjääri parim koht


Eesti naiskond koosseisus Kadri Lehtla, Sirli Hanni, Kristel Viigipuu ja Elisabeth Juudas sai 4 x 6 km teatesõidus 19. koha. «Neli minutit oli võistkond liidritele ligemal kui nädal tagasi,» ei näinud Zahkna põhjust nurisemiseks. «Kadri ja Elisabeth käisid kumbki ühel trahviringil, seega kaks varukohta ehk oleks, aga ega palju kiiremini me enam ei saaks.»



Naiste teatesõidu võitis kokku kuus varupadrunit kasutanud Venemaa naiskond.



Laupäevases naiste 10 km jälitussõidus pääses ainsa eestlannana starti Hanni, kes tegi seitse möödalasku ja sai 52. koha, mis on ühtlasi tema karjääri parim positsioon MK-sarjas.



«Kahtlemata jäi laskmise taha palju, aga vaatamata seitsmele trahviringile jõudis finišisse,» sõnas Zahkna. «Tavaliselt nii paljude trahvidega ei lõpeta, enne võetakse maha, aga Sirli sõitis korralikult.»



Sõidu võitis teiselt positsioonilt startinud rootslanna Helena Jonsson, kes tegi ühe möödalasu.



Meeste jälitussõidus eestlastest ainsana võistlema pääsenud Tobreluts tegi neli möödalasku ja sai 42. koha. «Indrek võitles vapralt, üks lask jäi puudu, et punktikohale jõuda,» hindas Zahkna. «Aga kui vaadata Indreku viimaste aastate tagaajamisi, siis see oli ehk üks paremaid.»



Etapivõidu teenis ühel lasul eksinud norralane Emil Hegle Svendsen, kes alistas põnevas lõpuheitluses 1,6 sekundiga austerlase Simon Ederi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles