Järjekordne enesetapp vapustas NFLi

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine NFLi mängumeesPaul Oliver
Endine NFLi mängumeesPaul Oliver Foto: SCANPIX

Sellel teisipäeval võttis endalt elu järjekordne endine ameerika jalgpalli tähtmängija. Kunagine San Diego Chargersi mängumees Paul Oliver leiti oma kodust surnuna ning väidetavalt oli tegu enesetapuga.

Chargers avaldas kolmapäeval teate, kus tunti kaasa kõigest 29-aastase mehe perekonnale. Koheselt kerkis meedias taas päevakorda diskussioon peavigastuste mõjust ameerika jalgpalluritele. Kusjuures eelmisel kuul teatas NFL, et endistele mängumeestele makstakse 765 miljoni dollari ulatuses valuraha. Varem oli liiga mängijate tervisega seotud riske varjanud.

Enne NFLi ja mängijate kokkulepet oli teema juba aastaid päevakorras. Junior Seau, samuti endine Chargersi mängumees, võttis endalt elu 2012. aastal. Ka siis tekkis suur arutelu, mis tipnes eelmisel kuul kompensatsioonide maksmisega.

Viimastel aastatel on enesetapu sooritanud ka endine Chicago Bearsi ja New York Giantsi mängija Dave Duerson, kes hüvastijätukirjas vihjas peatraumale.

Aastate jooksul saadavad pidevad löögid pähe põhjustavad mitmete uuringute andmeil mängijatel hiljem mitmesuguseid raskeid tervisehäireid, peatraumade tõttu põevad paljud endised ameerika jalgpalli mängijad traumaatilist entsefalopaatiat.

See Alzheimeri tõvega sarnanev haigus toob kaasa varajase dementsuse, depressiooni ja isiksuse muutumise. Lisaks on märgatud tavatult suurt enesetappude arvu.

Sama tõve käes vaevlesid ka Seau ja Duerson.

Oliver valiti 2007. aasta draftis ning mängis NFLis neli hooaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles