Ootamatu komistus pühkis Jelena Glebova varajase rõõmu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova lühikava võinuks olla ideaalilähedane, paraku jäi tal üks hüpe tegemata.
Jelena Glebova lühikava võinuks olla ideaalilähedane, paraku jäi tal üks hüpe tegemata. Foto: Raigo Pajula

Euroopa meistrivõistlustel Tallinnas äpardus iluuisutaja Jelena Gleboval kohustusliku kava hüpete kaskaad. Vancouveri olümpial õnnestus see ideaalselt, ent… vääratus enne uisupiiga lemmikhüpet röövis ikkagi hulga väärtuslikke punkte.



Pärast esitust oli Glebova nõutu olekuga ning tunnistas, et ei mõista, mis enne hüppele minekut juhtus. Eesti parim iluuisutaja pidi kava järgi sooritama kolmekordse salchow’i, ent murdosa sekundit enne äratõuget Glebova komistas ja kolme pöörde asemel tegi ta õhus napilt ühe tiiru.



«Arvasin, et kõige raskemad asjad on juba tehtud, nüüd tuleb ainult naudinguga lõpuni sõita,» selgitas Glebova. «Ei oskagi öelda, mis juhtus, kunagi varem pole mul võistlustel nii läinud. Jalg vääratas ja hüppest ei tulnud midagi välja.» Ta lisas, et ei taha jää kvaliteedi kaela midagi ajada, ent pidas võimalikuks, et uisk sattus eelmise sõitja tekitatud jälge. Selline juhus nii tähtsal hetkel…



Kui äpardusega kaotatud 4,5 punkti kõrvale jätta, sooritas Glebova lühikava ideaalselt. Ta alustas hiilgava kaskaadiga, mis koosnes kahest kolmesest toeloop’ist ning jõudiski juba sisimas rõõmustada. Kuniks jõudis komistuskivini. Glebova auks tuleb tunnistada, et pärast äpardust suutis ta külma närvi säilitada ja puhtalt lõpuni sõita.



Kohtunike antud 50,80 punkti on küll veidike rohkem kui kuu aega tagasi Tallinnas, ent üldjärjestuses annab see kõigest 20. koha. Taseme väga kõrgeks kruvinud tippudest jäi ta kaugele.



Glebova komistas korra ka soojendusel, ent kinnitas, et see ei tekitanud hinge vähimatki pinget, ning märkis, et soojendus ongi proovimiseks ja võimalikuks eksimiseks.



Esimene tõeline ärevusepuhang tabas Glebovat juba kava esitades, kui ta liugles üle jääle joonistatud olümpiarõngaste. «Hüppele minnes nägin, et maas on viis rõngast, siis käis küll korraks hingest selline tunne läbi, et uh!… Sain kohe hoogu juurde,» kirjeldas ta jääl liueldes vallanud tundeid.



Raske öelda, kas Glebovat aitas olümpiajoovastus või siiski meisterlikkus, igatahes pani ta kaskaadiga oma sooritusele hea aluse. «Teadsin, et see peab olema minu trump, ent Tallinnas ei tulnud hüpped välja. Täna tõestasin endale, et saan sellega hakkama,» märkis ta. «Õnneks pääsesin finaali ja saan vabakavaga oma positsiooni parandada.»



Enne olümpiale tulekut lihvis Glebova eelkõige piruettide sooritamist. Lühikavas jäi ta kolmest piruetist kahega rahule. Ka selles elemendis loodab ta täna sõidetavas vabakavas veel paranemist.



Enne enda etteastet jälgis Glebova oma sõbranna, Gruusia esindaja Elene Gedevanišvili esitust. Tänavu EMil pronksi saanud piiga säras ja kogus sellise summa, mis annab lühikava järel 9. koha. Kusjuures neljandast positsioonist lahutab teda vaid kolm punkti.



«Mäletan üht võistlust, kui läksin jääle pärast Aljona Leonova puhast sõitu ning see andis mulle nii palju jõudu, et tegin ka ise puhta esituse. Täna vaatasin Elene sõitu ja lootsin sama,» rääkis Glebova.



Pärast lühikava on kolm esimest naist selge vahega juhtimas. Korealanna Yu-Na Kim püstitas 78,50 punktiga võimsa maailmarekordi. Jaapanlanna Mao Asada kaotab 4,72 punktiga ja 3. kohta hoidev Joannie Rochette jääb omakorda Asadast maha 2,42 punktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles