Soome teadlased jõudsid murdmaasuusatamises revolutsioonilise uuenduseni

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusakepp
Suusakepp Foto: Toomas Huik

Soomes Jyväskyläs asuvas tippspordilaboris leiutati uutmoodi suusakepp, mis võib soomlaste hinnangul murdmaasuusatamises kaasa tuua revolutsiooni.

MTV3 teatel tootis mainekas Exeli firma prototüübi, mille ülemine, käepideme poolne ots on kaarduv.  Sama testisuusataja proovis kahte erinevat suusakeppi samal koormusel, mis päriselus võrduks sama nurga all oleva tõusu võtmisega. Kõvera suusakepi kasutamisel tootis suusataja organism vähem laktaati ehk piimhapet kui tavapärase kepi puhul.

Eksperdi Esa Hynyneni sõnul olid nii hapnikutarbimine kui ka südame löögikiirus kõvera kepi kasutamisel seevastu pisut kõrgemad. «Võib tunduda, et need on negatiivsed näitajad, kuid väiksemat piimhappe kogust arvestades võib öelda, et kõvera kujuga suusakepi kasutamisel aktiveeritakse rohkem lihasmassi,» lausus Hynynen.

Testisuusataja Teemu Lemmettylä sõnul tundis ta kõverat keppi kasutades, et rakendab rohkem oma kõhulihaseid ning tööd tegi rindkere, mitte ainult käed. Lemmettylä väitel muutus kõvera kujuga kepi puhul ka sõiduasend. Viimast tähelepanekut kavatsevad soomlased video abil põhjalikult analüüsida. MTV3 sõnul pole veel teada, kas uut suusakeppi plaanitakse juba algava hooaja võistlustel kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles