Video: kõigi aegade häbiväärseima spordipettuse korraldaja sai karistada

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2000. aasta Sydney paraolümpiamängudel kuldmedali võitnud Hispaania koondis.
2000. aasta Sydney paraolümpiamängudel kuldmedali võitnud Hispaania koondis. Foto: Youtube

2000. aasta Sydney paraolümpiamängudel võitis Hispaania korvpallimeeskond vaimse puudega võistkondade konkurentsis kindlalt kuldmedali, kuid hiljem selgus, et meeskonnas pallisid paljud täiesti terved mehed. 12st Hispaania koondise mängijast olid kümme tegelikult täiesti terved, seega on antud juhtumit peetud spordimaailma läbi aegade üheks suuremaks pettuseks.

Madridi kohus leidis, et alaliidu endine boss Fernando Martin Vicente on süüdi pettuse organiseerimises ning talle mõisteti 5400 euro suurune trahv. Lisaks peab ta valitusele tagastama 142 355 eurot.

Skandaal puhkes juba 2000. aasta novembris, kui korvpallivõistkonna liige Carlos Ribagorda avaldas, et Hispaania saatis paraolümpiale veel teisigi sportlaseid, kes olid tegelikult täiesti terved. Veel avaldas Ribagorda toona, et OMi avamängus Hiina vastu teatas peatreener neile ühel hetkel: «Mehed võtkne nüüd hoogu maha, kuna muidu saadatkse aru, et te olete tegelikult vaimselt terved.»

Hispaania koondise jaoks olid Sydney paraolümpiamängud läbi aegade kõige edukamad, kui nad võitsid kokku 107 medalit ja olid medalitabelis Austraalia ja Suurbritannia järel kolmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles