Eesti ujumistreener loodab soengu abil õnne tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel on Pekingi tarbeks lasknud endale juustesse olümpiasümbolid kujundada.
Ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel on Pekingi tarbeks lasknud endale juustesse olümpiasümbolid kujundada. Foto: Raigo Pajula

Homme teevad Eesti ujumiskoondislastest avastardi Triin ja Martti Aljand, Anna-Liisa Põld ja Vladimir Sidorkin – kõik noored ja ilusad. Ent koondise säravaimaks ehteks oli hoopis peatreener Tõnu Meijel ja tema uus uhke soeng.


«Olen taarausku ja loodan, et need olümpiarõngad toovad Eesti ujumiskoondisele õnne,» avaldas soliidses eas härra heatujuliselt. «Mulle valmistab heameelt, et noorel koondisel on niivõrd professionaalne suhtumine. Kõik nad hoiavad tohutult kokku ja seda on hea näha.»


Ent viimasel ajal on läbi ja lõhki positiivsel Meijelil olnud põhjust ka muretsemiseks. Eesti ujumiskoondise üks suurimatest lootustest Pekingi olümpial Triin Aljand seisab raske valiku ees. Ta ei saa sajaprotsendiliselt võistlustele pühenduda, sest pole kindel, mis firma ujumistrikoos ta olümpial võistleb. Täna saab see selgeks.


Hiljuti 100 meetri seliliujumises Eesti rekordit uuendanud Aljand on tippmarke ujunud nii Arena kui ka Speedo revolutsioonilise LZR Raceri trikooga. Viimane jättis Texase ülikoolis tudee­rivale piigale lausa nii hea mulje, et ta tahaks sellega ka Pekingis võistelda. Ent asjal on oma aga – Eesti ujumiskoondist seob leping Arenaga.


«Meil on Arenaga juba ammu leping! See firma nägi vaeva ning sai hakkama korraliku trikooga,» rehmas Meijel käega. Kurblooline on aga tõsiasi, et Arena ei suutnud ujumistrikoosid eestlasteni õigeks ajaks toimetada. Esimesed trikood saabusid alles eile. Stardid on kohe ukse ees, kuid uue trikooga kohanemiseks kulub omakorda aega.


«Loodan, et meie ujujad valivad siiski selle firma trikoo. Kohustus seob meid nendega,» lootis Meijel. «Siin on küsitud, kas ujumisliit hakkab kedagi vale firma trikoo kandmise pärast trahvima. Ma vastan selle peale, et ujumisliit tegeleb ujumisega, mitte trahvimisega!»


Tänavu andis Speedo välja ujumistrikoo, mis on veeklaasis tormi laadse olukorra põhjustanud. Kolme esimese kuuga püstitasid 16 ujujat just seda kandes maailmarekordi. Speedo kasutas trikoo disainimisel esimest korda ajaloos NASA kosmoseteadlaste abi. Kolm aastat testiti seda tuuletunnelites ning veevooludes. Arendustöödesse kaasati 400 ujujat. Trikoo esindusnäoks on legendaarne Mi­chael Phelps, kes püüab Pekingis üheksat kulda.


Kõik see avaldas muljet ka Aljandile, kes siiski pidi möönma: eelkõige on kõik kinni siiski mõtlemises. «See trikoo ümber käiv on kõvasti segadust külvanud. Tekitab asjatuid pingeid,» arutles Aljand. «Trikoo on tähtis ja umbropsu ei saa otsust langetada. See peab sobima.»


Kas Speedo või Arena trikooga, üks mis kindel – Aljand kavatseb Pekingis Eesti rekordeid uuendada. Ühtlasi on ta koos Martin Liivamäega ainuke Eesti ujuja, kes olümpiamängude A-normatiivi on täitnud. Ühtekokku võistleb ta kolmel distantsil.


Juba homme teeb ta kaasa ühel oma lemmikalal, 100 meetri liblikujumises. «Enesetunne on hea. Ajavahe ning kliimaga kohanesime juba Singapuri laagris,» arutles Aljand. Just tema on ujumiskoondise üks suurimaid lootusi, kes võiks lahti murda poolfinaaliukse. «Tahan siin Eesti rekordid püstitada. Ma ei oska prognoosida, mis koha see anda võiks. Samuti ei ole võimalik öelda, kas see tagaks poolfinaali pääsu,» arutles ta.


Homme lähevad lisaks Triin Aljandile võistlustulle ka tema vend Martti Aljand 100 meetri rinnuliujumises, Vladimir Sidorkin 200 meetri vabaujumises ning koondise pesamuna Anna-Liisa Põld 400 meetri kompleksujumises. Olümpiaujula on kõigile neile hea mulje jätnud.


«Tegemist on kiire basseiniga. Avar ja ilus. Ainult positiivsed sõnad,» kiitis nooruke Põld.

Ujumine


Triin Aljand ja Martti Aljand 09.08
ETV: 17.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles